Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Slavia ukázala sílu, Genk šokovala čtyřmi góly a je v osmifinále Evropské ligy

Po dlouhých 16 letech si fotbalisté Slavie zahrají v evropských pohárech osmifinále. Pražané v odvetě úvodního kola vyřazovací části Evropské ligy zvítězili na půdě Genku vysoko 4:1 a po domácí remíze 0:0 postoupili do další fáze. V pohárovém utkání dali slávisté čtyři branky poprvé od roku 2005.

Vladimír Coufal se raduje z branky
zdroj: AP autor: Olivier Matthys

Lídr belgické ligy v odvetě vedl od 10. minuty po chybě brankáře Ondřeje Koláře a trefě Leandra Trossarda, ale ve 23. minutě dokázal vyrovnat Vladimír Coufal.

Po pauze Pražané během 15 minut třikrát skórovali. V 54. minutě otočil stav Ibrahim Traoré a pak se dvakrát trefil Milan Škoda.

Pražané prošli na evropské scéně do osmifinále poprvé od roku 2003, kdy v Poháru UEFA vypadli s Besiktasem Istanbul.

Slavia po nedělní ligové prohře 0:2 v Plzni nastoupila s pěti jinými hráči v základní sestavě.

Na stoperu nahradil Deli potrestaného Ngadeua, změn však doznala především záloha. Hušbauer se Stochem začali na lavičce a ani na střídačce nebyl Ševčík.

Místo nich poprvé na jaře hráli Traoré a zimní posila Masopust, další nováček v kádru Král pak premiérově dostal šanci v zahajovací jedenáctce. Do útoku se vrátil Škoda.

Pražané v souboji lídrů svých domácích soutěží od úvodu předváděli mnohem aktivnější výkon než v Plzni, po velké chybě Koláře ale brzy prohrávali.

Hostující gólman nejprve dobře přečetl hru a vyběhl až mimo pokutové území, pak však odevzdal balon přímo na nohu Trossarda a domácí kapitán poslal z 25 metrů balon po zemi do opuštěné branky.

"Ondra Kolář je silná osobnost, když hraje gólman takhle nohama jako on, tak se těmto chybám za sezonu jde asi těžko vyvarovat. Takže myslím, že na to byl i připravený, že to jednou musí přijít. On nás podržel první zápas, my mu pomohli teď," řekl Masopust.

Slavia pokračovala v aktivní hře. Souček nejprve hlavičkoval vedle, ale ve 23. minutě už hosté slavili vyrovnání.

Zmrhalův centr přizvedl domácí gólman Vukovic za sebe, kde byl nabíhající Coufal a hlavou poslal balon do opuštěné branky. Červenobílí skórovali poprvé po dvou zápasech.

Po necelé půlhodině musel Genk nuceně střídat, Wouters nahradil Heynena, který se zranil při souboji a za autovou čarou dokonce zvracel.

Belgický celek se štěstím přežil poločas za remízového stavu, ale v 54. minutě už inkasoval, když se po Zmrhalově centru domácí gólman Vukovic srazil s obráncem.

Míč po jejich kontaktu vypadl přímo před Traorého, který jej doklepl do sítě a připsal si první soutěžní branku ve slávistickém dresu.

Vukovic nemohl pokračovat a mezi tyčemi ho nahradil Jackers. Neprůstřelnost mu vydržela jen šest minut.

Střídající Stoch v 64. minutě krátce po příchodu nacentroval z přímého kopu na Součka, jehož hlavičku ještě gólman Genku vyrazil, ale na Škodovu rybičku už nemohl dosáhnout.

Šokovaný Genk, který v pohárech v minulých 16 domácích zápasech neprohrál, inkasoval za dalších pět minut počtvrté. Na roh si naskočil Škoda a hlavičkou až za penaltou překonal Jackerse.

Slavia vyrovnala historicky druhou nejvyšší venkovní výhru v pohárech, protože v závěru domácí Itó trefil jen tyč.

"Výhru 4:1 jsme si asi před zápasem ani nepředstavovali, nakonec to byl docela hladký průběh v druhé půli. Byla to šichta, ale teď je to sladké," dodal Masopust.

KRC Genk - Slavia Praha 1:4 (1:1)

Branky: 10. Trossard - 64. a 69. Škoda, 23. Coufal, 54. Traoré. Rozhodčí: Madden - Connor, Mulvanny - Clancy, Robertson (všichni Skot.). ŽK: Wouters - Kúdela, Traoré, Škoda, Coufal, Van Buren. První zápas: 0:0, postoupila Slavia.

Genk: Vukovic (58. Jackers) - Maehle, Dewaest, Lucumí, De Norre (56. Uronen) - Heynen (29. Wouters), Malinovskij - Itó, Pozuelo, Trossard - Samatta. Trenér: Clement.

Slavia: Kolář - Coufal, Kúdela, Deli, Bořil - Souček - Masopust (65. Olayinka), Traoré (63. Stoch), Král, Zmrhal - Škoda (75. Van Buren). Trenér: Trpišovský.

Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Postavili jsme to, čemu jsme věřili. Probírali jsme to dva dny zprava, zleva. Neriskovali jsme vůbec, byli jsme přesvědčeni o tom, že je to ta nejlepší varianta pro tenhle zápas. Všichni kluci splnili to, proč tam šli. Potvrdili tu roli, proč v kádru jsou. Vzhledem k výsledku prvního utkání nám paradoxně pomohl ten rychlý inkasovaný gól. V první chvíli ten inkasovaný gól pro nás bohužel, ale nakonec bohudík. Z hráčů to spadlo, věděli jsme, že musíme dát gól. Začali jsme hrát, co jsme chtěli - aktivně, být nebezpeční dopředu. Samozřejmě nám pomohlo, že jsme rychle vyrovnali. Od té chvíle jsme hráli výborně. Napadaly nám tam góly, spadlo nám tam to, co tam nepadlo třeba v předchozích zápasech. To jsme trefovali tyče. Bylo tu strašně moc lidí, plný sektor. Lidi nás strašně motivovali, víme, co tomu museli obětovat."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články