Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Cíl splněn. Házenkáři porazili Finy a mají postup na ME na dosah

Čeští házenkáři si mohou gratulovat: s největší pravděpodobností postoupili na mistrovství Evropy. V předposledním utkání porazili Finsko 26:24. Nejlepším českým střelcem byl Stanislav Kašpárek. Čechům se přiblížil triumf ve skupině, a tím pádem nasazení do prvních dvou košů pro los Eura.

S kvalifikací se český celek rozloučí v neděli v Ostravě proti Bosně a Hercegovině a bude hájit vítězství ve skupině. To by mu vyneslo lepší pozici při losu Eura, který proběhne 28. června ve Vídni. Češi vedou tabulku o dva body před Běloruskem a Bosnou a k udržení prvního místa si mohou dovolit i porážku o jednu branku, případně o dvě, pokud dají aspoň 34 gólů.

"Jsme rádi, že jsme postoupili a vyhráli všechny tři venkovní zápasy. Chceme skončit ve skupině první, chceme vyhrát i s Bosnou," řekl v České televizi trenér Jan Filip.

Český tým v prvním vzájemném duelu v říjnu porazil Finsko v Plzni 31:27 a také v odvetě si od začátku udržoval náskok. Seveřané, kteří v kvalifikaci dosud neuhráli ani bod, sice v úvodu několikrát stáhli dvoubrankové manko, ale od stavu 10:10 postupně ztráceli.

Hosté se výrazně zlepšili v obraně a mezi tyčemi se hned chytil střídající brankář Mrkva. Favorit díky čtyřgólové šňůře získal náskok 14:10 a v poločase vedl o pět branek. Po přestávce zpočátku český tým v komorní atmosféře ve Vantaa s přehledem kontroloval průběh a zdálo se, že míří za pohodlným vítězstvím. Zvlášť když ve 47. minutě Jurka poslal hosty poprvé do sedmibrankového vedení.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkáři porazili Finsko a zahrají si na ME

Závěr si ovšem reprezentanti nečekaně zkomplikovali. Začali hůře bránit, v útoku několikrát selhali ve vyložené šanci a Seveřané se dvakrát přiblížili až na rozdíl jedné trefy. Hosty však poté podržel brankář Mrkva a definitivně rozhodl v předposlední minutě z dálky v pádu svým šestým gólem v utkání nejlepší český střelec Babák.

"Naštěstí jsme odehráli dobře první poločas, udělali jsme si náskok. Ve druhém poločase se trochu polevilo, začali nás přehrávat. Vepředu jsme nedávali góly, dělali jsme hodně technických chyb. Ale naštěstí jsme to nakonec uhráli, i když to ve druhém poločase nefungovalo tak jako v prvním," konstatovala česká spojka Roman Bečvář.

"Myslím, že jsme podali 45 minut velice solidní výkon na to, že jsme hráli v podstatě před tréninkovou atmosférou. Pak jsme se ale vlastními chybami dostali do úzkých a to by se nám proti lepším soupeřům mohlo vymstít. Nakonec jsme si ale připsali dva body, za což jsme velice rádi," dodal Mrkva.

Na šampionátu, jehož hostiteli jsou Norsko, Švédsko a Rakousko, se poprvé představí 24 týmů. Český celek uspěl v šesté z posledních sedmi kvalifikací mistrovství Evropy. Vloni na minulém Euru obsadil šesté místo a vyrovnal maximum v samostatné historii.

Finsko - ČR 24:26 (12:17)

Sestava a branky ČR: Galia, Mrkva - Babák 6/2, Bečvář 2, Číp 2, Horák 2, Hrstka 1, Jurka 4, Kašpárek 5, Mubenzem, Patzel, Petrovský 4, Solák, Vančo, Zdráhala, Zeman.

Nejvíce branek Finska: M. Granlund 6. Rozhodčí: Pavičevič, Raznatovič (oba Č. Hora). Sedmimetrové hody: 2/1 - 2/2. Vyloučení: 4:3.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články