Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Miliony nové golfové série zlákaly velkou hvězdu. Johnson se vzdal členství na PGA Tour

Dvojnásobný vítěz majorů Američan Dustin Johnson se vzdal členství na PGA Tour kvůli účasti v nové lukrativní sérii financované ze Saúdské Arábie. Úvodní z osmi podniků LIV Golf Invitational, z nichž každý má dotaci 25 milionů dolarů, začne ve čtvrtek v Londýně.

Je nám líto, video expirovalo.
Nová golfová série startuje i s Mickelsonem

PGA Tour už dříve žádost hráčů o účast na konkurenční akci zamítla a pohrozila disciplinárními tresty. Ve stejné době se na elitním okruhu uskuteční turnaj v Torontu. Jeho dotace je výrazně nižší: 8,7 milionu dolarů.

"Je těžké mluvit o tom, jaké to může mít následky, ale rezignoval jsem na členství na Tour," řekl dnes novinářům v Centurion Clubu Johnson, jenž bude coby světová třináctka nejlépe postaveným hráčem v Londýně.

"Vybral jsem si to, co je pro mě a moji rodinu nejlepší. Dlouho jsem přemýšlel a nakonec to udělal," dodal. Zřejmě se tak bývalý lídr žebříčku připravil mimo jiné o prestižní Ryder Cup. Na členství na PGA Tour rezignoval jako druhý, před ním totéž učinil jiný Američan Kevin Na.

Hráči startující v nové sérii se přes hrozby sankcí budou moci zúčastnit příští týden majoru US Open. Golfová asociace Spojených států (USGA) oznámila, že aktéry londýnské akce nebude trestat vyloučením. Vysvětlila to tím, že by nebylo spravedlivé měnit dříve stanovené podmínky účasti.

Například Johnson má na turnaji automaticky zajištěný start na deset let díky vítězství v roce 2016, další z hráčů chystajících se na turnaj v Londýně Phil Mickelson má zase pětiletou výjimku po loňském triumfu na jiném majoru PGA Championship. Španěl Sergio García se pro změnu kvalifikoval díky postupu na závěrečný turnaj minulé sezony PGA Tour.

Podle USGA neznamená takové rozhodnutí podporu konkurenční série. "Je to spíše odpověď na to, zda USGA považuje start na jiné akci bez souhlasu (PGA Tour) za přestupek, který by měl vést k diskvalifikaci z US Open," uvedla organizace.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články