Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sparta s přehledem zvládla duel s Berany

V 59. kole na sebe narazila Sparta se Zlínem. Pražští hokejisté roli jasného favorita s přehledem zvládli, Berany nepustili do větších šancí a kontrolovali průběh utkání. Berani v přesilovce pouze korigovali stav na 3:1 zásluhou Köhlera, v závěru na konečných 4:1 upravil skóre Chlapík.

Pražané byli od začátku výrazně střelecky aktivnější, brankář Huf si za úvodních 20 minut připsal 14 zákroků, kapituloval však pouze jednou. Sparťané se snažili často kombinovat až "do prázdné". Skóre se poprvé změnilo v 15. minutě, kdy Huf vyrazil Chlapíkovu střelu k dojíždějícímu Tomáškovi, který puk pohotově dorazil za brankovou čáru.

Gólman Sparty Hudáček, který dostal přednost před Machovským, se naopak nudil. Podle statistik si v první části připsal jen jeden zákrok. Zlínští jej výrazně neohrozili ani v přesilové hře při Doležalově vyloučení.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Sparta Praha - Zlín

K očekávané výhře domácí posunul ve 23. minutě Chlapík, který vzal v početní výhodě zakončení na sebe a prostřelil Hufa. V další přesilovce trefil Matuškin tyčku. Sparta byla i nadále nebezpečnější. Sobotka ale ve slibné pozici nemířil přesně. V polovině utkání připravil Horák gól pro Doležala a Sparta vedla 3:0.

Zatímco Huf byl v permanenci, jeho protějšek Hudáček neměl v brance co na práci. Až v závěru druhé třetiny jej Berani několikrát prověřili.

Na začátku třetí části se ale Zlínu podařilo snížit, když Köhler pohotovou dorážkou využil přesilovou hru pět na tři. Vrátit Spartě tříbrankové vedení mohli Vitouch, Sobotka nebo Strnad, nikdo z nich však své samostatné nájezdy do gólového závěru nedotáhl.

Čtvrté branky se Sparta přece jen dočkala. V 55. minutě vystihl chybnou zlínskou rozehrávku Chlapík, prostřelil Hufa a upravil na konečných 4:1.

Konec angažmá Pogorišného

Obránce Oleg Pogorišnyj už za Spartu nenastoupí. Doplatil na ruskou agresi na Ukrajině.

"Na konci ledna odcestoval do Ruska pro nová víza do České republiky. Zde mu je nejprve dlouho odmítali vydat, později se začalo válčit a možnost jeho návratu se mimořádně zkomplikovala. Děkujeme mu za pomoc v této sezoně," uvedl sportovní ředitel Petr Ton.

Pogorišnyj hrál na začátku sezony ve druhé nejvyšší ruské soutěži za Jugru Chanty-Mansijsk a v jedenácti utkáních zaznamenal jednu asistenci. Následně podstoupil dvě zkoušky ve Spartě. Během první se zranil, na druhý pokus si vybojoval kontrakt do konce ročníku. V extralize odehrál Pogorišnyj šest zápasů a jednou skóroval.

59. kolo hokejové extraligy:

HC Sparta Praha - PSG Berani Zlín 4:1 (1:0, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 15. Tomášek (Chlapík), 23. Chlapík (Forman), 30. Doležal (Horák, M. Jandus), 55. Chlapík - 43. Köhler (Suhrada, Kubiš). Rozhodčí: Hejduk, Kubičík - Gebauer, Hlavatý. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:1. Diváci: 7044.

Sparta: J. Hudáček - T. Dvořák, Matuškin, M. Jandus, Němeček, Jurčina, Moravčík, T. Pavelka - Řepík, Sobotka, Forman - Tomášek, Chlapík, Šmerha - Doležal, Horák, Buchtele - Dvořáček, Vitouch, Strnad. Trenéři: Jandač a M. Hořava.

Zlín: Huf - Riedl, M. Novotný, O. Němec, Talafa, M. Hamrlík, Suhrada - Zabusovs, Honejsek, Kubiš - Köhler, Hejcman, Okál - Chludil, Makarenko, P. Sedláček - Fryšara, R. Veselý, Luža - Čechmánek. Trenér: Jenáček.

Josef Jandač (Sparta): "Zápas byl pro nás důležitý proto, abychom si uhráli čtyřku, která nám byla ještě donedávna hodně vzdálená. To se nám povedlo. Výkon nebyl nijak dobrý, ale tyhle zápasy se nehrají lehce. Povinné vítězství. Teď nás čeká ještě jedno utkání, poté máme pauzu a musíme znovu zapracovat na věcech, které nám ve hře vypadly. I když jsme zápasy zvládli vyhrát, s hrou spokojení nejsme. Hodně nás potěšila návštěva, hrálo se (fotbalové) derby Sparta - Slavia, a přesto přišlo hodně lidí, za což jim děkujeme. Věříme, že nám přijdou pomoct i v play-off."

Luboš Rob (Zlín): "Jeli jsme na led favorita. Sparta hraje o první čtyřku, takže zápas byl pro nás o tom, abychom byli důstojným soupeřem, nepředvedli špatný výkon a neobdrželi nějaký debakl. Z toho pohledu výsledek 1:4 bereme. První třetinu jsme nehráli úplně špatný hokej, i když jsme nebyli dopředu výrazní. Chtěli jsme spíše hrát ze zabezpečené obrany. Druhá třetina nebyla z naší strany dobrá, Sparta získala velkou převahu a naštěstí to bylo jen 3:0. Ve třetí části jsme mohli v přesilovce pět na tři situaci využít ještě více, ale bohužel v tuhle chvíli nemáme tým složený tak, abychom tady byli schopni hrát vyrovnaný zápas. Sparta některé věci už přehrávala a svým způsobem hráli domácí to, co potřebovali."

Hlavní zprávy

Nejčtenější články