Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Rozlosováno. Lvíčata se v baráži o Euro utkají s Islandem

V baráži o postup na mistrovství Evropy 2023 se česká reprezentace do 21 let střetne s Islandem. Svěřenci trenéra Jana Suchopárka rozehrají dvojzápas 19. září venku, o osm dní později přivítají severského soupeře doma. Rozhodl o tom los ve švýcarském sídle UEFA v Nyonu.

Český tým prošel do play-off z druhého místa v kvalifikační skupině, ve které nestačil pouze na vítěznou Anglii. Proti Islandu budou usilovat o čtvrtou účast na Euru z posledních pěti šampionátů. Loni mladíci na závěrečném turnaji vypadli ve skupině. V roce 2002 mistrovství jednadvacítek vyhráli.

"Narazíme na fyzicky velmi dobře připravené mužstvo, ale jednoznačně věřím, že máme šanci na postup. Důležité bude i to, jaké podmínky a hřiště nás v prvním utkání na Islandu čekají. Jsme určitě rádi, že odvetu sehrajeme doma," citoval web FAČR obránce Davida Juráska.

"Pokaždé platí, že samotný los nikdy nikomu nic nevyhrál. Mohl dopadnout hůře i lépe. V mých očích je Island přijatelným soupeřem a za plus považuji, že odveta se hraje v Česku. Postup je jednoznačně v našich silách," doplnil předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek.

Nadcházející šampionát budou od 21. června do 8. července příštího roku společně hostit Rumunsko a Gruzie, které mají účast coby pořadatelské země jistou. V kvalifikaci si postup zajistilo devět vítězů jednotlivých skupin: Anglie, Belgie, Francie, Itálie, Německo, Nizozemsko, Norsko, Portugalsko a Španělsko a nejlepší celek z druhých míst Švýcarsko.

Na zbylou osmičku celků z druhých příček včetně českého mužstva čeká play-off. Suchopárkův výběr byl při losu vytažen až jako poslední a už měl jistotu, že narazí na Island. Úvodní utkání na soupeřově půdě se zřejmě bude hrát na umělé trávě.

"Island asi patří k těm méně oblíbeným soupeřům. V potaz musíme brát delší cestování i to, že zápas podle všeho sehrajeme na umělé trávě. Zkušenost s umělkou ale máme z března, kdy jsme na ní hráli v Andoře a zvládli to velmi dobře. Musíme to zvládnout i tentokrát a v domácí odvetě uhrát postupový výsledek," uvedl útočník Václav Sejk.

Utkání Slovinsko U21 - Česko U21
zdroj: Twitter Česká fotbalová reprezentace

Poslední vzájemný duel v březnu 2019 v rámci přípravy ve Španělsku skončil 1:1. 

Islanďané v uplynulé kvalifikační skupině nestačili jen na první Portugalsko. V 10 zápasech si připsali pět výher, tři remízy a dvě porážky a získali 18 bodů, o čtyři méně než Suchopárkův celek. Na loňském ME vypadli stejně jako Češi ve skupině.

"Island má několik hráčů posunutých už do reprezentačního A-týmu. Nejlepším střelcem je Kristian Hlynsson, ročník 2004, hráč Ajaxu Amsterdam. Také prostředí na Islandu nebude úplně jednoduché," řekl Suchopárek.

"O kvalitě Islandu jednoznačně hovoří i to, že postoupil do baráže na úkor Řecka, které má velmi dobrý ročník hráčů narozených v roce 2000. Jsou opravdu velice důslední, pracovití, řada jejich hráčů má zkušenost s anglickým fotbalem," dodal vicemistr Evropy z roku 1996.

Los play-off:

Island - Česko
Chorvatsko - Dánsko
Slovensko - Ukrajina
Irsko - Izrael

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články