Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Krejčí a spol. excelovali v přesilovkách a národní tým bude hrát ve Finsku o medaile

Německé repete na výbornou. Česká reprezentace zvládla čtvrtfinálový duel na mistrovství světa v Helsinkách, když porazila Němce 4:1 díky třem využitým přesilovým hrám. Národní tým tak přešel přes stejného soupeře jako v roce 2019 na šampionátu v Bratislavě a čekají ho znovu boje o cenný kov.

Před startem čtvrtfinále proti Německu se všeobecně očekávala taktická bitva s dlouhým čekáním na první vstřelenou branku. A to nejen proto, že na obou stranách jsou dva finští stratégové na lavičce – na české Kari Jalonen a na německé Toni Söderholm.

Jenže nakonec bylo všechno jinak. Ne náhodou se říká, že play-off je jiná soutěž než základní část, v případě světového šampionátu základní skupina. Němci se mohli pyšnit titulem nejslušnějšího mužstva na turnaji, jenže právě jejich fauly rozhodly duel s českou reprezentací.

Češi postupně využili tři nabídnuté přesilové hry a zejména první dvě trefy stály za to. První přesilovkové komando složené z elitní formace (ve složení David Pastrňák – David Krejčí – Roman Červenka), dále klíčového beka Filipa Hronka a předbrankové věže Tomáše Hertla předvedlo pohledné a efektivní kombinace.

"Máme vcelku dost možností, ale jsme rádi, že to vyšlo. Samozřejmě to nevyjde v každém zápase, ale jsme rádi, že to vyšlo v tom důležitém a že jsme si přesilovkami pomohli," řekl Červenka.

Nejprve uklidnil český tým hned v úvodu David Pastrňák, jenž sice prováhal první příležitost a puk ještě vracel na střed, v další situaci už ale se střelbou neváhal a napálil kotouč do odkryté brány. Ještě lépe vycvičili německou obranu Krejčí s Červenkou. A když po polovině zápasu využil další výhodu Krejčí poté, co Pastrňák netrefil puk čistě, zaměřil se český výběr na defenzivu.

V jejím čele stál Karel Vejmelka, jenž znovu působil velmi jistě podobně jako proti Spojeným státům. Když už se zdálo, že ho Němci překonají v přečíslení dvou na jednoho, tak vytáhl před druhou přestávkou zákrok zápasu.

Marcel Nöbels už zakončoval do poloprázdné brány, jenže gólman Arizony předvedl rychlý přesun a lapačkou vytěsnil puk na břevno. Tyčka mu pomohla i předtím při šanci Lukase Reichela, jenž byl ale v úniku při hře ve čtyřech tísněn Hronkem.

"Dneska stálo hodně štěstí při nás. To k tomu ale patří. Musím smeknout před klukama, kolik těch střel zblokovali, protože to bylo neskutečné. Podle mě měli tolik zblokovaných střel, kolik já zákroků. Patří jim obrovský dík. Zasloužili jsme si to dneska," uvedl Vejmelka.

Vejmelku nakonec v defenzivně laděném souboji překonal až Moritz Seider necelých sedm minut před koncem. Němci po nevyužité přesilovce zůstali na ledě v šesti po předchozím odvolání brankáře Philippa Grubauera a vysílenou obranu prostřelil tvrdou ránou obránce Detroitu, jenž je ve finální nominaci v hlasování o cenu pro nejlepšího nováčka NHL.

"Viděl jsem tu střelu na poslední chvíli, bylo tam hodně lidí přede mnou. Ale popravdě už jsem byl tak zavařený, že jsem si ani nestihl rychle kleknout. Chtěl jsem puk chytit o něco dřív, bylo tam pár možností. Bohužel to vždycky letělo mimo bránu. Oni nás tam dobře uvařili, ale zvládli jsme to i tak," těšil Vejmelku výsledek.

Zápas mohl ještě víc zdramatizovat Reichel, ale ze skrumáže dostal puk zase jen na horní tyč. V závěru se navíc trefil do prázdné německé brány Jiří Smejkal.

Reprezentační kapitán Červenka se třemi body zlepšil na bilanci 4+10 a je v čele kanadského bodování turnaje. První útočná řada nakonec vyprodukovala osm bodů. Pastrňák s Vejmelkou si tak ke středečním narozeninám dodatečně nadělili dárek v podobě postupu do semifinále.

Čtvrtfinále mistrovství světa v hokeji v Helsinkách:

ČR - Německo 4:1 (2:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 3. Pastrňák (Krejčí, Červenka), 11. Červenka (Krejčí, Hronek), 33. Krejčí (Pastrňák, Červenka), 59. Smejkal (Kämpf) - 54. Seider (Noebels, Plachta). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Štolc (Švýc.) - Chaput (Kan.), Synek (SR). Vyloučení: 3:4. Využití: 3:0. Diváci: 4290.

ČR: Vejmelka - Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka, D. Sklenička, Šimek, Jordán - Pastrňák, Krejčí, Červenka - H. Zohorna, Hertl, Blümel - J. Vrána, Kämpf, Smejkal - M. Stránský, Černoch, Flek. Trenér: Kari Jalonen.

Německo: Grubauer - Seider, M. Müller, Holzer, J. Müller, Wissmann, Wagner, Gawanke - Plachta, Michaelis, Ehliz - Pföderl, L. Reichel, Noebels - Fischbuch, Loibl, Karachun - Schmölz, Kastner, Soramies - Ehl. Trenér: Toni Söderholm.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články