Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Pět gólů obránců a demolice Švédů. Češi nevídaným způsobem rozebrali v Ostravě tři korunky

Takový zápas už dlouho nebyl k vidění a nechybělo mnoho a Ostrava viděla deset branek v síti soupeře. Národní tým přehrál ve druhém utkání Českých hokejových her v rámci Euro Hockey Tour Švédsko vysoko 9:3, když pět branek nastříleli obránci a Petr Holík si připsal dva góly a celkově čtyři body. Češi se v posledním utkání předvedou proti Rakousku, přímý přenos sledujte na ČT sport a ČT sport Plus v neděli od 16:00 nebo podle vývoje utkání reprezentantů do 18 let v souboji o třetí místo na MS.

Dvěma góly se zaskvěl i obránce David Sklenička. Hynek Zohorna jednou skóroval a u dvou branek asistoval. Devět gólů dala samostatná česká reprezentace Švédsku poprvé v historii. Pět gólů vstřelili obránci, mezi nimi byl i Vojtěch Budík, jenž oslavil první trefu v dresu národního týmu.

Švédové se stejně jako ve čtvrtek ve Vídni představili i v Ostravě bez hlavního kouče Johana Garpenlöva, který je se svým vážně nemocným otcem. Češi, do jejichž branky se po téměř dvou a půl letech vrátil Langhamer, začali před plnými tribunami s obrovskou chutí. Zohorna ve svém prvním utkání v přípravě před šampionátem posunul puk na Skleničku a ten ranou mezi betony gólmana Enrotha otevřel skóre.

"Důležitý byl podle mě první gól, který byl celkem rychlý. To nás uklidnilo a hráli jsme docela rychlý hokej. Myslím, že Švédové chvilkama nestíhali, ale to bylo také těmi góly, protože tým, co inkasuje, jde pak trošku psychicky dolů," řekl Holík.

V šesté minutě bylo vyrovnáno. Karlsson ještě nahrávku Amana před brankoviště minul, ale Lang už se nemýlil. Záhy mohl vrátit vedení na stranu domácích po pěkném průniku Stránský, jenže Enrotha překonat nedokázal. V osmé minutě Červenka skvěle našel mezi kruhy na chvilku osamoceného Zohornu, Enroth znovu Švédy zachránil.

O chvilku později ale v přesilové hře znovu Červenka nabil Jiříčkovi a ten od modré čáry propálil vše před sebou. Švédy nezachránila ani trenérská výzva a museli znovu do čtyř. Přesilovka sice zůstala nevyužita, ale Blümel krátce po jejím skončení po vlastním dobrém zakončení a zákroku gólmana Enrotha nachystal puk na střelu Šulákovi a bylo to 3:1. V začínající 15. minutě zakončil Červenka zblízka do tyčky.

Švédové hráli před pauzou čtyři na tři, v dohrávané klasické přesilovce po pauze zahrozil Rosdahl zblízka, ale vychytal ho Langhamer. Ve 24. minutě chybovali Seveřané v rozehrávce, Holík posunul puk na Zohornu, který zvládl dokonale bekhendový blafák. Kellman na druhé straně překvapil zakončením z nulového úhlu Langhamera, ale drama se nekonalo.

Před polovinou utkání přišla další obrovská chyba Švédů a Holík zvýšil na 5:2. Uběhlo jen 22 sekund a další gól přidal povedenou střelou zápěstím Sklenička. Už po chvilce uháněl Beránek sám na Enrotha, v tomto případě ho ale nepřekonal a neuspěl ani dorážející Flek. Na 7:2 pak zvýšil Holík a uzavřel svoji fantastickou třetinu. Za Švédy odpověděl Olofsson. Zohorna potom jel sám, ale tentokrát měl ve vzájemném minisouboji navrch švédský gólman.

V úvodu třetí dvacetiminutovky orazítkoval Sklenička tyčku. Jen o chvilku později ale promluvil do vývoje skóre Budík a oslavil první reprezentační gól. Ve 48. minutě jel Zohorna znovu sám, na Enrotha ale tentokrát bekhendovým blafákem nevyzrál. V 50. minutě dal devátý gól Flek, diváky kýžená "desítka" už ale nepřišla.

"Tým se dobře připravil, hrál správně takticky. Vždycky se chci podívat, co stojí za čísly a statistikami. Dali jsme dohromady české DNA, rychlý a šikovný hokej. A soudržnost. Pět hráčů se snažilo zůstávat kompaktní a blízko u sebe v obraně i útoku. Švédy jsme přebruslili. Opravdu jsme se hýbali moc dobře. Tyto faktory rozhodly o našem úspěchu," řekl Jalonen.

České hokejové hry, turnaj Euro Hockey Tour v Ostravě:

ČR - Švédsko 9:3 (3:1, 4:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 2. D. Sklenička (H. Zohorna, D. Jiříček), 10. D. Jiříček (Červenka, Smejkal), 12. Šulák (Blümel, Krejčík), 24. H. Zohorna (P. Holík), 30. P. Holík (H. Zohorna), 30. D. Sklenička (P. Zdráhal, P. Holík), 33. P. Holík (Blümel, Červenka), 46. Budík (Flek, O. Beránek), 49. Flek (O. Beránek, Kodýtek) - 6. Lang (Aman, Tömmernes), 26. Kellman (Själin, J. Pettersson), 39. F. Olofsson (Rosdahl, Karlkvist). Rozhodčí: Smetana (Rak.), Ansons - Zunde (oba Lot.), Ondráček (ČR). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 8848.

ČR: Langhamer - Ščotka, Šulák, J. Jeřábek, Krejčík, D. Jiříček, D. Sklenička, Budík, Jordán - M. Stránský, Černoch, Smejkal - Blümel, M. Špaček, Červenka - H. Zohorna, P. Holík, P. Zdráhal - O. Beránek, Kodýtek, Flek. Trenér: Kari Jalonen.

Švédsko: Enroth - Pudas, Tömmernes, J. Persson, A. Lindholm, J. Pettersson, Själin - Friberg, Kellman, Bromé - Karlkvist, F. Olofsson, Rosdahl - Hartmann, Lundin, Söderblom - Karlsson, Aman, Lang. Trenér: Markus Akerblom.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články