Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Finové oslavovali postup. Neuvěřitelný obrat, říkali po dramatu se Švédy

Severské derby bylo na šampionátu hokejových dvacítek napínavé a plné obratů. Rozhodl nakonec finský forvard Roni Hirvonen, který pětadvacet vteřin před koncem dal vítěznou branku na 3:2. Finové po utkání mluvili o úžasném obratu.

Finští hokejisté do 20 let
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Andy Devlin

Finové po první třetině prohrávali 0:2, ale od druhého dějství byli výrazně lepší než soupeř a obrat dokonali při závěrečném tlaku po Hirvonenově manévru zpoza branky. "Měli jsme v poslední minutě dobrý tlak. Už předtím jsme měli šanci. Já jsem v tom jen pokračoval a dostal jsem to do branky. Úžasný pocit," řekl Hirvonen.

Finský hráč u levé tyče zasunul puk za gólmana Huga Alnefelta a v pátém utkání na turnaji dal svůj první gól. Chvíli předtím minul ve své třetí velké šanci smolař zápasu Mikko Petman.

"V první třetině jsme byli naštvaní, hráči i já. Ale potom se náš výkon výrazně zlepšil," pochvaloval si trenér Finska Antti Pennanen. "Klíčové bylo, že jsme dali první gól. Bylo to pro nás na střídačce velké povzbuzení. Bojovali jsme, drželi jsme spolu. Byl to neuvěřitelný pocit vyhrát ten zápas," prohlásil sedmnáctiletý finský útočník Brad Lambert.

Švédové se před vstupem do turnaje potýkali s problémy s pozitivními testy na covid-19. Ještě před cestou do Edmontonu přišli i o hlavního kouče Tomase Montena, jehož zastoupil Joel Rönnmark. Týmu chyběli obránce William Wallinder a útočníci William Eklund, Karl Henriksson a Albin Grewe.

"Soustředili jsme se na to, jaké hráče máme tady. Nedalo se s tím nic dělat. Nijak jsme se o tom nebavili a hráli jsme jako tým," řekl švédský útočník Arvid Costmar ke komplikacím s koronavirem.

Na úvod i po prodloužené karanténě sice Švédové porazili jednoznačně český tým (7:1) a poradili si s outsiderem Rakouskem (4:0), ale pak ukončili jejich sérii 54 vítězství v základních skupinách Rusové (3:4 v prodloužení), následovala prohra s USA (0:4) a Finové poslali obhájce bronzu ze šampionátu v Ostravě a Třinci domů.

"Začali jsme velice dobře, ale Finové do toho od druhé třetiny vlétli. Začali jsme dělat chyby a nedokázali jsme navázat na výkon z první třetiny. To nás stálo turnaj," dodal Costmar.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články