Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Házenkáři jsou před kvalifikací MS zařazeni v prvním koši a vyhnou se papírovým favoritům

Čeští házenkáři budou při losu play-off kvalifikace o postup na mistrovství světa 2023 v prvním koši. Reprezentanti se díky tomu vyhnou papírově silnějším týmům, které na probíhajícím evropském šampionátu postoupily ze základní skupiny. Los play-off se uskuteční příští víkend.

Matěj Klíma
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Petter Arvidson

Český tým na mistrovství Evropy těsně nedosáhl na postup, z papírově velmi silné základní skupiny v Bratislavě neprošel o jediný gól. Svěřenci trenéra Rastislava Trtíka nejprve těsně prohráli s obhájcem zlata Španělskem 26:28, poté porazili Bosnu a Hercegovinu 27:19 a v pondělí remizovali s úřadujícím vicemistrem světa Švédskem 27:27. Národní celek byl se třemi body nejlepším nepostupujícím týmem a celkově obsadí na turnaji 13. místo.

Reprezentanti díky tomu mají výhodnější pozici před losem play-off světové kvalifikace. Češi budou mezi devítkou týmů v prvním losovacím koši a nebudou muset hrát první část druhé fáze kvalifikace, která čeká na devět nejhorších celků z Eura. Ty se utkají s osmičkou postupujících z první fáze, doplněnou o Švýcarsko.

Devět vítězů pak ve druhé části druhé fáze kvalifikace narazí na devítku mužstev z prvního losovacího koše. Do něj se vedle českého celku dostaly z vyřazených týmů v základní skupině Eura Srbsko a Maďarsko, další šestice přibude podle vývoje šampionátu.

Národní tým může narazit na bývalého federálního partnera Slovensko, papírově nejtěžšími soupeři by zřejmě byli Slovinci či Portugalci. Reprezentanti si také mohou zopakovat souboj s Bosnou a Hercegovinou z Eura.

"Stále nás bolí, že jsme i přes fantastické výkony skončili na Euru už po základní skupině. Se Švédskem chyběl opravdu kousek. Jsem rád, že ten bod, který nám nestačil na jednom turnaji, má alespoň nějakou váhu směrem k dalšímu šampionátu," řekl pro svazový web Trtík.

"Budeme v prvním koši, takže se vyhneme všem týmům, které postoupily do hlavní fáze, což je dobrá zpráva. Tým ale opakovaně ukázal, jakou má sílu, jak umí bojovat, takže bychom si i na tyto soupeře věřili. Kluci se určitě v utkání, ať už to bude proti komukoliv, porvou o postup na mistrovství světa, kam tenhle tým patří," dodal kouč, jemuž na konci ledna vyprší smlouva a zatím není jasné, zda bude u reprezentace pokračovat.

Účast na mistrovství světa v příštím roce už mají jistou Dánsko coby obhájce zlata a pořadatelské země Polsko se Švédskem. Přímý postup si také zajistí tři nejlepší celky z Eura mimo tuto trojici.

Los play-off se uskuteční 29. ledna při finálovém víkendu evropského šampionátu v Budapešti. Český celek se dozví dvojici týmů, z níž v březnu vzejde jeho soupeř. Reprezentanti pak k druhé části druhé fáze nastoupí v polovině dubna.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články