Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Švýcaři proti Francouzům zkratovali v první třetině, po obratu ale zůstávají neporažení

Velmi nevyrovnaný zápas odehráli Švýcaři s bojovnými Francouzi. Doposud suverénní tým skupinové fáze nejprve naprosto propadl v obraně, nechal si dát dva góly a spíše měl štěstí, že jich nebylo více. V dalších dvou dějstvích se ale vrátilo produktivní a přesné Švýcarsko a po výhře 5:2 ovládlo i šestý zápas na šampionátu. Dva góly dal Nico Hischier.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Švýcarsko – Francie

"Chceme vyhrát každý zápas. Jsme tak nastavení. Chceme zvítězit a odehrát dobrý zápas před čtvrtfinále," řekl webu IIHF švýcarský útočník Philipp Kurashev směrem k duelu s Němci.

Úvodní třetina patřila Francouzům, kteří do utkání šli s jistotou záchrany a zároveň bez šance na postup od čtvrtfinále. Po minutě nastřelil levou tyč Berrovy branky Rech a Švýcaři se vzápětí ubránili při Forově vyloučení. Potom překazil Švýcarům přečíslení Sutera s Malginem obranným zákrokem Gallet. V 5. minutě se Francie ujala vedení. Texier vystihl Corviho rozehrávku a překonal Berru.

Při vyloučení Sachy Treilleho si Ylönen poradil s Malginovou střelou a Moser minul. Ve 13. minutě se dostal sám před švýcarského gólmana Rech, ale s bekhendovým blafákem neuspěl. V čase 13:25 už to bylo 2:0. Kombinaci Tima Bozona a Texiera zakončil do odkryté branky zlínský útočník Claireaux. Za 26 sekund fauloval Glauser v úniku Tima Bozona, ale Texier nařízené trestné střílení neproměnil.

Švýcaři se dočkali až po 25 sekundách druhé třetiny. Po Meierově přihrávce v přečíslení skóroval kapitán Hischier. Po vyloučeních bratrů Tima a Kevina Bozonových se sice Francouzi ubránili i 98 sekund v oslabení tří proti pěti a odolali i při Texierově pobytu na trestné lavici, ale ve 33. minutě už bylo vyrovnáno. Geisserovu střelu od modré čáry tečoval Riat. V čase 35:42 při vyloučení Chakiachviliho se trefil z pozice mezi kruhy Ambühl, který posunul svůj rekord odehraných zápasů na MS už na 121 utkání.

"Přestali jsme forčekovat, začali jsme moc couvat a byli jsme statičtí ve středním pásmu. Oni nás porazili svou rychlostí. Asi jsme nečekali, že na nás od druhé třetiny tak vlétnou," řekl francouzský obránce Hugo Gallet.

"V první třetině jsme nehráli naši hru a oni bojovali. Museli jsme se vzpamatovat a hrát tak, jak jsme zvyklí. Měli jsme hodně šancí, ale nejdříve jsme je neproměňovali, potom už ano," prohlásil švýcarský bek Michael Fora.

Náskok favorita pojistil v 52. minutě střelou od modré čáry Kukan. Francouzi se ještě pokusili zdramatizovat závěr v power play, ale do prázdné branky dovršil výsledek Hischier, který si polepšil na pět branek na turnaji a je druhý v tabulce střelců za Švédem Rasmusem Asplundem.

"Dnes jsme nebyli od začátku připravení tak, jak bychom měli být. Oni měli skvělý začátek, ale dokázali jsme ve druhé a třetí třetině dobře zareagovat a vyhráli jsme. Měli jsme šance i v první třetině, ale snažili jsme se moc vymýšlet a přehrávali jsme ty situace. Ale nakonec jsme se prosadili dostatečně, abychom uspěli," dodal Kurashev.

Mistrovství světa v hokeji ve Finsku:

Skupina A (Helsinky):

Švýcarsko - Francie 5:2 (0:2, 3:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 21. Hischier (Meier, Kukan), 33. Riat (Geisser, Hischier), 36. Ambühl (Corvi, Kukan), 52. Kukan (Herzog, Corvi), 60. Hischier (Herzog, Ambühl) - 5. Texier, 14. Claireaux (Texier, T. Bozon). Rozhodčí: Ingram, Lawrence (oba Kan.) - Kroyer (Dán.), Merten (Něm.). Vyloučení: 3:7. Využití: 1:0. Diváci: 3997.

Sestavy:
Švýcarsko: Berra - Siegenthaler, Kukan, Moser, Fora, Glauser, Geisser, Egli - Meier, Hischier, Riat - P. Suter, Simion, Malgin - Ambühl, Herzog, Corvi - Kurashev, Bertschy, Scherwey - Miranda. Trenér: Patrick Fischer.
Francie: Ylönen - Gallet, Auvitu, Llorca, Chakiachvili, Crinon, Thiry, Guebey - Claireaux, Texier, T. Bozon - Boudon, S. Treille, Rech - Bertrand, Ritz, Perret - Colotti, Leclerc, Fabre - K. Bozon. Trenér: Philippe Bozon.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články