Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Šilovs navázal na výkon proti Česku a vychytal Lotyšům v nájezdech výhru nad Rakouskem

Lotyšsko se výrazně přiblížilo záchraně v elitní skupině mistrovství světa. Pořadatelé předchozího šampionátu porazili ve skupině B Rakousko 4:3 po samostatných nájezdech a na poslední Velkou Británii mají dva zápasy před koncem základní skupiny čtyřbodový náskok. V rozstřelu si připsal vítěznou branku útočník Vítkovic Roberts Bukarts, 29 zákroky přispěl k vítězství jednadvacetiletý brankář Arturs Šilovs.

"Nehledíme na to, co se děje za námi. Koukáme jen dopředu," prohlásil Roberts Bukarts. "Je to všechno v našich rukách. Na mistrovství světa jsou nejdůležitější dvě věci: vyhnout se zraněním a jako celý tým se neustále zlepšovat. Věřím, že se nám daří v obou ohledech a ukážeme to i příště proti Velké Británii. Dnes to jsou pro nás ohromně důležité dva body," dodal autor vítězného gólu.

Úvodní dějství branku nenabídlo. Ve 4. minutě sice hráli Rakušané přesilovku po Veinbergsově vyloučení, ale hned po 13 sekundách ji přerušil Schneiderův faul.

V polovině utkání šel pykat Džerinš, ale šanci měli v závěru oslabení naopak Lotyši. Balcersovu střelu z levého kruhu ale Starkbaum vyrazil.

Přestřelku v druhé části odstartoval 70 sekund po pauze Nissner, který si vyměnil puk s Thomasem Rafflem a z levého kruhu zamířil k protější tyči Šilovsovy branky.

Lotyši odpověděli ve 26. minutě, kdy Jaks nabil na pravý kruh Balcersovi a útočník San Jose překonal Starkbauma nad lapačku.

Rakušané se potom ubránili při Leblerově trestu, ale v polovině druhé třetiny při Maeirově vyloučení už inkasovali. Střelu obránce Čuksteho, čerstvé posily mistrovského Třince, tečoval před rakouským gólmanem Rihards Bukarts.

Hned za 27 sekund šli zároveň na trestnou lavici Zile s Abolsem a Rakušané za 67 vteřin přesilovku pěti proti třem využili. Od modré čáry si popojel do lepší střelecké pozice Heinrich a trefil přesně pravý horní roh branky.

Při Unterwegerově vyloučení mohl vrátit Lotyšsku vedení Abols, ale Starkbaum zasáhl. Ve 36. minutě se to už povedlo Balcersovi, který si v přečíslení vyměnil puk s Rihardsem Bukartsem a dal druhý gól v utkání.

V úvodu třetí části nevyužil šanci na pojistku Smirnovs a ve 47. minutě bylo vyrovnáno. Thomas Raffl tečoval střelu Zündela od modré čáry.

Otočit stav mohl po rychlém protiútoku ranou z pozice za levým kruhem Wukowits, ale Šilovs puk vyrazil a poradil si i s Heinrichovou dorážkou.

V prodloužení zůstal po Unterwegerově střele ležet puk v brankovišti za Šilovsem, ale Rakušané ho do branky nedotlačili. Na druhé straně trefil v 63. minutě Keninš tyč.

Rakousku nezajistily výhru ani úniky Ganahla a Hubera. V nájezdech se prosadili za Lotyšsko Jelisejevs a Roberts Bukarts, za soupeře uspěl jen Heinrich.

"Odehráli jsme opravdu moc dobré utkání, zejména ve třetině. Bylo to neuvěřitelné. Dali jsme do toho úplně všechno, vyrovnali jsme, vrátili se do zápasu a měli šance rozhodnout. V prodloužení jsme byli blízko, tam byly šance na obou stranách. Při takovém konci zápasu je to i trochu o štěstí. Pro nás to bohužel skončilo porážkou, kterou je těžké vstřebat," řekl útočník Manuel Ganahl.

Lotyšsko - Rakousko 4:3 po nájezdech (0:0, 3:2, 0:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 26. Balcers (Jaks, Abols), 30. Rihards Bukarts (Čukste, Dzierkals), 36. Balcers (Rihards Bukarts, Sotnieks), rozhodující nájezd Roberts Bukarts - 22. Nissner (T. Raffl, Schneider), 32. Heinrich (Schneider, Haudum), 47. T. Raffl (Zündel, Nissner). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Štolc (Švýc.) - Chaput (Kan.), Synek (SR). Vyloučení: 5:5. Využití: 1:1. Diváci: 8516.

Lotyšsko: Šilovs - Zile, Jaks, Rubins, Kulda, Čukste, Sotnieks, Mamčics - Balcers, Abols, Keninš - Dzierkals, Džerinš, Rihards Bukarts - Jelisejevs, Batna, Roberts Bukarts - Krastenbergs, Smirnovs, Marenis - Veinbergs. Trenér: Harijs Vitolinš.

Rakousko: Starkbaum - Maier, Unterweger, Zündel, Heinrich, Wolf, Kirchschläger, Hackl, Brunner - Ganahl, Haudum, Kasper - Schneider, Nissner, T. Raffl - Lebler, Wukovits, Huber - Schwinger, Achermann, Feldner. Trenér: Roger Bader.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články