Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

První v historii. Dánové završili zlatý hattrick na MS a oplatili Francii prohru z olympiády

Dánové stvrdili titul házenkářské velmoci posledních let. Jako první v historii potřetí v řadě ovládli mistrovství světa, tentokrát si poradili s Francií 34:29. Les Bleus triumfovali v předloňském olympijském finále v Tokiu, teď na Mikkela Hansena a spol. nestačili. Ke všem třem titulům z let 2019, 2021 i letos dovedl Dány trenér Nikolaj Jacobsen. Španělští házenkáři pak porazili v utkání o třetí místo spolupořadatele turnaje Švédsko 39:36 a obhájili předloňský bronz. Švédové ve Stockholmu vyhráli první poločas o čtyři góly, ale Španělé po přestávce skóre otočili.

Dánové, kteří za celý turnaj ztratili v devíti zápasech jediný bod za remízu s Chorvaty, před více než 23 tisíci diváků ani jednou neprohrávali. V první půli vedli až čtyřgólovým rozdílem, Francouzi ale do přestávky stáhli manko na jediný gól.

Zákrok Niklase Landina při sedmičce:

Hned po pauze šestinásobní světoví šampioni vyrovnali, ale Seveřané znovu odskočili a tentokrát už vedení nepustili. Deseti brankami se na výhře Dánů podílel nejlepší střelec zápasu Rasmus Lauge Schmidt, jehož vydatně podporovali Simon Pytlick a Mathias Gidsel. Naopak nejlepší kanonýr historie MS Mikkel Hansen se trefil jen jednou a Karabatic, jenž usiloval o rekordní páté zlato, vyšel střelecky naprázdno.

Několik důležitých zákroků si ve druhé půli připsal náhradní brankář Kevin Möller. Hvězdný Niklas Landin se do branky vrátil za stavu 32:29 a chycenou sedmičkou odstartoval dánské oslavy.

Bez Gottfridssona a medaile

Domácím chyběla tradiční opora Jim Gottfridsson, který si ve čtvrtfinále proti Egyptu zlomil ruku. Před více než 20 tisíci diváky jej sice devíti brankami zastoupil křídelník Hampus Wanne, na druhé straně ale zaznamenal stejný počet gólů pivot Adria Figueras.

Španělé smazali čtyřbrankové manko krátce po změně stran a brzy sami získali náskok. Obhájci stříbra Švédové si šanci na vyrovnání sami zkomplikovali chybným střídáním v závěru, po kterém přišli o početní výhodu.

Německo si vylepšilo reputaci na MS

Oproti poslednímu šampionátu se házenkářská velmoc výrazně zlepšila. Němci v Egyptě obsadili 12. příčku, teď berou páté místo. Norsko porazili 28:24. Seveřané v zápase ani jednou nevedli a svěřenci Alfreda Gíslasona si dokráčeli pro překvapivě pohodlné vítězství. Němcům pomohli tři pětigóloví střelci – Johannes Golla, Kai Hafner a Luca Witzke.

Andreas Wolff a jeho 100. zákrok na MS:

Zajímavého milníku dosáhl německý brankář Andreas Wolff. Dostal se přes hranici 100 zákroků na šampionátu. Tříciferný počet zapsal naposledy Francouz Thierry Omeyer před osmi lety na MS v Kataru.

Až ve druhém prodloužení slavil Egypt

Sedmou příčku berou Egypťané stejně jako před dvěma lety na domácím šampionátu. Maďarsko porazili až po druhém prodloužení 36:35. Afričané v základní hrací době ztratili v posledních pěti minutách tříbrankový náskok. Vítěznou trefu v dramatickém prodloužení vstřelil Mohamed Sanad.

MS házenkářů ve Švédsku a Polsku:

Finále: Dánsko - Francie 34:29 (16:15)

Nejvíce branek: Lauge Schmidt 10, Pytlick 9, Gidsel 6 - Remili 6, Mem 5, M. Richardson 4/4.

O 3. místo: Španělsko - Švédsko 39:36 (18:22),

O 5. místo: Německo - Norsko 28:24 (16:13),

O 7. místo: Egypt - Maďarsko 36:35 po druhém prodl. (31:31, 28:28, 17:11)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články