Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

České Budějovice jasně přehrály Jágrovo Kladno a jsou osmé

České Budějovice - Hokejisté Českých Budějovic porazili v předehrávce 33. kola extraligy Kladno 5:1 a připsali si sedmou výhru z posledních osmi zápasů. Jihočeši se díky tomu posunuli na osmé místo tabulky. Dvě branky domácích, jejichž dres naposledy oblékl kanadský obránce Andrew Ference, vstřelil Jakub Suja. O jediný gól Rytířů se postaral Jaromír Jágr, který si připsal již 23. přesný zásah a jubilejní 50. kanadský bod v sezoně.

Hokejisté Českých Budějovic
zdroj: ČTK autor: David Veis

Vyprodaná českobudějovická Budvar arena před zápasem aplaudovala Romanu Bernatovi, který na jaře přišel o nohu, poté co jej v přípravě porazil nákladní automobil. Bernat převzal šek na 191.300 korun a od kapitánů Jaromíra Jágra a Jiřího Šimánka dresy obou týmů.

Do první větší šance zápasu se dostali hosté. Při Langhammerově vyloučení trefil Macholda tyč. Následně hráli přesilovku domácí a již po 20 vteřinách se radovali z vedoucí branky. Obránce Ptáček si najel k brance a lehkým přiklepnutím do odkrytého prostoru zaznamenal svůj první gól v sezoně.

V 13. minutě nastřelil tyčku domácí obránce Jank, který mohutně napřáhl na levém kruhu. O dvě minuty později se prosadil další sváteční střelec Suja, jenž se rozjel po pravém křídle a kolem obránce Majeského poslal puk za záda brankáře Chábery. Následně mohl při českobudějovické přesilovce snížit Plekanec, Kováře však z brejku nepřekonal.

V úvodu druhé třetiny Plekanec znovu zakroužil kolem budějovické branky a z úhlu trefil tyčku. Brzy nato kladenští obránci neuhlídali Prospala, který měl dost času k přípravě na střelu a zacílil přesně do horního růžku Cháberovy branky. Až poté se prosadili hosté. Při Michálkově vyloučení sevřeli Jihočechy v jejich pásmu a Jágr snížil.

Domácí po inkasovaném gólu zvýšili aktivitu a podnikli několik nebezpečných výpadů. Před Cháberou však neuspěli Suja, Michálek ani Dej. Poté se netrefil Květoň, stejně dopadli i Prospal s Hanzalem. Nenudil se ale ani Kovář, kterého prověřil Mocek.

Na začátku třetí části se hosté ubránili ve více než minutovém oslabení tři na pět. Následně přečkali také domácí početní výhodu soupeře, tentokrát klasickou pět na čtyři. K výhře Jihočechy přiblížil Michálek, jenž místo přihrávky Hanzalovi zvolil technickou střelu a dokonale překvapil kladenského gólmana.

Budějovičtí v euforii záhy vymysleli další pěknou akci, kterou úspěšně v pádu zakončil faulovaný Suja. Chábera se následně poprvé v sezoně nechal vystřídat a své místo v kladenské brance přepustil Cikánkovi.

Českobudějovičtí tak poslední domácí zápas v letošním roce bez problémů vyhráli. Kladno si venku připsalo sedmou porážku v posledních osmi zápasech a přišlo o šanci posunout se na druhé místo tabulky.

HC Mountfield České Budějovice - Rytíři Kladno 5:1 (2:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 7. Ptáček (L. Kohn, Šimánek), 15. Suja, 22. Prospal (M. Michálek), 46. M. Michálek (Jank, Prospal), 47. Suja (Dej, Mertl) - 27. Jágr. Rozhodčí: R. Svoboda, Kalivoda - Jindra, Skopal. Vyloučení: 7:9. Využití: 1:1. Diváci: 6421 (vyprodáno).

České Budějovice: Jakub Kovář - Ptáček, Jank, Ference, Vráblík, Kolarz, Vydarený, Toman - Dej, Mertl, Suja - M. Michálek, Hanzal, Prospal - Kotalík, L. Kohn, Šimánek - Knotek, Langhammer, L. Květoň. Trenéři: Draisaitl a Bělohlav.

Kladno: Chábera (47. Cikánek) - Macholda, Černošek, Majeský, David Růžička, L. Procházka, Piskáček, Mocek, Doudera - Jágr, Plekanec, Hlaváč - Kuchejda, Kuchler, Dalecký - Strnad, Melka, Obdržálek - Eberle, Lukáč, M. Látal. Trenéři: Vojta, Tatíček a Kopecký.

Peter Draisaitl (České Budějovice): "Na výsledek se krásně kouká, ale museli jsme hodně šlapat, než se nám to povedlo. Zápas jsme měli pod kontrolou možná až v poslední třetině od stavu 4:1. Nebylo to jednoduché. Kladenští nám dělali problémy, hodně nám utíkali ve středním pásmu. Dostávali se do šancí, ale naši kluci to zvládli, přestože to byla dost těžká práce."

Zdeněk Vojta (Kladno): "Věděli jsme, že úvod zápasu hodně napoví. Bohužel, začali jsme vlažně a pustili soupeře do vedení. Třetí zápas po sobě jsme ale nedokázali otočit. Hlava mi nebere, co jsme chvílemi předváděli. Kdyby Procházka využil šanci a přidal druhý gól, mohl být vývoj jiný. Musím ale pochválit kluky za hru v oslabení, ve třech proti pěti to zvládli brilantně."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články