Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Švýcaři ovládli helsinskou skupinu, triumf stvrdili v nájezdech s Němci

Švýcaři ovládli helsinskou skupinu A. Prvenství jim zajistila výhra 4:3 po nájezdech proti Němcům, kteří mají jistotu druhého místa. V zápase se zaskvěl gólem a přihrávkou Denis Malgin, který se opět posunul do čela bodování šampionátu. Efektní gól pak po sólu zaznamenal Matthias Plachta. V nájezdech se Němci ani jednou neprosadili proti Reto Berrovi, naopak Švýcaři zacílili dvakrát.

Ve čtvrtečním čtvrtfinále narazí v Helsinkách na čtvrtý tým skupiny B z Tampere Spojené státy americké. Němci mají jisté druhé místo a jejich soupeřem bude buď česká reprezentace, nebo domácí Finsko.

"Podíváme se na hru Američanů zítra a uvidíme, co by na ně platilo. My ale musíme dál hrát svoji hru a využívat našich předností. Potom se může stát cokoliv," řekl švýcarský útočník Andres Ambühl směrem ke čtvrtfinálovému soupeři.

Švýcaři se museli obejít bez útočníka Tristana Scherweyho, který si v nedělním utkání s Francií zlomil kotník na pravé noze a šampionát pro něj skončil. Suverén turnaje se ujal vedení už po 97 sekundách hry. Corvi přenechal puk na hranici pravého kruhu Ambühlovi a rekordman světových šampionátů se 17 účastmi i 122 zápasy se trefil k bližší tyči Grubauerovy branky.

Němci vyrovnali při Egliho vyloučení v čase 11:51. Po vhazování se dostal k puku za levým kruhem Wissmann a tvrdou střelou na vyrážečku překonal Berru. V 16. minutě výběr finského kouče Toniho Söderholma skóre otočil. Seiderovu střelu od modré čáry tečoval před Berrou Loibl. Blízko zvýšení náskoku byl Plachta, na druhé straně minul Simion.

Vyrovnání se dočkali Švýcaři 86 sekund po startu druhé třetiny. Simion ještě před německým gólmanem neuspěl, ale v pokračujícím tlaku se po Malginově přihrávce trefil z pozice mezi kruhy k levé tyči Suter. Tým trenéra Patricka Fischera se ubránil při vyloučeních Sutera a Herzoga a při trestu Moritze Müllera Švýcaři otočili stav.

Meierův pokus skončil na levé tyči, ale 89 sekund před druhou pauzou se Malgin trefil z levého kruhu k protější tyči. S 12 body za pět branek a sedm asistencí se v pořadí produktivity šampionátu posunul do čela před českého kapitána Romana Červenku.

"Myslím, že jsme dnes odvedli dobrou práci, především v první a ve třetí třetině. Hráli jsme s nimi vyrovnaný zápas. Dokázali jsme zareagovat na jejich rychlé vedení. Švýcaři ale mají kvalitní tým a ukazují to na turnaji. Dokázali jsme se jim ale vyrovnat nasazením a bojovností, vytvořili jsme si šance. Oni nám dělali problémy svou rychlostí a šikovností," prohlásil německý obránce Korbinian Holzer.

Ve 48. minutě se postaral krásným sólem o vyrovnání Plachta. Projel od vlastní obranné modré čáry, v útočném pásmu se prosmýkl mezi Kukanem a Siegenthalerem a vkleče dotáhl bekhendovým blafák. Pak ještě nebezpečně pálil při Riatově vyloučení.

Švýcaři měli šance, odvrátit prodloužení a svou první ztrátu na turnaji však nedokázali. V 55. minutě trefil Meier levou tyč, neuspěli ani Hischier, Riat a po Hischierově přihrávce před odkrytou brankou Herzog.

V nastavení měli šance Němci, Ehliz ani Michaelis ale Berru nepřekonali. V rozstřelu byli úspěšní jen Hischier a Riat.

Švýcaři pošli základní skupinou bez porážky podobně jako v roce 2013 ve Stockholmu, kde potom dosáhli na stříbro. "Samozřejmě si to pamatuju. Tehdy jsme vyhráli všechny zápasy s výjimkou finále (se Švédskem 1:5). Je cítit, že jsme parta i mimo led. Když jdeme na jídlo, je sranda. Užíváme si ty společné tři týdny tady a na ledě je to stejné," uvedl švýcarský gólman Reto Berra, který je vicemistrem světa i z roku 2018 z Dánska.

Skupina A (Helsinky):

Německo - Švýcarsko 3:4 po sam. nájezdech (2:1, 0:2, 1:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 12. Wissmann (L. Reichel), 16. Loibl (Seider, M. Müller), 48. Plachta (Wissmann) - 2. Ambühl (Corvi, Herzog), 22. P. Suter (Malgin, Kukan), 39. Malgin (Moser, Meier), rozhodující sam. nájezd Hischier. Rozhodčí: Öhlund (Švéd.), Stano (SR) - Špůr (ČR), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 1:4. Využití: 1:1. Diváci: 3862.

Sestavy:

Německo: Grubauer - Seider, M. Müller, Holzer, J. Müller, Wissmann, Wagner, Gawanke - Plachta, Ehliz, Michaelis - L. Reichel, Pföderl, Noebels - Loibl, Fischbuch, Karachun - Kastner, Schmölz, Soramies - Ehl. Trenér: Toni Söderholm.

Švýcarsko: Berra - Siegenthaler, Kukan, Moser, Fora, Egli, Geisser, Martiu - Meier, Hischier, Riat - P. Suter, Simion, Malgin - Ambühl, Herzog, Corvi - Kurashev, Thürkauf, Bertschy - Miranda. Trenér: Patrick Fischer.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články