Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Vše je o nás a bez nás, stěžuje si hráčská asociace, která chce prošetřit smlouvy s APK a BPA

Den po převzetí řízení extraligy ze strany Asociace profesionálních klubů (APK) od svazu přišla Česká asociace hokejistů (CAIHP) s podnětem k prošetření dokumentů hokejových orgánů a jejich partnera BPA sport marketing ve vztahu k marketingovým právům a hráčským smlouvám. Podle CAIHP jsou smlouvy nelegální a celou věc předala Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Je nám líto, video expirovalo.
Asociace hokejistů kritizuje hráčské smlouvy

"Za 25 let, co působím v advokacii, jsem neviděl větší smluvní paskvil. A hráči jsou stejně nuceni a musejí takto špatně postavené smlouvy podepsat," uvedl na tiskové konferenci v Praze prezident výkonného výboru CAIHP Libor Zbořil.

Hráčské asociaci dlouhodobě vadí, že se její zástupci nemohou účastnit důležitých jednání mezi BPA a Asociací profesionálních klubů ledního hokeje (APK). Vnímá, že není brána jako partner, ačkoli zastupuje kolem 250 extraligových hráčů.

"Vše je o nás a bez nás. Celý hokej přitom funguje na pyramidovém principu, kde je hráč úplně nejníže. Chtěli bychom být přizváni ke stolu, to je věc, o kterou nám jde především, abychom se nedozvídali vždy až s odstupem několika hodin, jaká se udělala rozhodnutí," podotkl Zbořil.

Co vedlo kluby k převzetí řízení extraligy? Poslechněte si Hokej bez červené – podcast s Robertem Zárubou:

"Jsem tady za všechny kluky, ať už patří do hráčské asociace, nebo ne. S Liborem (Zbořilem) už dlouho bojujeme o to, aby se smlouvy nějakým způsobem změnily, protože to je všeobecný názor v kabinách, že jsou hrozně jednostranné a ta práva jsou nakloněná jen ke klubům, ale na hráče se tam moc nemyslí," uvedl zkušený útočník Michal Vondrka.

Prohlásil, že hokejisté už několik let bojují o to, aby se mohli podílet na jednání o smlouvách. "Hráčská asociace není žádná škodná českého hokeje, jak je to možná některými lidmi vnímáno, jen bojuje za hráče a jejich práva. Majitelé i manažeři klubů dobře ví, že bez nás se to hrát nedá, ale přesto si dělají vše podle svého," dodal Vondrka.

"Souhlasím s tím, že smlouvy jsou nastavené směrem k nevýhodě hráčů. Myslím, že hráčská asociace by měla být u všech smluv a měla by být třetí stranou při jednáních," poznamenal hráčský agent Robert Spálenka ze společnosti Sport Invest.

V té souvislosti vadí asociaci také prodloužení spolupráce BPA a APK. Obě strany zkraje srpna podepsaly smlouvu s platností od sezony 2023/2024 do konce ročníku 2027/2028. Na nejbližší dvě sezony již měla BPA práva zajištěna dříve. Na podmínkách předešlé spolupráce se však domlouvala s jednotlivými kluby.

"Nemyslím, že tendr proběhl v souladu se zákonem. Výběrové řízení proběhlo v absolutně krátkém čase a za nestandardních podmínek, proto jsem nabyl určité podezření. A proto jsem se obrátil na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže," vysvětlil Zbořil.

Pokračování spolupráce BPA s APK přinese podle jeho názoru újmu hráčům i klubům. "Pokud klub má možnost získat více peněz, proč jsou tady kluby, které si vyberou možnost, která jim těch peněz zajistí méně?" připomněl Zbořil, že vedle BPA stál i konkurenční návrh Relmostu Petra Dědka, majitele extraligových Pardubic.

Proti dohodě s BPA byly jen Pardubice

Pro spolupráci s BPA se kladně vyjádřilo podpisem smlouvy s APK celkem 14 klubů a Pardubice jsou jediným klubem, který tak neučinil. "Marketingová práva na pět let mají – při srovnání s ostatními sporty v ČR – hodnotu dvou miliard. Je tam tedy teď o miliardu méně," uvedl Dědek.

Ředitelka BPA Jana Obermajerová uvedla, že smlouvu revidovali právní zástupci všech klubů. "Body týkající se problematiky ochrany hospodářské soutěže jsme konzultovali se specialisty. Pan Dědek prostřednictvím společnosti Relmost v soutěži o práva neuspěl. Vše proběhlo zcela transparentně, BPA navýšila finanční plnění a vyhověla podstatným připomínkám všech klubů včetně Pardubic, které jsou přesto jediným klubem, který se vyslovil proti," uvedla Obermajerová.

ÚOHS se podle Obermajerové na BPA dosud neobrátil. "Jsme však připraveni v případě potřeby v maximální možné míře spolupracovat a jistě tak budou činit i kluby ELH, které byly k tomu vyzvány," doplnila.

Tiskový mluvčí hokejového svazu Zdeněk Zikmund konstatoval, že marketingová práva extraligy jsou v pravomoci klubů a jejich partnera. Svaz do nich nezasahuje. "Přísluší mu reprezentace a v nich garantuje hráčům práva jako žádná jiná federace. Jsme například jediní, kdo proplácí hráčům plnou část mzdy za dobu, kterou na reprezentačních akcích stráví," uvedl Zikmund.

"CAIHP se musí v první řadě domluvit s APK, protože kluby jsou zaměstnavateli hráčů a uzavírají s nimi smlouvy. Úloha svazu je v tomto případě sekundární, financuje výchovu mládeže a reprezentace, nikoli profesionální hokej," podotkl Zikmund.

Osmačtyřicetiletý miliardář Dědek je už delší dobu kritikem poměrů v českém hokeji. "Je to chobotnice, řekl bych až hokejová mafie. Tak, jak funguje český hokej, to nemůže fungovat dál," prohlásil Dědek.

Za problematický považuje CAIHP i aktuálně nastavený systém tabulkového odstupného, kvůli němuž se podle názoru asociace stávají hráči často rukojmími klubů.

"Nelíbí se mi celý ten systém, jak je nastavený. Funkční období vedení výkonného výboru má trvat ještě další dva roky. Já však tyto osoby vyzývám, aby vyvodily svou osobní zodpovědnost, a jestli jim opravdu záleží na stavu českého ledního hokeje, ať rezignují," dodal Zbořil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články