Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Sparta se probrala pozdě. Mladou Boleslav táhl za pohodlnou výhrou dvougólový Šťastný

Vypadalo to na debakl, nakonec Sparta v závěru odvrátila vysokou porážku, ale radost Mladé Boleslavi tím nezkazila. Pražané prohrávali v předehrávce 26. kola extraligy už 0:4, ve třetí třetině ale snížili Miroslav Forman s Matúšem Sukeľem na konečných 2:4. Středočeši, kteří zvítězili podruhé v sezoně, těžili z výborné formy Davida Šťastného, jenž se prosadil hned dvakrát.

Hokejisté Mladé Boleslavi se radují
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

"Petr Haken měl na starosti obránce, Nedo oslabení, já přesilovku a střídání, ale to byla kolektivní práce. Hlavně kluci odehráli to, co měli za dva a půl měsíce odtrénováno, takže jsme jen těžili z práce Radima s Patýsem a z toho, že to ti kluci vzali za své," uvedl Vrbata k faktu, že Bruslařský klub dovedlo při nemoci trenérů Radima Rulíka a Pavla Patery k vítězství trio Petr Haken, Radim Vrbata a Václav Nedorost.

"Byla to těžká situace pro všechny. Přijela Sparta, výborný tým. Navíc to bylo v televizi, do toho tahle situace. Klobouk dolů před hráči, jak k tomu přistoupili a jak se vydali," dodal Vrbata.

Jednou skórovali v dresu vítězů Radim Zohorna a Fin Joona Jääskeläinen, pro něhož to byl ve čtvrtém utkání v české extralize premiérový přesný zásah. Mladá Boleslav uspěla ve vzájemných zápasech po šesti prohrách poprvé od 14. listopadu 2018, kdy vyhrála v O2 areně 5:3.

Domácí byli od úvodu aktivnější a ve čtvrté minutě se ujali vedení. Bičevskis nabil z rohu na levý kruh Zohornovi, který zamířil k protější tyči Machovského branky. Bruslařský klub se ubránil při Bernadově trestu a zvýšit náskok mohl Kousal, ale hostující gólman zasáhl. Sparta odolala při Pechově trestu a největší její šanci v úvodním dějství měl Sukeľ, ale ztroskotal na Krošeljovi.

Na začátku druhého dějství se domácí ubránili při dalším oslabení a ve 25. minutě Krošelj kryl i Tomáškovu šanci. V čase 25:47 se po individuální akci z vlastního obranného pásma trefil těsně za modrou čárou střelou přes obránce k levé tyči Šťastný a za 35 sekund po Zbořilově vyhraném vhazování zamířil z levého kruhu do totožného místa Jääskeläinen.

O chvíli později nahradil Machovského ve sparťanském brankovišti Neužil, který kapituloval ve 33. minutě. Pražané se sice ubránili 71 sekund v oslabení tří proti pěti, ale v době, když už byla Sparta vteřinu v plném počtu, proměnil Najmanovu přihrávku střelou z pozice mezi kruhy Šťastný.

"Jsem za ty trefy určitě rád. Při první jsem byl už docela dlouho na ledě, tak už jsem nechtěl vymýšlet, což mi někdy trenéři vyčítají. Chtěl jsem vystřelit, sedlo mi to a on to podle mě přes obránce neviděl. Při druhé to byla přesilovka, tuhle střelu docela trénuju, že mi to tam nahrávají po tréninku, takže jsem rád, že to tam padlo," prohlásil Šťastný.

Krošeljovi sebral čisté konto ve 43. minutě Forman a za dvě a půl minuty v přesilové hře při Pláňkově trestu snížil už jen na rozdíl dvou branek Sukeľ, jemuž připravil střeleckou pozici Horák. Ještě více zdramatizovat zápas mohl Říčka, ale domácí gólman jeho pokus vytěsnil. Mladá Boleslav sice následně nevyužila 51 sekund trvající přesilovku pěti proti třem, ale vítězství už si pohlídala.

"Bylo tam od nás ze začátku spoustu nepřesností, prohrávali jsme 0:4 a pak se to těžko dohání. Už to tlačíme do kopce a není to úplně ideální. Snažili jsme se s tím výsledkem něco udělat, dali jsme aspoň dva góly. Boleslav pak byla nervóznější a bála se o výsledek. Kdyby nám tam spadl ještě třetí gól, tak věřím, že bychom to do remízového stavu dotlačili, ale góly jsme nedali a odjíždíme bez bodu," řekl sparťanský útočník Jan Buchtele.

Předehrávka 26. kola hokejové extraligy:

BK Mladá Boleslav - HC Sparta Praha 4:2 (1:0, 3:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 4. R. Zohorna (Bičevskis, Bernad), 26. D. Šťastný (Dlapa), 27. Jääskeläinen (A. Zbořil), 33. D. Šťastný (O. Najman, Bernad) - 43. Forman (Říčka, Buchtele), 45. Sukeľ (Horák, Rousek). Rozhodčí: Hejduk, Úlehla - Lučan, Kis. Vyloučení: 8:9, navíc Pláněk (M. Bolslav) 10 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 924 (omezený počet).

Mladá Boleslav: Krošelj - Ševc, Šidlík, Pláněk, Dlapa, Fillman, Bernad - D. Šťastný, R. Zohorna, Lunter - Jääskeläinen, A. Zbořil, Alderson - P. Kousal, O. Najman, Flynn - J. Stránský, Bičevskis, Strnad. Trenéři: Haken, R. Vrbata a Nedorost.

Sparta: Machovský (28. Neužil) - Košťálek, Němeček, T. Dvořák, T. Pavelka, Kalina, Jurčina - Řepík, Horák, Tomášek - Dvořáček, Sukeľ, Rousek - Forman, Pech, Buchtele - Kudrna, Říčka, Zikmund. Trenéři: Hořava a Jandač.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články