Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Jalonenova výhoda byla v nadsázce v tom, že neumí česky, říká Záruba

Jaké je tajemství Jalonenova realizačního týmu, že dovedl hokejovou reprezentaci po deseti letech k medaili z mistrovství světa? Kdo další se chystá bojovat o post šéfa hokejového svazu? I na to odpovídal v Interview ČT24 šéfkomentátor ČT sport Robert Záruba. "Možná, že v tu medaili tenhle tým věřil víc než dřív," řekl s tím, že pomohl přístup koučů i přílet Davida Pastrňáka.

Je nám líto, video expirovalo.
Robert Záruba v Interview 24

Bronzovou medaili, první ze světového šampionátu po deseti letech, vidí Záruba jasně: "Je to odpracované a zasloužené. Nikoho silného kromě Američanů jsme sice neporazili, ale ty jsme zase porazili dvakrát. Takový systém turnaje je, takže to spravedlivé je," řekl přesvědčeně.

A jak viděl Záruba důvody, které přivedly český celek k medaili. "Možná, že v tu medaili tenhle tým věřil víc než dřív, kdy měl třeba i lepší výsledky. A všechno se sešlo ve správném okamžiku," řekl.

Dobře se podle něho také podařilo do týmu zapracovat hráče, kteří dokázali rozhodovat zápasy, hlavně Davida Pastrňáka. "Jeho přílet týmu hodně pomohl, on, kromě toho, že výborně hraje, je příroďák a šíří dobrou náladu. A to bylo přenositelné na tenhle tým."

Jalonenův realizační tým si sedl

Také chválil realizační tým finského kouče Jalonena. "Trenéři dali dohromady k sobě hráče, kteří se k sobě hodili a měli s nimi trpělivost. Dříve se lajny mezi zápasy hodně měnily. To Jalonen nedělal, byl zdrženlivý. A mezi trenérským týmem byla velká důvěra. Sledoval jsem je. Tráví hodně času debatami a tým měli probraný pečlivě," konstatoval Záruba.

Překvapivě viděl jako výhodu pro nového finského kouče i skutečnost, že neumí jazyk, a nenechal se tak rozhodit věcmi okolo. "V nadsázce jsem říkal, že výhoda trenéra Jalonena, byla, že neumí česky a nečte, co se píše. Stál si za svým a i po porážce týmu věřil a vnášel důvěru i mezi hráče. To dříve nebylo. A byla to největší změna. I když předchozí trenéři nebyli horší, ale Jalonen má víc zkušeností a třeba v hodnocení hráčů byl velmi rezervovaný směrem ven i dovnitř týmu. Hráči pak byli ochotni udělat pro tým cokoliv až na hranici sebeobětování," řekl s tím, že teď bude čekat, jakou udělá první nominaci na turnaj Karjala a jak ten tým povede v turnajích EHT.

MS bez Ruska? Nikdo to neřešil

A jaké to bylo mistrovství světa bez Ruska a Běloruska, vyloučených kvůli ruské invazi na Ukrajinu? "Sportovně to byla ztráta, ale nikdo na turnaji si nedovedl představit, že by za současné situace vůbec mohli Rusové na MS hrát. Politika se nemá míchat se sportem, ale není tomu tak. Tady to bylo jasně vyřešeno, Finové by turnaj s Ruskem nepořádali. Oni by je nepustili do země, v tom byli nekompromisní. Nikdo to tam neřešil a Finové měli všechno výborně zorganizované."

Volba předsedy hokeje bude zajímavá

Na post šéfa hokejového svazu chtějí kandidovat Dominik Hašek, Alois Hadamczik a Jiří Šlégr. "Mezi ně by se měli přidat ještě Bedřich Ščerban a Otakar Černý mladší," konstatoval uznávaný znalec tuzemského hokejového prostředí. "Kdo to nakonec bude, nevím a už dlouho si nepamatuji, že by byla situace na volební konferenci tak zajímavá, jako letos. Kandidáty budeme mít na rozhovorech, které povede Michal Dusík. A chystáme i besedu, kde by měli být všichni společně. Bude to zajímavé, protože favorit není jasný," dodal k volbě nového předsedy českého hokeje.

A co by mělo rozhodovat a co by se mělo v příštím období v českém hokeji hlavně řešit? "Zejména by to mělo být o mládeži i o kontrole extraligy, vztahu národní tým a extraliga a o tom, aby mladí hokejisté nemuseli odcházet do ciziny a zůstávali déle doma. Protože nyní jdou ven většinou hodně brzy. To celkově ničí český hokej," dodal k hlavním tématům, které má hokej v Česku řešit.

ČT musí šetřit, co na to hokej?

A jak současná situace, kdy stoupají náklady téměř na všechno, ovlivní hokejové vysílání v České televizi? "Televizní práva máme na MS do roku 2028, to znamená i na MS 2024 v Ostravě a Praze. Práva na extraligu ještě na rok a pak se uvidí, kam se bude chtít extraliga vydat dál. Letos jsme vysílali deset hokejových soutěží, protože hokej na ČT patří a drží také všechny možné televizní rekordy. Hokej a Česká televize jsou těsně propojeny, chceme hledat smysluplný koncept a vysílat budeme na ČT sport a i na internetovém ČT sport Plus, který už začíná vyrovnávat televizní vysílání. A při vysílání dvou rovnocenných událostí je můžeme nabízet obě živě," uzavřel.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články