Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Koronavirus dál ochromuje extraligu. Po Spartě a Litvínově míří do karantény také Pardubice

Pátým, šestým a sedmým týmem extraligy, který musí nastoupit do povinné pětidenní karantény kvůli koronavirové nákaze, jsou Sparta, Litvínov a Pardubice. A přibude ještě nejspíš osmý. Pražané byli nuceni odložit úterní domácí utkání s Karlovými Vary a také páteční duel ve Zlíně. Severočeši přesunou tři zápasy, Východočeši dva. V úterý se proto odehraje jen jeden zápas 43. kola mezi brněnskou Kometou a Libercem. Vítkovice už s předstihem odřekly páteční duel s Hradcem Králové. Zastavení ligy prozatím její vedení nezvažuje.

"Žádný návrh na případné přerušení soutěže dosud nepadl. Vedení extraligy i samotné kluby mají zájem pokračovat. Vedení soutěže s kluby denně komunikuje. Naopak 'zdravé' kluby se obrací na extraligu s žádostmi o vyplnění toho volna, které jim vzniklo odložením zápasů, utkáními s dalšími soupeři, co nejsou v karanténě a jež nemají ještě odehraná. Panuje oboustranná snaha odehrát pokud možno co nejvíce utkání základní části," řekl tiskový mluvčí svazu Zdeněk Zikmund.

Litvínov se měl utkat ve středu s Hradcem Králové. Hrát ale nebude mužstvo Vervy ani v pátek v Olomouci a nový termín bude klub hledat také pro duel s Karlovými Vary, který byl naplánovaný na neděli. Dynamo nebude hrát v úterý s Olomoucí a ani ve čtvrtek s Třincem.

Zlínští Berani jsou shodou okolností jedním z týmů, jež nastoupily do karantény v uplynulých dnech. Během minulého týdne se nákaza nemocí covid-19 objevila postupně v Českých Budějovicích, Mladé Boleslavi a právě ve Zlíně. Již začátkem roku bojoval s koronavirem jako první i obhájce titulu a aktuálně vedoucí tým soutěže Třinec.

Kádr Sparty poznamenala v uplynulých dvou vystoupeních v pátek proti Hradci Králové (4:1) a v neděli na ledě Liberce (3:4) rozsáhlá viróza. Několik hráčů nemohlo ze zdravotních důvodů do zápasu naskočit. V prvním z těchto duelů scházel ze stejných důvodů i kouč Josef Jandač. I proto hráči absolvovali po sobotních PCR testech v pondělí další vyšetření a testy napodruhé odhalily pozitivní případy.

"Je to pro nás samozřejmě komplikace, se kterou se ale musíme vypořádat. Jsme v permanentním kontaktu s Hygienickou stanicí hlavního města Prahy, se kterou řešíme další postup. S Karlovými Vary a Zlínem budeme hledat náhradní termíny pro odehrání zápasů," uvedl sportovní ředitel klubu Petr Ton.

Nepříjemná je celá záležitost ale i pro Západočechy. Energetici totiž přišli kvůli odkladu již o pátý zápas za necelé dva týdny. Po Třinci a Českých Budějovicích naposledy nemohli nastoupit ani v pátek na ledě Mladé Boleslavi, kam už přitom mužstvo cestovalo. Po hodině ale týmový autobus nabral opět směr Karlovy Vary. Naposledy hráli svěřenci kouče Martina Pešouta o body v pátek 7. ledna v Pardubicích. Nyní by v pátek měli přivítat v západočeském derby Plzeň. Podobně jsou ale na tom aktuálně i týmy Hradce Králové a Olomouce, které také přišly o několik zápasů.

Představitelé Vítkovic na svém webu uvedli, že s ohledem na podezření na nákazu covid-19 v týmu hráči absolvují PCR testy ve středu. "Zda bude muset vítkovický tým do karantény a zda bude nutné odkládat i další následující zápasy, závisí na výsledcích," uvedli zástupci aktuálně pátého týmu soutěže. Zápas 44. kola byl již přeložen na neděli 30. ledna.

Již před startem ročníku upravilo vedení extraligy pravidla pro případy, že by nemoc covid-19 zasáhla do programu a utkání se musela odkládat. Zápas může být odložen maximálně o 30 dnů. V případě, že by se to nepodařilo, může nové termíny zápasů stanovit ředitel soutěže Josef Řezníček nebo sportovně-technická komise hokejového svazu.

Mužstva, která chtějí postoupit do play-off, musejí odehrát alespoň 50 procent utkání. V případě, že některý z týmů nesehraje plný počet zápasů, do tabulky se mu započítá počet bodů podle průměrného zisku. Alespoň polovinu základní části čítající 60 kol už odehrály všechny kluby.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články