Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Čekání na medaili je u konce. Češi sérii nezdarů zlomili obratem proti Američanům

Po deseti letech se čeští reprezentanti dočkali cenného kovu ze seniorského mistrovství světa. V Tampere dosáhl národní tým na bronz, když po obratu porazil Spojené státy 8:4. Hattrickem se o to nejvíc zasloužil David Pastrňák. Američané tak neobhájili třetí místo z loňského šampionátu v Rize.

Vypadalo to na další nepovedený pokus české reprezentace v boji o cenný kov na světovém šampionátu. Národní tým prohrával s USA po dvou třetinách 2:3 a nic nenasvědčovalo tomu, že by si měli Američané dobře rozehraný zápas nechat utéct.

"Všichni víme, jak to je, že ta medaile dlouho nebyla. Takže o motivaci nebylo třeba mluvit. Říkali jsme si, že máme dvacet minut, že tam necháme všechno a nějak to dopadne," uvedl k obratu ve třetí třetině Roman Červenka.

Do závěrečné části hlavní trenér Kari Jalonen prohodil Davida Pastrňáka s Matějem Blümelem v prvních dvou útocích a změna se ihned projevila po 51 sekundách, kdy prvně jmenovaný propálil spoluhráče z Bostonu Jeremyho Swaymana.

Ve 43. minutě se prosadil přímo po vhazování Roman Červenka po vyhraném buly Davida Krejčího a český kapitán pohotovou střelou upravil na 4:3. Na čele produktivity turnaje se zlepšil už na 17 bodů (5+12) z deseti utkání.

O minutu později pak znovu Pastrňák dokonal obrat, opaření Američané rázem prohrávali o dva góly a myšlenky na zvrat jim zhatil dvojitý faul Ryana Hartmana. V závěru navíc přidal dvě pojistky David Kämpf – první v oslabení, druhou do prázdné brány – a třetí David Pastrňák, jenž završil hattrick.

Češi se tak dočkali prvního cenného kovu od roku 2012, kdy vybojovali také bronzové medaile. Přerušili tak sérii porážek o třetí místo z let 2014, 2015 a 2019. "Myslím si, že je vydřená. Už jenom s tím průběhem, jaký dneska byl. Nešlo to podle našeho scénáře nebo tak, jak bychom si představovali. Otáčet takový zápas a zvládnout to, to si myslím, že se cení o to víc," prohlásil Červenka k zisku medaile.

"Myslím, že jsme věřili sami v sebe. I když jsme předváděli výkony nahoru dolů, tak pořád byla medaile cíl. A potom včerejším nepovedeném zápase jsme si řekli, že to musíme hodit za hlavu a připravit se na dnešek a odmakat to. Veřili jsme si, že to zvládneme," dodal Červenka.

Američané přitom dlouho sahali po pátém bronzu z posledních devíti šampionátů. Po semifinálovém zklamání byli v duelu o třetí místo neustále o krok před soupeřem a česká hra postrádala potřebný zápal a energii po debaklu 1:6 od Kanady.

Hráči USA dokonale ovládli první část hry, když nejprve vedli 2:0 a po snížení Jiřího Černocha se podruhé v zápase prosadil Karson Kuhlman, navíc v oslabení a pouhých 13 sekund před úvodní přestávkou. V tu chvíli byla česká nálada v týmu hodně dole.

Jiří Smejkal upravoval na 2:3 až po polovině zápasu. To už stál v české brance Marek Langhamer, jenž nahradil Karla Vejmelku od začátku druhé třetiny, a ve zbytku utkání inkasoval už jen jednou, když v 59. minutě upravil na 4:7 Thomas Bordeleau.

Mistrovství světa v hokeji - utkání o 3. místo (Tampere):

ČR - USA 8:4 (1:3, 1:0, 6:1)

Branky a nahrávky: 16. Černoch (Flek, M. Stránský), 33. Smejkal (D. Sklenička, Kundrátek), 41. Pastrňák (Hertl, Zohorna), 43. Červenka (Krejčí), 44. Pastrňák (Jordán, Hertl), 55. Kämpf (Smejkal), 59. Kämpf (Šimek), 60. Pastrňák (Hertl, Červenka) - 10. Kuhlman (Meyers, Peeke), 13. Gaudette (Boldy, Tynan), 20. Kuhlman (Schmidt, Lafferty), 59. Bordeleau (Watson, Hayden). Rozhodčí: Lawrence (Kan.), Heikkinen - Sormunen (oba Fin.), Van Oosten (Kan.). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. V oslabení: 1:1. Diváci: 9737.

ČR: Vejmelka (21. Langhamer) - Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka, D. Sklenička, Šimek, Jordán - Pastrňák, Krejčí, Červenka - H. Zohorna, Hertl, Blümel - J. Vrána, Kämpf, Smejkal - M. Stránský, Černoch, Flek - od 41. navíc M. Špaček. Trenér: Kari Jalonen.

USA: Swayman - Seth Jones, L. Hughes, Peeke, Schmidt, Lafferty - Boldy, Hartman, Galchenyuk - Gaudette, Tynan, Bellows - Kuhlman, Meyers, Farrell - Watson, Lettieri, Hayden - od 21. navíc Bordeleau, od 41. navíc Barber. Trenér: David Quinn.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články