Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Šance Norů na MS zachránila tyč. Bělorusové vyválčili v posledních sekundách bod se Švédy

Den po zemětřesení v házenkářském svazu pokračuje mistrovství světa v Egyptě, které je bez české účasti. Osmifinálová fáze začala hned dvěma překvapeními. Švýcarsko si poradilo s Islandem 20:18. Ve stejné skupině se Francie natrápila s Alžírskem, ale nakonec uspěla 29:26. Namále měli i Norové. Uhájili vítězství 29:28, ale Portugalci v samém závěru trefili tyč. O druhý nečekaný výsledek se ve skupině IV postarali Bělorusové, jenž vyrovnali v posledních sekundách utkání se Švédskem na 26:26. Slovinci potvrdili roli favorita proti Severním Makedoncům 31:21, stejně tak jako domácí Egypťané, kteří nedali šanci hráčům Ruské házenkářské federace po výsledku 28:23.

Radost norských opor Myrhola a Sagosena
zdroj: Reuters autor: PETR DAVID JOSEK

Rozjetí Portugalci dávali týmu, který se považuje za jednoho z hlavních adeptů na zlato, zabrat. V poločase vedli o dva góly, v poslední minutě o jednu branku. Největší hvězda Seveřanů Sander Sagosen neproměnil střelu a na druhé straně mohl rozhodnout Rui Silva, jenže ke smůle Portugalců brankář Torbjorn Bergerud vytěsnil míč na tyčku.

Při ztrátě Norska v základní skupině s Francií (24:28) by další zaváhání už bylo fatální za podmínek, kdy ze šestičlenné osmifinálové skupiny postupují jen dva nejlepší. Takto jsou svěřenci Christiana Bergeho ve hře.

Házenkáři ze země helvétského kříže hrají na mistrovství světa po necelých 26 letech a náležitě si to užívají. V základní skupině už potrápili Nory (25:31) a především Francouze (24:25) a nyní dokonce přehráli v osmifinálové skupině Islanďany.

V defenzivně laděném duelu čaroval v brance Švýcarů Nikola Portner. Z 30 střel si připsal 13 zákroků, což činí úspěšnost 43 procent. Na druhé straně převedl také povedený výkon Björgvin Páll Gústavsson, a dokonce dvakrát přes celé hřiště skóroval. Šance Islandu na postup do čtvrtfinále jsou už ale v rovině teorie.

Les Blues opět herně příliš nepřesvědčili, ale znovu nezaváhali. Alžířané s nimi na úvod skupiny III sehráli vyrovnanou bitvu. O poločase Francouzi vedli o dvě branky. A ještě čtyři a půl minuty před koncem utkání to vypadalo na drama, když jen do tyče pálil ze sedmičky Kentin Mahé za stavu 26:25.

Poté se opět ukázaly zkušenosti brankáře Vincenta Gerarda, který důležitým zákrokem tým uklidnil a pojišťovací góly, přičemž ten poslední výstavní, zařídila spojka Jean Jacques Acquevillo. Nejlepším střelcem Alžířanů byl Messaoud Berkous se sedmi zásahy.

Ve skupině IV nabídlo drama utkání Švédů s Bělorusy. Tre kronor ve druhém poločase mocně dotahovali ztrátu, v první půli prohrávali už i o šest branek. Skvělý výkon Alfreda Jonssona ale dostal Švédsko do hry. Jenže v závěrečné minutě střelu neproměnil a na druhé straně v poslední sekundě srovnal z křídla Andrej Jurinok.  

Severní Makedonci, kteří nahradili český tým na turnaji, nestačili jasně na Slovinsko a padli o deset branek 21:31. Ve slovinské brance se činil Urban Lesjak, sedmigólovou kvótu si splnil střelec Dragan Gajič. 

Podobně jasný průběh měl i druhý duel skupiny v Káhiře. Domácí Egypťané vedli o poločase už o sedm branek, nakonec zvítězili 28:23. Stoprocentní úspěšností a sedmi góly se blýskl Mohamed Mamdouh. Egypt důležitou výhrou udržel reálně naděje na postup do čtvrtfinále.

Mistrovství světa házenkářů - osmifinálové skupiny:

Skupin III (Gíza):

Švýcarsko - Island 20:18 (10:9), Francie - Alžírsko 29:26 (13:12), Portugalsko - Norsko 28:29 (14:16).

Skupina IV (Káhira):

Severní Makedonie - Slovinsko 21:31 (9:13), Egypt - Ruská házenkářská federace 28:23 (15:8), Švédsko - Bělorusko 26:26 (11:15).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články