Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Zahrají si Lvíčata na evropském šampionátu? V postupové hře je kvarteto scénářů

Účinkování v kvalifikaci mistrovství Evropy uzavřela česká reprezentace do 21 let v pátek, ale až v úterý nebo ve středu může eventuálně oslavit kýžený postup. Svěřenci trenéra Karla Krejčího potřebují, aby jim nahrál alespoň jeden výsledek ze čtyř zápasů. Mladíci musí doufat v úterní bodovou ztrátu Skotska, Rumunska nebo Belgie či středeční zaváhání Švédska.

Lvíčata v pátek odehrála poslední z deseti utkání kvalifikace a po vítězství 2:0 v Řecku vedou čtvrtou kvalifikační skupinu. V čele tabulky mají aktuálně tříbodový náskok na druhé Skotsko, které však v úterý nastoupí v Řecku. Ostrované mají lepší vzájemnou bilanci a Krejčího tým proto potřebuje, aby v Aténách uhráli maximálně remízu. 

Pokud by Skotové vyhráli, Lvíčata by se mohla dostat na šampionát coby jeden z pěti postupujících týmů z druhých míst v devíti kvalifikačních skupinách. Osm z nich včetně "české" je šestičlenných, takže se mužstvům odečítají body i vstřelené a inkasované branky s týmy na posledních příčkách. Národní celek by měl v případě druhého místa v minitabulce po odpočtu dvou výher 6:0 nad San Marinem 15 bodů a skóre 8:4.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Řecko - Česko

Před Česko se už nemohou dostat týmy na druhých místech ze skupin 3, 5 a 6. Aby Krejčího výběr skončil nejhůř na páté příčce, potřebuje předstihnout ještě jednoho soupeře.

Podařit se mu to může ještě ve třech skupinách. V "osmičce" potřebuje, aby druhé Rumunsko získalo maximálně bod s už jistým postupujícím Dánskem, v "devítce", která má jako jediná jen pět účastníků, aby druhá Belgie nezvítězila v Bosně a Hercegovině.

Pokud by českým mladíkům nenahrály výsledky úterních zápasů Skotska, Rumunska či Belgie, měli by šanci ještě ve středu v dohrávce zamotané skupiny 1. Její vývoj zkomplikoval fakt, že dvě střetnutí Arménie byla kvůli koronaviru odložena a zatím není jisté, jak s nimi UEFA naloží.

Pokud by oba duely zkontumovala, potřebovala by Lvíčata, aby Švédsko nezvítězilo na půdě už jistého postupujícího Itálie. V případě, že by se to Seveřanům povedlo, díky lepšímu skóre by se dostali před český tým. Naopak aktuálně druhý Island by měl horší skóre.

Jednadvacítka usiluje o čtvrtou účast z posledních šesti evropských šampionátů. Na minulém mistrovství předloni ale nestartovala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články