Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Jsem rád za každý hokej a chci s týmem nějaký úspěch, říká Chytil

V jednadvaceti si může zahrát už na třetím světovém šampionátu. Hokejový útočník Filip Chytil s New York Rangers nepostoupil v NHL do play-off, a když přišla nabídka poprat se o místo v týmu na mistrovství světa, hned ji přijal. Nepřemýšlel o tom, že mu skončila s Rangers smlouva a novou zatím nemá, ale chce si v Lotyšsku zahrát. "Jakmile jsem obdržel pozvánku na sraz, tak jsem neváhal," řekl v on-line rozhovoru s novináři.

Reprezentační útočník Filip Chytil po gólu Slovensku
zdroj: ČTK autor: Dalibor Glück

"S tím, že by mi šampionát měl pomoci k lepšímu kontraktu, jsem rozhodně nepřijel," říká mladík jasně. "Já jsem rád za každý hokej. A hrát za reprezentaci, to je ještě něco navíc. Chci dosáhnout s týmem nějakého úspěchu," řekl Chytil.

Na posledním odehraném MS před dvěma lety v Bratislavě vypadl během turnaje ze sestavy. "Věřím, že jak jsem o ty dva roky zkušenější a vyzrálejší, jsem snad i lepší hokejista. Ať už budu v týmu mít jakoukoliv roli, tak si s ní poradím, chci pomoci k úspěchu," ujistil Chytil.

Návrat ze zámoří proběhl bez problémů. "Přišlo mi, jako kdyby žádný covid ani nebyl, jen v letadle byla místa nezvykle prázdná. Byli jsme rozesazení od sebe, jen my s přítelkyní jsme seděli spolu," přiblížil Chytil.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam utkání Finsko – Česko

Rychlý konec sezony byl pro Rangers zklamáním. "Máme výborný, byť jeden z nejmladších týmů v NHL, ale bohužel se to nepovedlo. O naději na postup jsme přišli pět zápasů před koncem, kdy jsme nezvládli dva klíčové zápasy s Islanders, v nichž nás přehráli," připomněl Chytil porážky 0:4 a 0:3 s velkým rivalem.

Koronavirem ovlivněná sezona byla specifická tím, že se utkávali stejní soupeři. Hrálo se jen uvnitř nově vytvořených divizí. "Bohužel to tak bylo prostě zavedeno, ale bylo to pro všechny stejné... Hrát osmkrát proti sedmi týmům, ke konci už to bylo trošku vyhrocené, ale měli to tak všichni po celou sezonu. A nám se nepovedlo v té konkurenci postoupit do play-off. Troufnu si říct, že naše divize byla nejtěžší v NHL," prohlásil Chytil.

Našel však i pozitiva. "Výhodou bylo, že jsme nemuseli nikam daleko lítat. Na New Jersey a Islanders jsme jezdili autobusem.Takřka všechny zápasy v té naší divizi jsou derby, takže každý byl náročný. A čím více se blížilo play-off, bylo to ještě náročnější. Začal se hrát víc fyzický hokej a přibývalo i potyček. Všichni pak viděli, co se tam odehrálo," připomněl Chytil týden starou řež s Washingtonem.

"Každý si mohl udělat obrázek sám, jak to probíhalo. Nechci se o tom moc bavit a probírat to nějak podrobně," konstatoval Chytil. "Já chtěl hrát hokej. A někdo to odehrát musel, nemohli jsme být všichni na trestné lavici," dodal s úsměvem.

Jeho spoluhráči v útoku byli během sezony i jednička posledního draftu Alexis Lafreniere či dvojka z roku 2019 Kaapo Kakko. "Oba jsou nesmírně šikovní na puku. Ohromně chytří a skvělí hokejisti, kteří mají před sebou velkou budoucnost. Bylo zvláštní být v jednadvaceti letech nejstarším hráčem toho útoku, ale sedli jsme si a odehráli výborné zápasy," pochvaloval si Chytil.

V posledních dnech byli odvoláni prezident klubu John Davidson, generální manažer Jeff Gorton a později i trenér David Quinn. Český útočník to přijal s nadhledem. "Rozhodli se prostě, že je asi čas na změnu," řekl Chytil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články