Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Hokejistky se MS v květnu nedočkají, kanadští pořadatelé turnaj kvůli covidu ruší

Mistrovství světa hokejistek v Kanadě se v původním květnovém termínu neuskuteční. Pořadatelé turnaje v Halifaxu a Truro oznámili, že klání musejí zrušit kvůli koronaviru. IIHF se pokusí najít jiné datum. České sny na dobré umístění tak ještě nějakou dobu zůstanou  nezhmotněny.

Radost českých hokejistek na MS
zdroj: Český hokej autor: Martin Mašek

Český tým je uzavřen v takzvané bublině a do zámoří měl zamířit ve čtvrtek. Odhodlání bylo velké.

"Poslední zápas v neděli byl na mezinárodní úrovni a byl jsem hrdý a šťastný za holky, jak se byly v tak těžké sezoně schopny připravit. Bez ohledu na to, zda působily ve Švédsku, Finsku, Rusku, Americe, nebo tady v Česku. Za nás maximální spokojenost," řekl trenér Tomáš Pacina ještě před zveřejněným ohlášením organizátorů. 

Češky nejprve v prosinci doma dvakrát jednoznačně porazily Maďarsko, na začátku dubna se poté představily v Dánsku. Nejprve s domácím výběrem prohrály 0:3, v odvetě jej přehrály 5:1.

"Doufali jsme, že budeme mít v sezoně nejméně patnáct zápasů, ale máme čtyři. I proto jsme teď pozvali do kempu 37 hráček a odehráli tři utkání. Nemůžu říct, že by to úplně vynahradilo mezinárodního soupeře, protože přece jen hrajeme proti spoluhráčkám, ale snažili jsme se. Měli jsme rozhodčí, byli jsme v dresech. Soutěživost a rvavost tam byla vyloženě znát," pochvaloval si Pacina, který už svěřenkyně seznámil i s konečnou nominací.

Zpráva na poslední chvíli byla pro český tým nepříjemným překvapením. "Pro hráčky i realizační tým je to obrovské zklamání, zvlášť když taková zpráva přišla den předtím, než jsme měli na mistrovství světa odletět," uvedl Pacina.

"Přípravě jsme obětovali poslední týdny a měsíce, všechny hráčky se na šampionát těšily a věřily si. Uvidíme, zda se podaří narychlo domluvit alespoň nějaký turnaj čtyř zemí," doplnil Pacina.

Další plány jsou nejisté. "Neznamená to, že v roce 2021 nebudeme mít mistrovství světa žen. Dlužíme to každé jedné hráčce, která se těšila na návrat na led po tak těžkém roce. Uděláme vše pro to, aby tento turnaj mohl být přesunut do nového termínu a hrálo se letos," uvádí se ve společném prohlášení IIHF a kanadských funkcionářů.

Podle šéfa světového hokeje Reného Fasela je důležité turnaj uspořádat i proto, že se jedná o poslední akci před olympijskými hrami v Pekingu 2022. Podle agentury AP je možné, že by se konal i v jiné zemi.

České hokejistky se ve skupině B v Truro měly od 6. května utkat postupně s Maďarskem, Německem, Dánskem a Japonskem.

Nominace:

Brankářky: Klára Peslarová, Viktorie Švejdová (obě Modo Hockey/Švéd,), Kateřina Zechovská (Bílina).

Obránkyně: Tereza Radová, Klára Seroiszková (obě Göteborg/Švéd.), Sára Čajanová (Brynäs/Švéd.), Daniela Pejšová (Modo Hockey/Švéd.), Pavlína Horálková (Krasnojarsk/KHL), Aneta Tejralová (Nižnij Novgorod/KHL), Samantha Kolowratová (Metropolitan Riveters/NWHL), Magdalena Erbenová (Rensselaer Polytechnic Institute/NCAA), Dominika Lásková (Merrimack College/NCAA).

Útočnice: Denisa Křížová, Kateřina Mrázová (obě Brynäs/ Švéd.), Veronika Lorencová, Michaela Pejzlová (obě IFK Helsinky/Fin.), Kateřina Bukolská (Kladno), Tereza Mazancová (Benátky nad Jizerou), Laura Lerchová (Skelleftea/Švéd.), Vendula Přibylová (AIK Stockholm/Švéd.), Lenka Serdar (TPS Turku/Fin.), Alena Mills (Vanke Rays Šen-čen/KHL), Noemi Neubauerová (Colgate University/NCAA), Klára Hymlárová (St. Cloud State University/NCAA), Tereza Vanišová (Boston Pride/NWHL).

Zdroj
ČTK, IIHF

Hlavní zprávy

Nejčtenější články