Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Anttila vytáhl Finsko až na zlatý trůn. Suomi dokonali proti Kanadě slovenské déjà vu

Po osmi letech zopakovali Finové triumf na mistrovství světa na Slovensku. Stejně jako v roce 2011 se v Bratislavě dočkali zlatých medailí, když si tentokrát poradili s Kanadou 3:1. Zámořský tým sice vedl po brance Theodora, ale Anttila dvěma přesnými zásahy duel otočil, pojistku přidal Pesonen v závěru. Suomi slaví třetí titul v historii, Kanaďané tak musí na vyrovnání ruského rekordu počkat.

Finští hokejisté se radují z vítězství ve finále MS 2019
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Jussi Nukari

Hrdinou finského výběru se stal kapitán Marko Anttila. Vytáhlý obr na bruslích nejprve vyrovnal v 23. minutě na 1:1 a na začátku třetí třetiny dokonal obrat. Navázal tak na povedené výkony v play-off, když ve čtvrtfinále proti Švédsku srovnal v předposlední minutě a proti sborné se postaral o jedinou branku zápasu při postupu do boje o zlato.

V utkání mohl pomýšlet i na hattrick, ale ještě před vítězným gólem nastřelil tyč Murrayho branky a v závěru při kanadské power-play nemířil přesně. Ve finském brankovišti se opět překonával Kevin Lankinen, který po ruských hvězdách trápil i kanadské zástupce z NHL. Trenér Jukka Jalonen tak znovu dovedl podceňovaný výběr Suomi až na vrchol.

Finům se před turnajem příliš nevěřilo, také proto, že velké hvězdy z NHL tentokrát chyběly. Hokejoví experti ale upozorňovali, že zrovna Suomi budou černým koněm šampionátu. Jalonen ale znovu potvrdil, že věří svému úsudku a s kádrem plným nováčků na mezinárodní úrovni dokáže dělat divy, pokud dodržují jeho herní plán a taktiku.

Ostatně, předvedl to už v roce 2011. Také tehdy absentovali nejlepší finští hráči. Tentokrát se ale Jalonen mohl spolehnout kromě tvrdě pracujícího týmu také na dvě hlavní individuality, kterým věřil ze všech nejvíc.

Prvním byl mnohými zatracovaný Anttila, který se svými 203 cm výšky udivoval technickou obratností. Druhým pilířem finského mužstva byl brankář Lankinen, který v zámoří působí v nižší AHL, ale na Slovensku vychytal i ta nejvěhlasnější hokejová jména.

Ve finále sice Lankinen čisté konto jako proti Rusku nevychytal, neboť inkasoval už v 11. minutě po přesné ráně Theodora na lapačku. Kanadský bek využil dobré práce Manthy, který mu přenechal puk, Theodore si rychlým výpadem najel mezi kruhy a v ideální pozici se nemýlil.

Pak ale už branku uzamkl a dal svým spoluhráčům naději na obrat. V druhé polovině utkání mu pomohly i vlastní tyče po střelách Myerse nebo Duboise a skvělý zákrok vytáhl zejména proti Reinhartovi, kdy se natáhl levým betonem a pokryl jeho střelu z otočky.

Finové přitom mohli jít už v šesté minutě sami do vedení, ale Kaski neproměnil trestné střílení poté, co Chabot podrazil unikajícího Sallinena. Ozdobou svižného duelu plného šancí byla neobvyklá pasáž deseti minut druhé třetiny, v průběhu které se ani jednou nepřerušovalo. Rychlá hra oběma týmům vyhovovala, ale další góly nepřinesla.

Kanadě se nakonec závěrečný tlak nepovedl, zvlášť potom, co Pesonen zvýšil finský náskok. Javorové listy tak nezískaly 27. titul a stále o jeden triumf zaostávají za vedoucí sbornou v historické tabulce šampionů.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku – finále (Bratislava):

Kanada - Finsko 1:3 (1:0, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 11. Theodore (Mantha, McCann) - 23. Anttila (Manninen, Ojamäki), 43. Anttila (Savinainen), 56. Pesonen (Tyrväinen, Hakanpää). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Tufts (USA) - Lazarev (Rus.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. Diváci: 9085.

Kanada: Murray - Severson, Nurse, Stecher, Chabot, Fabbro, Theodore, Myers - Stone, Dubois, Marchessault - Reinhart, Couturier, Cirelli - Mantha, Turris, McCann - Joseph, Strome, Henrique. Trenér: Alain Vigneault.

Finsko: Lankinen - M. Lehtonen, Ohtamaa, P. Lindbohm, Jokiharju, Mikkola, Kaski, M. Koivisto, Hakanpää - Rajala, Tyrväinen, Ojamäki - Pesonen, S. Manninen, Kakko - Savinainen, J. Sallinen, Kuusela - Kiviranta, Lammikko, Anttila. Trenér: Jukka Jalonen.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články