Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Šéf disciplinárky chce rychle vyřešit sázky. Český fotbal na tom není tak špatně, tvrdí

Praha - Už tři měsíce od jmenování do funkce šéfa disciplinární komise FAČR musel Richard Baček řešit zásadní sázkařskou aféru. Vyústění kauzy jedenácti obviněných fotbalistů, kteří mají zastavenou činnosti, je zatím v nedohlednu. Podle dřívějšího vyjádření Bačka se ale vyšetřování výrazně posunulo a v řádu týdnů by mohlo dojít k rozhodnutí. "Český fotbal na tom zase tak špatně není," uvedl.

Sport
zdroj: ČT4

Baček před nástupem na disciplinárku pracoval jako právník ve společnosti Siemens, fotbal ale sledoval. "Mám ho rád, chodil jsem na něj. Pochopitelně jsem se seznámil se základními fotbalovými předpisy, abych tam nenastoupil jako tabula rasa," řekl Baček v rozhovoru pro Českou televizi s tím, že nikdy nebyl žádným fotbalovým funkcionářem. "Český fotbal je stále kvalitní. Má samozřejmě své problémy, ale to má koneckonců každá soutěž téměř po celé Evropě. Myslím, že se neděje nic mimořádného. Opravdu to tak černé není," myslí si.

Šerák využije všech možností, je přesvědčen šéf komise

Předseda Baček už před dvěma týdny potvrdil, že vyšetřování aféry se výrazně posunulo. "Od policie jsme obdrželi určité informace, a ty se snažíme ověřovat. Na jednání předvoláváme jednak osoby, které jsou podezřelé ze spáchání nějakého disciplinárního provinění, a osoby, které nám můžou poskytnout nějaké informace, abychom mohli případně dospět k nějakému rozhodnutí."

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Předseda DK FAČR Richard Baček

Posledního zasedání disciplinární komise se zúčastnila čtveřice obviněných fotbalistů. Výrazně však s vyřešením případu nepomohou - David Jablonský, Jan Halama, Jaroslav Chalupa a Vítězslav Brožík na doporučení státního zástupce nevypovídají. Advokát prvních dvou jmenovaných Bronislav Šerák navíc zpochybnil existenci samotné komise. FAČR je ale přesvědčena, že složení disciplinárky je platné.

"Předpokládám, že kolega Šerák využije ve prospěch svých mandantů všech možností, které mu dává disciplinární řád. Očekávám to a nebudu překvapen," uvedl Baček.

Aféra vypukla před necelými dvěma měsíci a ze strany disciplinárky stále není uzavřena. "Dva měsíce není téměř žádná doba. Velmi pečlivě shromažďujeme informace a v horizontu několika týdnů budeme schopni dospět k nějakému rozhodnutí. Záleží na tom, nakolik bude ochota všech zúčastněných nám informace poskytovat. Budeme také chtít nahlédnout do policejního spisu, který bude možná výživným zdrojem informací, a na základě toho rozhodneme, zda můžeme vydat konečné rozhodnutí, případně zda řízení zastavíme či přerušíme," vysvětlil Baček, jehož komise postupuje nezávisle na policii.

Baček: Můžeme postupovat nezávisle na soudu

"Disciplinární řízení je sice provázané, ale v zásadě nezávislé od trestního řízení. Na rozhodnutí soudu čekat nebudeme. Máme právo postupovat autonomně. Musíme ale rozhodovat na základě věrohodných informací a důkazů, které se nám tady daří získávat lépe než v jiných kauzách," dodal šéf disciplinárky s tím, že konečné rozhodnutí je závislé od disciplinárního řádu. "Tam je pokuta do výše pěti set korun a zastavení činnosti na pět let," doplnil.

Disciplinárka zasedá opět ve čtvrtek a aférou se bude zabývat. U Jablonského se bude přezkoumávat, zda stále existují důvody pro zastavení činnosti. "Ale nechci předjímat," řekl Baček. "Je to specifická situace. Snažíme se postupovat co nejrychleji a dospět k objektivnímu posouzení a případnému spravedlivému rozhodnutí potrestání, jak nám káže řád."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články