Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

České vazby: Brankářská jednička a obrana jasná. Kdo doplní ofenzivní esa?

Do Tampere odletěl kvalitní kádr, v kterém se dá také dobře zorientovat. Mnohé vazby českých hokejistů ve formacích, které fungovaly na vítězných Švédských hrách, připomeneme v následujících řádcích. Brankářská jednička je pro Kari Jalonena nejspíš jistá, stejně jako sehrané obranné páry. Rébus nabízí snad jen vždy třetí do party k útočným oporám. Přímý přenos prvního českého duelu s Velkou Británií sledujte v sobotu od 15:00 na ČT sport a ČT sport Plus.

Vejmelka a jeho první velká role v reprezentaci

Kari Jalonen sice zdůrazňuje, že všichni tři brankáři jsou na stejné startovací pozici. Hokejová veřejnost ale nepochybuje – hlavní úlohu má dostat Karel Vejmelka. Jednička druhého nejhoršího celku základní části NHL předvedla v sezoně několik výborných výkonů. Arizonu držel ve hře o dobrý výsledek v zápasech proti favoritům.

Vyzkoušel si také dva různé typy zápasů ve Stockholmu. Nuda v zápase s Finy a pouhých 12 střel, přičemž z jedné inkasoval. A poté bezchybný duel se Švýcary s bonusem, vychytanou nulou. Vejmelka pochytal 33 střel, z toho dva samostatné úniky.

"Nepřemýšlel jsem nad tím, jaký bude výsledek nebo jak skončil minulý zápas. Vždy jsem chtěl udělat maximum pro vítězství," řekl třebíčský odchovanec pro ČT sport. Ideální psychické nastavení pro jedničku na mistrovství světa, co myslíte?

Záda gólmanovi Coyotes budou krýt bývalí parťáci z brněnské Komety – Marek Langhamer a Lukáš Dostál. První prakticky vychytal vítězství ve Švédsku na Tre kronor, šanci v základní skupině brankář Ilvesu Tampere určitě dostane. Česká naděje Dostál zapsal letos čtyři starty v NHL za Anaheim, bude sbírat zkušenosti, ale kdoví, třeba také dostane prostor v brance.

Obranný pár z NHL a extřinecká dvojice

Vítězství na Českých a Švédských hrách. Sedm obdržených branek za šest utkání. V obraně není potřeba nic překotně ještě před startem turnaje měnit. Elitním párem má být dvojice Filip Hronek a Radim Šimek. Bek Detroitu zatím přispěl ve Stockoholmu jednou asistencí, ale hlavní ofenzivní příspěvek si i díky roli v přesilovkách zřejmě schová do Finska. Šimek, který letos odehrál 36 utkání v San Jose by Hronka měl vhodně doplnit.

Spolu výrazně pomohli Třinci ke třetímu extraligovému titulu. Cesty Tomáše Kundrátka (posila Komety) a Davida Musila (přestup do Pardubic) se sice v příští sezoně rozdělí, ale svou úspěšnou kooperaci ještě prodlouží na mistrovství světa. Nejlepší hráč play-off Kundrátek bude víc podporovat ofenzivu, ale pozor ve vyřazovací části dvougólový Musil vlastně "přestřílel" svého parťáka.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko - Švédsko

Roztrhnout duo, které ohromilo na Českých hrách, by nedávalo smysl. David Sklenička dokonce vyhrál bodování domácího turnaje v Ostravě (3+1) a další zásah přidal ve Švédsku. S Davidem Jiříčkem (v přípravě 2+3) vytvořil velice zajímavou obranu. Další v pořadí jsou Jan Ščotka a Michal Jordán, ať už na pozici sedmého beka, nebo ve společné dvojici.

"David Jiříček je hráč, na kterého jsme tady dlouho čekali. Zaplaťpánbůh, že se dal takto rychle dohromady po těžkém zranění z mistrovství světa juniorů. Dokonce jsme měli společný dojem, že snad ještě zesílil při tréninku, je stabilnější v osobních soubojích. Pořád si hodně dovolí na modré čáře a umí vystřelit. Může to být jeden z leitmotivů tohoto mistrovství světa," řekl v podcastu Hokej bez červené komentátor Robert Záruba.

Konkurz na třetího k Červenkovi s Krejčím a Hertlovi s Vránou

Ve stockholmské Avicii Areně už spojili síly v útočné formaci a na přesilovce. Předpokládaného kapitána Romana Červenku a Davida Krejčího čeká hon za nápravou dojmu z olympijských her. "Myslím, že oni dva si spolu velmi dobře rozumí. Nejen na bázi karetní party, ale že to mezi nimi funguje velmi dobře i v kabině, což je velmi důležité, že jdou lídři spolu," prohlásil Záruba.

Po jejich boku bruslivý a bojovný element splňoval pardubický Matěj Blümel. "Na tomto místě, toho třetího ve formaci, se podle mě pořád čeká, jestli nevypadne z play-off NHL David Pastrňák, nebo jiné křídlo, třeba Martin Nečas. Matěj Blümel tam hrál ale dosud velmi dobře, zrychlil tu lajnu," dodal Záruba.

Opora San Jose Tomáš Hertl po boku detroitského střelce Jakuba Vrány a kdo k nim? Proti Finům skóroval v této formaci Jiří Smejkal. Dobře se v ní prezentoval i Dominik Simon z Anaheimu. Možná nejzajímavější rébus sestavy. Ve třetí formaci se nabízí vsadit na bývalé třinecké spojení Michael Špaček – Matěj Stránský. K nim pak zbylý z dvojice Smejkal a Simon.

A na závěr zase "karlovarská páka". Nejdynamičtějším a bruslivým útokem by mohlo být uskupení Jakub Flek – Jiří Černoch – Hynek Zohorna. Všichni tři se zároveň hodí do hry v oslabení, které si na Švédských hrách vyzkoušeli. Jak to nakonec dopadne, napoví tréninky v dějišti, a především start do šampionátu v sobotu proti Britům.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články