Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Slováci zůstali ve hře o play-off. Duel s Kazachstánem rozhodl trestným střílením Slafkovský

Důležitá a vydřená výhra pro Slováky, která je drží v naději na vyřazovací fázi mistrovství světa. Slovenští hokejisté ve skupině A zvládli, i když s problémy, roli favorita proti Kazachstánu po výhře 4:3. Svěřenci Craiga Ramsayho se vrátili do hry v pětiminutové přesilovce ve druhé části brankami Martina Fehérváryho a Adama Lišky. Rozdílový gól zařídil z trestného střílení Juraj Slafkovský povedeným forhendovým blafákem.

"Spadl nám kámen ze srdce. Zápas jsme chtěli vyhrát, ale neřekl bych, že byl existenční. Byl stejný jako každý jiný. Šli jsme do něj s tím, že pokud chceme ještě o něco hrát, tak musíme vyhrát. Může se zdát, že to bylo jednoduché, ale bylo to ubojované," uvedl slovenský útočník Juraj Slafkovský pro RTVS. Osmnáctiletý talent se na vítězství podílel gólem a asistencí.

Slováci vstoupili do utkání aktivně a ve 4. minutě byli blízko vedoucí brance, Fehérváry od modré čáry i dorážející Krištof ale trefili jen tyčku. Ve 13. minutě už favorit vedl, po chybě soupeře v rozehrávce se prosadil na MS poprvé hrající Kollár.

"Z gólu jsem měl velkou radost, ale důležité je vítězství. Jsme rádi, že máme tři body. Byl to zápas nahoru dolů, první dva góly jsme soupeři darovali zbytečnými vyloučeními," řekl útočník brněnské Komety.

Poté ale Slováci doplatili na nedisciplinovanost Pospíšila. Jeho první faul potrestal dvě sekundy před koncem přesilové hry pohotově dorážející Panjukov, druhý prohřešek útočníka švýcarského Davosu zužitkoval Ševčenko.

Svěřenci kanadského kouče Ramsayho se ale o přestávce z nepříjemného direktu otřepali a ve druhé třetině skóre otočili. A i jim pomohla nedisciplinovanost protivníka. Akolzin dostal za atak na Minárika pětiminutový trest a Slováci se v přesilovce dvakrát prosadili.

"Pětiminutové oslabení zlomilo zápas," řekl útočník Kazachstánu Curtis Valk. Nejprve se ujala tečovaná střela Fehérváryho, poté z brejku skóroval Liška. Vydařenou třetinu ze slovenského pohledu zakončil proměněným trestným střílením Slafkovský.

"V minulém zápase proti Švýcarsku nebyly naše přesilovky dobré. Včera jsme si sedli k videu, některé věci jsme změnili a dnes už fungovaly lépe. Snažíme se jít zápas od zápasu. Udělali jsme důležitý krok, ale potřebujeme udělat ještě další dva. Až pak se budeme dívat dál," uvedl Adam Liška České televizi.

Kazachstán ale ve třetí části dokázal duel zdramatizovat. Podruhé se prosadil Panjukov, jenž tečoval nahození Orechova a potřetí překonal brankáře Húsku. Slováci ale těsný náskok uhájili i při závěrečné power play a po třech porážkách se radovali z vítězství.

Soupeři nepomohl k úspěchu ani premiérový start zkušeného obránce Dietze, další důležitý člen defenzivy Svedberg naopak v sestavě kvůli zranění chyběl. "Ztráta Viktora je velká rána. Samozřejmě, že je skvělé, že Darren je zpět, ale bylo by fajn mít v sestavě oba. Musíme bojovat s hráči, které máme k dispozici," řekl Valk.

Skupina A (Helsinky):

Kazachstán - Slovensko 3:4 (2:1, 0:3, 1:0)

Branky a nahrávky: 16. Panjukov (Blacker, Orechov), 18. Ševčenko (Starčenko, Valk), 44. Panjukov (Orechov) - 13. Kollár (Takáč), 30. Fehérváry (Liška, Slafkovský), 34. Liška (Krištof, Húska), 35. Slafkovský z trest. střílení. Rozhodčí: Hansen (Nor.), Šír (ČR) - Davis (USA), Zunde (Lot.). Vyloučení: 0:3, navíc Akolzin (Kaz.) 5 minut. Využití: 2:2. Diváci: 3068.

Sestavy:

Kazachstán: Šutov - Blacker, Orechov, Metalnikov, Dietz, Šalapov, Beketajev, Samat Danijar - Akolzin, Starčenko, Ševčenko - N. Michajlis, Valk, Savickij - Panjukov, Sagadějev, Šesťakov - Petuchov, Gurkov, Asetov. Trenér: Jurij Michajlis.

Slovensko: Húska - Čerešňák, Fehérváry, Nemec, Ivan, Rosandič, Grman, Jánošík - Slafkovský, Krištof, Tatar - Regenda, Roman, Pospíšil - Lantoši, Tamáši, Liška - Sýkora, Kollár, Takáč - Minárik. Trenér: Craig Ramsay.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články