Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Finové znovu zastavili ruské hvězdy, které vychytal Lankinen. Suomi posunul do finále Anttila

Nečekané rozuzlení měl první semifinálový duel na světovém šampionátu v Bratislavě. Finům se podařilo udržet sbornou na nule zejména díky skvělému výkonu brankáře Kevina Lankinena a po hubené výhře 1:0 postoupili do boje o titul. Vítěznou branku zaznamenal kapitán Suomi Marko Anttila. Finský sen o dalším slovenském zlatu stále žije.

Marko Anttila z Finska se raduje z vítězného gólu proti Rusku
zdroj: Reuters autor: VASILY FEDOSENKO

Když Finové došli před osmi lety k titulu na světovém šampionátu na Slovensku, vyřadili v semifinále nabité Rusko po výsledku 3:0. Historie se v roce 2019 zopakovala. Ještě blyštivější sborná s prvotřídními hvězdami z NHL znovu narazila a také letos bude hrát jen o bronz.

Postup Finů zařídili zejména Lankinen a Anttila. Prvně jmenovaný si připsal v zápase 32 úspěšných zákroků a odolal i závěrečnému ruskému tlaku. Kapitán Suomi Anttila se zase ocitl podobně jako proti Švédům na správném místě, tentokrát byl ale jeho gól vítězný, když se prosadil z dorážky v 51. minutě.

"Věřili jsme si celý turnaj. Nevím, jestli nám věřil ještě někdo jiný, ale způsobem, jakým hrajeme, jsme schopni porazit každého. Doufám, že vyhrajeme ještě jednou," řekl Anttila.

"Nedokázali jsme se prosadit a sami jsme snadno inkasovali. Šťastně se to k nim odrazilo. To byl jediný rozdíl v zápase. Musíme ocenit jejich výkon. Dobře ubránili naše útočníky. Nic nám nepovolili," prohlásil obránce Michail Sergačov.

Výsledek zápasu neodpovídal množství šancí, kterými oba soupeři disponovali. Ačkoli se Finové i Rusové zaměřovali na dobrou obranu středního pásma, střídaly se útoky na obou stranách zejména díky dobrému bruslení hráčů. Přechod do rychlého protiútoku zdobil vyrovnaný semifinálový duel, a tak byl k vidění dostatek ofenzivních akcí a střel.

Před vítězným gólem byli brance nejblíže Finové. Kakko v první třetině skoro zasunul volný puk za čáru, ale Vasilevskij akrobaticky udržel kotouč na čáře zdviženým betonem. Po něm nastřelil v prostřední části hry pravou tyč ruské brány obránce Ojamäki.

Další příležitosti Seveřanů pochytal skvělý Vasilevskij, který byl na začátku zápasu pod skutečnou palbou. Po deseti minutách zápasu měl deset zákroků a také ve zbytku utkání čelil nebezpečným výpadům Suomi.

Sbornou táhl zejména druhý útok. Také z toho důvodu, že si Finové dobře hlídali nejproduktivnějšího hráče Kučerova. Ten měl dobrou příležitost po objetí brány, ale Lankinen se vytáhl a ramenem vytěsnil jeho střelu do rohu kluziště. Hodně střeleckých pokusů si připsal Ovečkin a aktivní byl i druhý centr Kuzněcov, ale ani další člen formace Kaprizov neukončil čekání na gól.

Rusové pohrdli i nabídkou v podobě přesilové hry na přelomu 46. a 47. minuty. Perfektní kombinaci na pětníku předvedli Gusev s Malkinem, ale zakončující Dadonov nezamířil přesně.

Skóre tak otevřel až Anttila, který se stal hrdinou v semifinálovém utkání proti Švédům. Tehdy poslal derby do prodloužení vyrovnávacím gólem v 59. minutě. Nyní byl znovu u odraženého puku a nikým nekrytý doklepl kotouč za Vasilevského.

Závěrečný tlak sborné po inkasované brance gradoval, ale Finové dobře vykrývali nebezpečné křížné přihrávky mezi Gusevem a Kučerovem. Lankinen odolal a Suomi si pod vedením Jukky Jalonena zahrají znovu o zlato.

Mistrovství světa v hokeji v Bratislavě - semifinále:

Rusko - Finsko 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)

Branka a nahrávky: 51. Anttila (Jokiharju, Kiviranta). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Fraňo (ČR) - Oliver (USA), Vanoosten (Kan.). Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 9085.

Rusko: Vasilevskij - Něstěrov, Sergačov, Orlov, Zajcev, Gavrikov, Chafizullin, Zadorov - Dadonov, Malkin, M. Grigorenko - Kaprizov, Kuzněcov, Ovečkin - Kučerov, Anisimov, Gusev - Tělegin, Andronov, Kovalčuk - Barabanov. Trenér: Ilja Vorobjov.

Finsko: Lankinen - M. Lehtonen, Ohtamaa, P. Lindbohm, Jokiharju, Mikkola, Kaski, M. Koivisto, Hakanpää - Rajala, Tyrväinen, Ojamäki - Pesonen, S. Manninen, Kakko - Savinainen, J. Sallinen, Kuusela - Kiviranta, Lammikko, Anttila. Trenér: Jukka Jalonen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články