Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Dvojnásobný mistr světa Vladimír Zábrodský zemřel. "Velkému šéfovi" bylo 97 let

Český hokej přišel o jednu z nejvýraznějších postav historie. Ve věku 97 let ve Švédsku zemřel legendární hokejový útočník Vladimír Zábrodský. Dvojnásobný mistr světa z let 1947 a 1949 byl členem Síně slávy IIHF i českého hokeje. Po emigraci v roce 1965 žil ve Stockholmu. Památce Vladimíra Zábrodského bude věnován blok pořadů, které zařadí do vysílání ČT sport od 21:10.

Česká hokejová legenda Vladimír Zábrodský
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Zábrodský byl posledním žijícím pamětníkem prvních zlatých úspěchů československého hokeje. Někdejší vynikající střední útočník a mimořádný kanonýr je s 464 góly členem prestižního Klubu hokejových střelců. "Velký šéf", jak se mu přezdívalo, odehrál v reprezentaci 94 zápasů a vstřelil 158 branek. Dalších 306 gólů přidal v nejvyšší soutěži v barvách pražských klubů LTC a Sparty, s nimiž vybojoval šest ligových titulů.

Kromě čtyř světových šampionátů startoval Zábrodský také na zimních olympijských hrách ve Svatém Mořici 1948, kde s týmem získal stříbro, a Cortině d'Ampezzo 1956. V anketě o nejlepšího českého hokejistu 20. století skončil na třetím místě za Dominikem Haškem a Jaromírem Jágrem.

"Odešla legenda, poslední žijící člen mužstva, které vybojovalo pro československý hokej první titul světových šampionů," uvedl prezident Českého hokeje Tomáš Král.

"Vladimír Zábrodský byl nejen vůdčí osobností své generace, ale i jednou z nejvýraznějších osobností hokejové historie a našeho sportu vůbec. Bylo mi obrovskou ctí, že jsem s ním mohl být při posledním mistrovství světa v Praze v osobním kontaktu a těšit se z jeho vyprávění a vzpomínek. Čest jeho památce," prohlásil Král.

Nejasná byla Zábrodského role ve vykonstruovaném procesu s hokejisty v roce 1950. Přestože byl největší osobností týmu, nebyl jako jeden z mála zatčen a odsouzen. Sám Zábrodský se k celému případu odmítal vyjadřovat.

Poté, co emigroval na sever Evropy, vedl jako hlavní kouč týmy Leksandu, Rögle a Djurgardenu.

Zábrodský byl rovněž skvělým tenistou. Ve 40. a 50. letech byl dokonce členem československého týmu v Davisově poháru, v němž zasáhl do deseti zápasů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články