Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

USA a Mexiko postupují na fotbalové MS

Miami (USA) - Fotbalisté USA a Mexika si díky kvalifikačním výhrám v noci na dnešek zajistili postup na mistrovství světa v Jihoafrické republice. Díky porážce Hondurasu a svému čtyřbrankovému vítězství nad Trinidadem a Tobagem se na třetí příčku probila Kostarika. Její fotbalisté budou přímý postup hájit v posledním kole na hřišti USA. V případě zaváhání Kostariky a svého vítězství v Salvadoru se může na třetí místo dostat v současnosti čtvrtý Honduras.

Spojené státy na hřišti Hondurasu rychle otočily nepříznivý stav, dvěma brankami se o to zasloužil útočník Colorada Conor Casey. Zatočenou ranou do šibenice potom zvýšil na 3:1 z přímého kopu Landon Donovan. Honduras se ale nevzdal, utkání zdramatizoval a nakonec mohl i obrátit skóre. Jenže forvard Carlos Pavón nejprve vysoko přestřelil ze značky pokutového kopu a o chvíli později ve vyložené šanci minul hlavou míč.

Mexiko zapomnělo na nepovedený vstup do kvalifikace pod trenérem Svenem-Göranem Erikssonem a postup z druhého místa završilo pod jeho nástupcem Javierem Aguirrem suverénním domácím vítězstvím 4:1 nad Salvadorem. Bývalý trenér Atlétika Madrid si na reprezentační lavičce připsal páté vítězství v řadě. Mexičany na vyprodaném stotisícovém Aztéckém stadionu nerozhodila ani několikaminutová přestávka způsobená likvidací roje včel, který se hned v úvodu utkání objevil u jedné z brankových konstrukcí.

Boj Argentiny o mistrovství světa zachránil gól v nastavení

Vítězné góly v nastaveném čase zajistily fotbalistům Argentiny a Uruguaye možnost i nadále usilovat o přímý postup na mistrovství světa. O čtvrté postupové místo v jihoamerické zóně CONMEBOL se oba týmy utkají ve vzájemném souboji ve středu v Montevideu. K jistým účastníkům mistrovství světa Brazílii a Paraguayi se jednoznačnou sobotní výhrou 4:2 nad Kolumbií připojilo Chile. Na pátý tým čeká baráž se čtvrtým mužstvem severoamerické zóny. Na postup může stále pomýšlet ještě Ekvádor, který případnou výhrou ve středečním utkání může odsunout poražený tým z dvojice Argentina-Uruguay mimo postupové příčky. Čistě teoretické jsou pak postupové šance Venezuely.

Pro Argentinu se utkání pravdy s beznadějně posledním Peru vyvíjelo dobře, protože ji na začátku druhého poločasu poslal do vedení Gonzalo Huguaín. V poslední minutě zápasu ale vyrovnal Hernán Renfigo. "V té chvíli jsem si myslel, že jsme skončili, jenže to jsem zapomněl, že máme Martína Palerma," vyzdvihl po utkání argentinský kouč Diego Maradona střelce Boky Juniors. Ten se dokázal prosadit ze skrumáže před brankou a ve druhé minutě nastavení vstřelil vítězný gól.

Podobně infarktový závěr zažili hráči Uruguaye. V Ekvádoru jim zajistil tři body až v 93. minutě nekompromisně kopnutým pokutovým kopem útočník Diego Forlán. Po trefě držitele Zlaté kopačky za poslední sezonu rozhodčí ukončil utkání.

Přehled jistých účastníků fotbalového MS 2010

Pořadatel - JAR.

Evropa (13 míst/7 obsazených): Anglie, Nizozemsko, Španělsko, Německo, Srbsko, Dánsko, Itálie

Afrika (5/2): Ghana, Pobřeží slonoviny.

Jižní Amerika (4/3): Brazílie, Paraguay, Chile.

Asie (4/4): Austrálie, Japonsko, KLDR, Jižní Korea.

Severní a Střední Amerika (3/2): USA, Mexiko.

Baráž: Jižní Amerika/Severní a Střední Amerika (1/0). Asie/Oceánie (1/0): Bahrajn/Nový Zéland.

Diego Maradona
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články