Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Slovensko s Kanadou drželo krok, ale nakonec schytalo výprask

Více než 40 minut se v Helsinkách hrálo vyrovnané utkání s šancemi na obou stranách. Po závěrečné siréně však svítilo na "kostce" skóre 5:1 pro favorizovanou Kanadu. Slovensko proto podruhé v řadě na světovém šampionátu prohrálo, obhájci titulu jsou naopak ve skupině A stále stoprocentní. Dvěma trefami se blýskl nejlepší střelec turnaje Pierre-Luc Dubois, brankou a přihrávkou Adam Lowry a po dvou asistencích zapsali Josh Anderson s Dylanem Cozensem.

Do slovenské sestavy se zařadil útočník Adam Sýkora a ve věku 17 let, 8 měsíců a 9 dnů se stal třetím nejmladším hráčem slovenského národního týmu na MS. Mladší byli jen loni současní členové kádru - nejlepší střelec únorových her v Pekingu Juraj Slafkovský (17 let, měsíc a 21 dnů) a obránce Šimon Nemec (17 let, tři měsíce a šest dnů).

Slováci mohli jít ve 3. minutě do vedení, kdy měl Liška po Lantošiho přihrávce odkrytou branku, ale po zpracování puku už se už Thompson stihl dostat do úhlu střely. Potom se Ramsayho výběr ubránil při Rosandičově vyloučení a navíc se při něm po Krištofově akci dostal do šance Slafkovský, gólman Vegas ale zasáhl lapačkou. Odolal i v 8. minutě, kdy ani nadvakrát neuspěl Regenda a po něm ani Nemec.

"Měli jsme trošku pomalejší začátek. Slovensko hrálo velmi dobře a trošku nás překvapilo. Ve druhé a třetí třetině už jsme hráli, jak jsme si představovali. Myslím, že se pomalu blížíme k tomu, abychom hráli, co chceme. Ale samozřejmě ještě máme na čem pracovat. O tom začátek turnaje je, abychom se společně sehráli," řekl kanadský kapitán Thomas Chabot.

Další okamžiky patřily favoritům. Húska ale zastavil betonem Comtoisův únik a po Duboisově střele mu pomohla tyč. V čase 10:48 už obhájci titulu vedli. Seversonovu střelu vyrazil gólman před sebe, kde se o Jánošíkovu hokejku a Lowryho nohy puk odrazil do sítě. Sudí Ansons a Öhlund si platnost gólu ověřili u videa.

Húska si potom poradil s Johnsonovou tečí. Ve 13. minutě Slováci po šesti sekundách potrestali Royův faul. Takáč hledal z pravého kruhu před brankou Regendu, ale puk si v souboji s ním srazil do vlastní branky Severson. Při Whitecloudově vyloučení přestřelil Nemec.

Utkání Slovensko - Kanada
zdroj: ČTK autor: Antti Aimo-Koivisto

Ve 24. minutě šel za zákrok vysokou holí na Comtoise pykat na dvě plus dvě minuty Rosandič a v čase 26:11 vrátil Kanadě vedení Dubois. Jeho přihrávku si srazil do vlastní branky Slafkovský. Vzápětí se Húska vyznamenal po sérii zákroků ještě vleže lapačkou při Cozensově bekhendové dorážce.

V polovině utkání mohl vyrovnat Tamáši, ale nejdříve zasáhl Thompson a napodruhé útočník Banské Bystrice minul. V 35. minutě kanadský gólman famózním rychlým skokem zabránil Ivanovi ve snaze skórovat do odkryté svatyně. Vzápětí se dostal v oslabení do úniku Lowry, ale Húska jeho bekhendový blafák kryl. V čase 37:56 zvýšil opět Dubois, jenž se od levého mantinelu probil mezi kruhy a v pádu vleče skóroval.

Po 68 sekundách závěrečného dějství přidal další branku týmu kouče Claudea Juliena Sillinger a definitivně zlomil odpor Slováků. Jeho první pokus z pravého kruhu zblokoval Jánošík, ale z těžkého úhlu už prostřelil Húsku. V 52. minutě ještě překonal Hásku po Cozensově přihrávce z úniku Geekie.

Velkou šanci zkorigovat stav a skórovat při své premiéře měl čtyři a půl minuty před koncem Sýkora, s bekhendovým blafákem ale na Thompsona nevyzrál.

Slovensko - Kanada 1:5 (1:1, 0:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 13. Takáč (Nemec, Regenda) - 11. Lowry (Severson, J. Anderson), 27. Dubois (Cozens, N. Roy), 38. Dubois (Geekie, Graves), 42. Sillinger (Lowry, J. Anderson), 52. Geekie (Cozens, Holden). Rozhodčí: Ansons (Lot.), Öhlund - Yletyinen (oba Švéd.), Seewald (Rak.). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. Diváci: 3585.

Slovensko: Húska - Čerešňák, Rosandič, Nemec, M. Ivan, Grman, Jánošík, Gachulinec - Pospíšil, Krištof, Tatar - Regenda, Minárik, Slafkovský - Lantoši, Miloš Roman, Liška - Takáč, Tamáši, A. Sýkora - Lunter. Trenér: Craig Ramsay.

Kanada: Thompson - Whitecloud, Chabot, Severson, Sanheim, Mayo, Holden, Graves - N. Roy, Dubois, Cozens - J. Anderson, Lowry, Sillinger - Batherson, Barzal, K. Johnson - Comtois, Mercer, Gregor - Geekie. Trenér: Claude Julien.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články