Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Messi se vrátil na fotbalový trůn. Podle FIFA je nejlepším hráčem roku

V milánské La Scale se přepisovala fotbalová historie. Argentinec Lionel Messi byl pošesté zvolen nejlepším hráčem roku podle FIFA, čímž stanovil nový rekord v prestižní anketě. Doposud se o něj dělil s Portugalcem Cristianem Ronaldem. Ženám kralovala Američanka Megan Rapinoeová.

Lionel Messi během proslovu po zisku ocenění na galavečeru FIFA
zdroj: REUTERS autor: Flavio Lo Scalzo

Dvaatřicetiletý Messi opanoval anketu FIFA po třech letech, přičemž loni dokonce scházel v závěrečné tříčlenné nominaci. Tentokrát se do ní dostali s ním Ronaldo z Juventusu a Virgil van Dijk z Liverpoolu, jenž byl nedávno v anketě UEFA zvolen nejlepším fotbalistou Evropy.

Messimu triumf vynesla skvělá forma v loňské sezoně, ve které se s 36 brankami stal nejlepším střelcem španělské ligy a Barceloně pomohl k obhajobě titulu. Van Dijkovi pomohl do nominace triumf v Lize mistrů, zatímco Ronaldo přispěl Juventusu 21 trefami k titulu.

Rapinoeová navázala na skvělé mistrovství světa, kde s výběrem USA získala titul a rovněž se stala nejlepší střelkyní i hráčkou turnaje. Trenérkou roku byla po obhajobě titulu s americkým týmem vyhlášena Jill Ellisová.

Nejlepším trenérem byl zvolen Jürgen Klopp, jenž dovedl Liverpool k vítězství v Lize mistrů a v Premier League s ním skončil o bod druhý. V hlasování porazil Pepa Guardiolu a Mauricia Pochettina. Guardiola obhájil s Manchesterem City titul v anglické lize, zatímco Pochettino došel s Tottenhamem poprvé v historii až do finále Ligy mistrů.

Poprvé byli vyhlášeni nejlepší brankáři. Mezi muži triumfoval Alisson Becker z Liverpoolu, mezi ženami kapitánka nizozemských finalistek mistrovství světa Sari van Veenendaalová.

Cenu za fair play dostal kouč Leedsu Marcelo Bielsa, jehož tým při zranění hráče Aston Villy dal gól, a proto argentinský trenér nechal vzápětí soupeře skórovat.

Cenu za nejlepší gól roku si odnesl Daniel Zsóri za nůžky ze zápasu s Ferencvárosem. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články