Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Dodržovat systém, proměňovat šance a zvládneme to, říká Šimek před čtvrtfinále

Dvakrát už narazil. Obránce hokejové reprezentace Radim Šimek má zatím na čtvrtfinále hokejové šampionátu jen smutné vzpomínky. Hrál ho dvakrát – v roce 2016 byl členem týmu, který v Moskvě nezvládl nájezdy s USA a o rok později v Paříži přišla ve stejné fázi turnaje porážka 0:3 s Ruskem. Na třetí pokus už věří, že to klapne a konečně si zkusí boj o medaile. V cestě stojí Německo. Zápas Česko - Německo můžete sledovat od 15:00 v přímém přenosu na ČT sport a ČT sport Plus. 

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští hokejisté ladí formu na Německo

Devětadvacetiletý obránce San Jose si obě porážky velmi dobře pamatuje. "Tenkrát s Amerikou v Rusku jsme prohráli 1:2, nejdřív jsme od Austona Matthewse dostali gól z ofsajdu, a ještě pak dal ten nájezd. Při tom ofsajdu jsem byl zrovna na ledě. A pak v Paříži 0:3 s Ruskem, tam měli vážně dobrý tým, snad i s Kučerovem," vzpomínal Šimek v rozhovoru s novináři.

V kontrastu s tím se mohou zdát Němci jako nejpřijatelnější soupeř, ale Šimek podobné úvahy mírní. "Táta mi říkal, že vyhrávají skoro všechno těsně o gól. Budou výborní do defenzivy, pro nás to bude zkouška, jestli se proti nim dokážeme prosadit," odtušil Šimek.

"Plno lidí si u nás myslí, že přes Němce musíme stoprocentně postoupit. Ale soupeř ukázal svou kvalitu už tím, že postoupil z druhého místa, potrápil i Švýcarsko a jako jediný ho obral o body. Mají tam skvělé hráče: gólmana Grubauera, obránce Seidera z Detroitu nebo mladého Reichela, který měl na farmě Chicaga průměr bod na zápas," uvedl Šimek.

Šance české reprezentace před play-off rozebral Hokej fokus podcast:

"Když ale budeme hrát zodpovědně do obrany, každý z nás bude dodržovat systém, Kája (brankář Vejmelka) nás vzadu podrží a proměníme nějaké šance, tak bychom to snad měli zvládnout. Bylo by také dobré pomoci si nějakou využitou přesilovkou," prohlásil Šimek.

Zásadní z jeho pohledu bude, aby národní tým nastoupil s vítěznou mentalitou. "Musíme být od rána nastaveni tak, že nic jiného než výhru nebereme. Dobře se vyspat, rozcvičit, dát si oběd a mít v hlavě, že to nemůže dopadnout jinak než postupem," nabídl recept na úspěch.

Velkou roli bude hrát podle jeho odhadu i trpělivost. "Určitě. Hlavně nepanikařit. Nesmíme si říct, že hrajeme proti Německu, bláznit a létat zběsile, vyskakovat ze systému. I o tom to je, abyste systému věřili, neříkat si, že to je něco špatného, nedávat si do hlavy negativní myšlenky. To není dobře. Oni mají dobré hráče. To bychom si mohli vykopat vlastní hrob, kdyby si každý dělal, co chce. Systém je dobrý, a když ho bude každý dodržovat a proměníme šance, zvládneme to," je přesvědčený Šimek.

Připustil ale, že není úplně dobrou vizitkou mužstva plného ofenzivních es jediný vstřelený gól za poslední dva zápasy. "Zvlášť když máme v útoku tak kvalitní hráče, kteří jsou schopni dělat tolik bodů. Ale už to tak je a musí se to zlomit, nejlépe hned s Němci. Máme v mužstvu dost zkušených hráčů, aby nás ani tohle neničilo. Musíme tomu jít naproti; chodit víc do brány, posílat to ze všech pozic a clonit gólmanovi. Chytá v NHL, co uvidí, to chytne. Musíme mu to znepříjemnit, aby puky moc neviděl, to je cesta, jak vyhrát," řekl Šimek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články