Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Britové dokonali v prodloužení famózní obrat a slaví záchranu, Francouzi sestupují

Přímý souboj o udržení mezi elitou vyhráli na mistrovství světa hokejisté Velké Británie. S Francií sice v polovině utkání prohrávali 0:3, ale Robert Dowd s Mikem Hammondem snížili a Robert Farmer na začátku třetího dějství srovnal. V prodloužení neproměnili reprezentanti ze země galského kohouta dvě stoprocentní šance, Ben Davies naopak nezaváhal a zajistil Ostrovanům záchranu. Soupeř sestupuje po dvanácti letech.

Brit Ben Davies překonává v prodloužení Francouze Floriana Hardyho
zdroj: REUTERS autor: David W Cerny

"Pokud jste nás viděli hrát na turnaji, tak víte, že se za žádných okolností nevzdáváme. A důvodem, proč se nám to podařilo, je, že jsme nepřestali věřit," řekl obránce Ben O'Connor, jenž se na comebacku podílel třemi asistencemi. "Věděli jsme, že (Francouzi) hráli včera večer a byli unavení. Pohyb byl na naší straně. A my jsme se snažili jít za naším snem. A víte co? Zasloužili jsme si to," dodal.

Do první šance se dostal už v 1. minutě pozdější hrdina Davies, ale samostatný nájezd na brankáře Hardyho nečekaně zakončil nepřesnou přihrávkou. Následně mohl otevřít skóre francouzský kapitán Fleury, obránce Billingsle však stihl puk směřující do sítě zastavit tělem.

Bezbrankový stav se změnil až ve 24. minutě, kdy našel Manavian přesnou přihrávkou Recha, který prostřelil Bownse. Krátce nato byl vyloučen O'Connor a Francie první početní výhodu v zápase využila. Premiérovou trefu na turnaji si připsal Treille, jenž tečoval Chakiachviliho ránu od modré. A to nebylo ani zdaleka vše. O šest sekund později se totiž podruhé v duelu a popáté v Košicích trefil kanonýr Rech.

Britové ovšem za stavu 0:3 nerezignovali. Trenér Russell si vzal oddechový čas a jeho svěřencům se podařilo ještě ve druhé části bitvu o udržení zdramatizovat. Nejprve snížil Dowd, který zužitkoval samostatný nájezd na Hardyho, a následně v čase 38:04 zadělal na drama čtvrtým gólem na šampionátu Hammond. "Za stavu 0:3 jsme byli trochu frustrovaní, protože jsme cítili, že hrajeme dobře. Jen jsme potřebovali odstranit pár chyb. Víme, že máme konkurenceschopný tým, takže jsme se snažili držet své hry a nakonec se nám to povedlo," podotkl Davies.

Ve 46. minutě se jeho spoluhráčům navíc podařilo vyrovnat  Farmer vybruslil od mantinelu před Hardyho a smazal manko. Obě mužstva mohla poté rozhodnout v početních výhodách, ale nestalo se tak.

Sestupujícího i proto určilo až prodloužení, ve kterém měli nejprve dvě velké šance Francouzi, nicméně Bownse nepřekonali. Hrdinou se tak stal Davies, jenž využil skvělou přihrávku Jonathana Phillipse a rozhodl o tom, že si Britové i příští rok zahrají mezi elitou, kam se letos vrátili po 25 letech.

"Je to něco neuvěřitelného. Bownsy (brankář Bowns) předvedl několik neuvěřitelných zákroků a udržel nás v zápase. Jonno (Phillips) mi řekl, abych se předvedl. A kapitána musíte poslouchat. Navázal na sebe dva obránce a pak mi přihrál před branku," řekl Davies.

Zatímco Britové se po utkání radovali na ledové ploše, na Francouzích bylo vidět zklamání. "Cítím se hodně špatně. Musíme se pokusit v příštím roce dostat zpět, tohle je pro francouzský hokej špatně. Chtěli jsme se udržet, vedli jsme 3:0, ale najednou to bylo 3:3 a v prodloužení jsme prohráli. Takový hokej hrát nemůžeme...," litoval útočník Alexandre Texier.

Francie - Velká Británie 3:4 v prodl. (0:0, 3:2, 0:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 24. Rech (Manavian, T. Bozon), 28. Treille (Chakiachvili, Texier), 28. Rech (Claireaux) - 35. Dowd (O'Connor), 39. Hammond (O'Connor, D. Phillips), 46. Farmer (D. Phillips, O'Connor), 63. Davies (J. Phillips). Rozhodčí: Staňo (SR), Kaukokari (Fin.) - Kaderli (Švýc.), Leermakers (Niz.). Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. Diváci: 7440.

Francie: Hardy - Hecquefeuille, Gallet, Janil, Manavian, Chakiachvili, Thiry, Dame-Malka - Rech, Claireaux, T. Bozon - Fleury, Guttig, Texier - Bertrand, Valier, Treille - Berthon, Ritz, LeClerc - Perret. Trenér: Philippe Bozon.

Velká Británie: Bowns - Richardson, Lee, O'Connor, D. Phillips, Ehrhardt, Mosey, Billingsley - Betteridge, Davies, Lake - Dowd, Hammond, Farmer - Shields, Perlini, Kirk - J. Phillips, Myers, Lachowicz. Trenér: Peter Russell.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články