Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Pět střídání ve fotbale zůstane. Chránit zdraví hráčů je důležité," uvedl šéf FIFA Infantino

Původně dočasná možnost vystřídat pět hráčů místo tří už ve fotbalových zápasech zůstane. Rozhodla o tom pravidlová komise IFAB na zasedání v Dauhá.

Hromadné střídání Manchesteru United
zdroj: ČTK/PA/ autor: Michael Steele

Původně šlo o dočasnou úpravu pravidel, jež byla zavedena předloni kvůli zdraví fotbalistů, kteří museli po restartu soutěží po několikaměsíční pauze způsobené pandemií koronaviru odehrát mnoho zápasů v rychlém sledu a hrozilo jim větší riziko zranění.

Mužstva mohou mít na lavičce 15 fotbalistů. Na podzimní světový šampionát v Kataru díky tomu trenéři sestaví nominace s 26 hráči, tak jako loni na mistrovství Evropy. Podle předsedy mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianniho Infantina si to přála většina koučů reprezentačních týmů, které se na turnaj kvalifikovaly.

Pravidlová komise jednala také o zavedení dalšího střídání v případě, že hráč utrpí otřes mozku. Rozhodla, že tato varianta se bude dál zkoumat do srpna příštího roku, aby se nashromáždila další data. "Chránit zdraví hráčů je důležité," má jasno Infantino.

Podle něj by do MS v Kataru mohl mít fotbal k dispozici poloautomatickou technologii, která by napomáhala rychlejšímu rozhodování video asistenta (VAR). Šéf světového fotbalu uvedl, že technologii se podařilo významně posunout. Její testování bude dál pokračovat.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články