Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Sparta udolala Liberec 3:2, rozhodla už první třetina

Sparta porazila ve druhém čtvrtfinále play-off Liberec 3:2 a v sérii hrané na čtyři výhry vede 2:0. Všechny branky padly v první třetině, o vítěznou trefu Pražanů se postaral David Tomášek. Série pokračuje v pátek a v sobotu v Liberci.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih 2. čtvrtfinále Sparta - Liberec

"Očekávali jsme, že se nebude opakovat scénář z prvního zápasu. Dnes to byl urputný boj, první třetina byla živější na góly, ale pak se to trošku zklidnilo. V závěru bylo pro nás důležité, že jsme soupeře nepustili do extra vyložené šance a mužstvo si to ubojovalo," pochvaloval si trenér domácích Josef Jandač.

Severočeši po pondělním debaklu vstoupili do utkání aktivně a již na začátku druhé třetiny mohl otevřít skóre Ordoš, nedokázal však ideálně zakončit.

Domácí rychle srovnali hru, ale inkasovali jako první. Sparta dostala trest za příliš mnoho hráčů na ledě a úvodní přesilovku utkání využil Šmíd, který projel celé hřiště a překonal Machovského.

O minutu později ale hráli v šesti i hosté a Pražané bleskově vyrovnali. Sobotka ukončil přesilovku již po třinácti sekundách. Ve 13. minutě připravil přesnou křížnou přihrávkou Matuškin gól pro Němečka a Sparta vedla.

Vzápětí šli navíc Tygři do tří, a přestože 59 vteřin dlouhou dvojnásobnou přesilovku domácí nedokázali využít, ještě než se první z vyloučených Šír zapojil do hry, prosadil se důrazný Tomášek.

Hosté ale ještě v první třetině v přesilovce snížili, když za ležícího Machovského dotlačil v přesilovce puk Vlach. Rozhodčí Lacina gól uznal navzdory předcházejícímu kontaktu Ordoše s brankářem Sparty a trenérské výzvě domácích. Za střet podle rozhodčích mohl bek Sparty Jurčina.

"Dlouho jsme přemýšleli, jestli si výzvu máme vzít. Měli jsme nějaké záběry a v pravidlech je, že když náš hráč do soupeře strčí, není to nedovolené bránění brankáře. Nám se zdálo, že posunutí bylo ne na něj, ale spíše do strany a hráč tomu pomohl. Ochotně se skácel. Víceméně jsem ale podlehl tlaku kluků, protože náš videokouč říkal, že by si výzvu nebral," řekl Jandač.

Liberecký útočník Jaroslav Vlach si naopak byl jistý, že gól bude platit. "Ze začátku jsem nevěděl, ale když jsem na kostce viděl opakovaný záznam, tak jsem viděl, že sparťanský obránce strčil Honzu Ordoše do gólmana. Sám tam nespadl. Já jsem puk pořád viděl a snažil jsem se ho sledovat. Zůstal na brankovišti, tak jsem ho dorazil," uvedl Vlach.

Ve 24. minutě mohli zvýšit vedení domácích Sobotka s Řepíkem, kteří se dostali sami před Kváču. Gólman Liberce ale pokus kapitána Sparty vyrazil. Emoce ve druhé části výrazně poklesly, více šancí skórovat měli Pražané, Kváča ale chytal spolehlivě.

Na začátku třetí části mohl přidat čtvrtý gól Chlapík, ani nejproduktivnější hráč základní části ale libereckého brankáře nepřekonal.

Oba týmy se snažily hlavně neudělat chybu a nenabídnout soupeři výraznou příležitost. Těsnou výhru nakonec Sparta udržela a připsala si devátou výhru za sebou včetně závěru základní části.

"Byl to výborný týmový výkon. Odzadu od brankáře, přes obránce, až po útočníky. Suprově odmakané. Věděli jsme, že to Liberec nepoloží, že se sami neporazí. Věděli jsme, že po nás půjdou, že budou aktivnější. Ustáli jsme to a vyhráli," pochvaloval si Vladimír Sobotka.

Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec 3:2 (3:2, 0:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 9. Sobotka (Moravčík, Šmerha), 13. Němeček (Matuškin, Horák), 15. Tomášek - 8. Šmíd (Kváča), 17. J. Vlach (Zachar, P. Jelínek). Rozhodčí: Šír, Lacina - Brejcha, Lederer. Vyloučení: 3:4. Využití: 2:2. Diváci: 9514. Stav série: 2:0.

Sparta: Machovský - Matuškin, Němeček, T. Pavelka, Polášek, T. Dvořák, Moravčík, Jurčina - Řepík, Sobotka, Forman - Tomášek, D. Vitouch, Chlapík - Šmerha, Horák, E. Thorell - Dvořáček, Stoljarov, Strnad. Trenéři: Jandač a M. Hořava.

Liberec: Kváča - M. Ivan, Šmíd, Kolmann, Rosandič, Melancon, Aubrecht - Klapka, P. Jelínek, J. Vlach - Zachar, Filippi, Ordoš - Klepiš, Gríger, Faško-Rudáš - A. Najman, Šír, Rychlovský - Trenér: Augusta.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články