Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Zástupci F-evoluce zkritizovali dění na FAČR a chtějí odvolání generálního sekretáře

Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR se bude na úterním zasedání mimo jiné zabývat podnětem k odvolání generálního sekretáře FAČR Michala Valtra. Podali jej zástupci hnutí F-evoluce, kterou ve výboru reprezentují Tomáš Neumann a Rudolf Řepka. Za důvod označili především údajnou netransparentnost procesů v rámci asociace a její neprofesionální řízení.

Valtra si jako svého spolupracovníka vybral krátce po svém červnovém zvolení novým předsedou asociace Petr Fousek. Ve funkci generálního sekretáře v srpnu nahradil Jana Paulyho. Valtr v roce 2015 Fouskovi coby místopředseda organizačního výboru vypomáhal při mistrovství Evropy jednadvacítek v České republice. V minulosti také působil jako ředitel oddělení logistiky a služeb na ČMFS, což byl předchůdce FAČR.

F-evoluce vznikla předloni na podzim s cílem změnit poměry v českém fotbale. Jednou z jejích hlavních tváří je bývalý reprezentant Vladimír Šmicer, jenž se původně rovněž ucházel o post předsedy asociace. Poté ale kandidaturu stáhl a podpořil Fouska v souboji s Karlem Poborským. Do dvanáctičlenného výkonného výboru se Šmicer nedostal, F-evoluci v něm zastupují trenér české futsalové reprezentace Neumann a bývalý generální sekretář FAČR a nynější ředitel prvoligových Teplic Řepka.

"K podání podnětu k odvolání generálního sekretáře došlo po jednáních s dalšími proreformními stranami, včetně předsedy Petra Fouska a místopředsedy Jiřího Šidliáka. Nejen Fotbalová evoluce totiž již delší dobu upozorňuje na řadu problémů spojených s řízením asociace. Zcela zásadním důvodem pro tento krok je (ne)transparentnost procesů v rámci asociace," uvedla F-evoluce.

"Na většinu pozic v rámci asociace neproběhla a neprobíhají otevřená výběrová řízení. Posty jsou obsazovány loajálními lidmi bez odborných předpokladů, a to zcela bez vědomí výkonného výboru, který je záměrně obcházen. Posledními případy jsou obsazení pozice ředitele rozvoje fotbalu a v současné době probíhající netransparentní proces obsazení pozice finančního ředitele," podotkla F-evoluce.

"Podklady na výkonný výbor nejsou dlouhodobě dodávány včas tak, aby měli členové výboru dostatek času na jejich prostudování. S některými podklady se členové výboru seznamují na jeho zasedání, což vede k extrémním průtahům v jednání a působí dojmem neprofesionality," doplnila iniciativa.

F-evoluce označila řízení asociace za neprofesionální. "Chybí dlouhodobě slibovaný akční plán a strategie rozvoje. Neutěšená situace je v samotném sekretariátu, včetně již podaných výpovědí ze strany některých zaměstnanců. Po řadě změn, ke kterým došlo v asociaci od voleb v roce 2021, považujeme nyní za klíčové, aby se řízení sekretariátu ujal člověk, který bude odborně i osobnostně vhodnějším typem," uvedla F-evoluce.

"Michal Valtr přejímal vedení asociace v nelehké době a potýkal se s řadou komplikovaných situací. Nicméně současnou situaci vnímáme tak, že pro aktuální nezbytnou stabilizaci a další rozvoj asociace v souladu s programovými prioritami, které slibovaly všechny strany zastoupené ve výkonném výboru, je nutné se nyní posunout dále, a to včetně změny na pozici generálního sekretáře," doplnila F-evoluce.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články