Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Extraliga házenkářů pokračovat nebude, svaz ji bez korunovace mistrů ukončil

Výkonný výbor Českého svazu házené (ČSH) rozhodl po konzultaci se zástupci klubů o ukončení nejvyšší soutěže mužů bez udělení titulu. Nikdo z ní nesestoupí a nikdo do ní nepostoupí za předpokladu, že se do příštího ročníku přihlásí stejní účastníci.

Extraliga byla kvůli pandemii koronaviru ukončena k 10. březnu. Do konce základní části scházelo odehrát poslední z 22 kol, poté mělo následovat play-off. V čele soutěže se drželi obhájci titulu z Plzně s tříbodovým náskokem na pražskou Duklu. 

Svaz oznámil, že aktuální pořadí bude vyhlášeno pro marketingové potřeby klubů.

Dalším řešením situace bylo anulování celého ročníku, jak to svaz učinil již dříve v případě nižších soutěží. "Obě však měla jedno společné: ukončit extraligu bez dohrání posledního kola základní části a bez dohrání play-off a play-out. Vzhledem k časové tísni už bylo zřejmé, že nebude možné odehrát 'nadstavbová' utkání, čímž ztratilo logiku i dohrání posledního kola základní části," uvedl předseda soutěžní komise Petr Novák.

Je nám líto, video expirovalo.
Svaz házené ukončil extraligu mužů bez udělení titulu

Konstatoval, že dohrání extraligy do konce soutěžního ročníku 30. června nebylo termínově možné. "A to i s ohledem na fakt, že není definitivně rozhodnuto o pokračování soutěží řízených EHF (Evropská házenkářská federace)," vysvětlil klíčové proměnné.

"Například kvalifikace mistrovství světa mužů nebo čtvrtfinále a Final 4 Challenge Cupu. Zejména reprezentační akce by musely být upřednostněny před extraligou," dodal. 

O nárocích jednotlivých mužstev na účast v evropských pohárech se teprve bude jednat. "Tato problematika bude řešena později a ČSH vezme při nominaci do soutěží EHF v potaz názor klubů. Musí však rovněž vyčkat pokynů EHF k novému soutěžnímu ročníku," zakončil Novák.

Zdroj
chf.cz, ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články