Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Slavia konečně zrušila jablonecké kouzlo a udržela náskok před Plzní

Z minima maximum. Tak by se dal charakterizovat zápas, který uzavřel první část fotbalové ligy před zimní přestávkou a v němž Slavia po devíti letech vyhrála v Jablonci a po pěti jej vůbec v lize porazila. Rozhodl gól Škody z penalty po ruce Holeše, druhý přidal po přestávce Hušbauer. Jablonec tak přezimuje na čtvrtém místě tabulky, zatímco Slavia vede o čtyři body před Plzní.

Ngadeu přehlavičkoval Chramostu
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Tři momenty rozhodly utkání, které v Jablonci sledovaly hodně prořídlé ochozy. První gól padl poté, co Holeš nešťastně neudržel ruku u těla a byla z toho penalta. Pak v 50. minutě neuznal rozhodčí Berka vyrovnávací gól pro faul Chramosty na brankáře Koláře a poté srazil jablonecké naděje druhou trefou Hušbauer, který se dokázal prosadit před brankářem Hrubým.

"Stoper se tam nechal předskočit a to zápas rozhodlo," řekl jablonecký kouč Petr Rada. Jeho protějšek Jindřich Trpišovský uznal, že vyhrál horší tým. "Hlavně v prvním poločase nás přehrávali. Doma jsme s nimi prohráli a byli jsme lepší, tady to bylo naopak," dodal kouč Slavie.

Jablonec hned od začátku přesvědčil o tom, že nemá žádný strach z velkých zvířat a tlačil se do útoku. Ale brankář Kolář dvakrát Chramostovi stačil vykrýt střelu z bezprostřední vzdálenosti v pádu i další zhruba z penalty, kam si jablonecký útočník naběhl za obranu.

Brankář Vlastimil Hrubý
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Pak Chramosta hledal centrem před branku Trávníka, ten ale těsně minul. Slavia se dostávala do kombinace jen sporadicky a v prvním poločase moc nebezpečná nebyla. Pak ale uhodilo z čistého nebe, když Zmrhal z vápna trefil pravou spojnici břevna a tyče jablonecké branky. Odražený míč vracel před branku Olayinka a Holeš ve výskoku zvedl ruku nad hlavu a míč ho do ní zasáhl. Penaltu potvrdilo rozhodčímu Berkovi i video. Míč si postavil Škoda a poslal Hrubého ke druhé tyči, než kam vyslal míč.

Pak už měl Jablonec zase víc ze hry. Pohledné a funkční kombinace, dlouhé centry většinou na pravé křídlo na Slavii platily. Jenže šance Kratochvíla i Lischky nedopadly a Slavia se ubránila. Nakonec mohla v nastaveném čase udeřit znovu, když z dvaceti metrů mířil k tyči Stoch, ale gólman Hrubý byl u ní včas.

Do druhé půle šel Jablonec opět se snahou vyrovnat. To se mu i podařilo, ale dorážku Kratochvíla rozhodčí správně neuznal pro faul na slávistického gólmana. "Já jsem si před ním chtěl balon píchnout, píchl jsem si ho asi moc. On o mě zavadil, prostě faul to byl. Já už jsem měl s tím kotníkem předchozí zápasy problém, měl jsem výron. Blbě jsem na to došlápl, bolelo to, takže jsem zůstal ležet," popsal svůj pohled na ten zákrok Kolář.

"Štrejchnul jsem o něj. Asi ne tolik, aby tam ležel takovou dobu, ale trošku jsem ho trefil. Video ukázalo faul, tak asi jo," okomentoval to Chramosta.

Pak už slávisté kontrolovali hru. Drželi balon dál od své branky a několikrát i zahrozili. Když pak Stoch na pravém křídle dokázal najít před brankou nabíhajícího Hušbauera a ten dal druhý gól, bylo víceméně po zápase.

FK Jablonec - Slavia Praha 0:2 (0:1)

Branky: 18. Škoda z pen., 70. Hušbauer. Rozhodčí: Berka - Blažej, Vlček - Královec (video). ŽK: Jovovič - Stoch, Ngadeu, Coufal. Diváci: 3115.

Jablonec: Hrubý - Holeš, Hovorka, Lischka, Hanousek - Hübschman - Kratochvíl (86. Sobol), Trávník, Považanec (82. Acosta), Jovovič (75. Ikaunieks) - Chramosta. Trenér: Rada.

Slavia: Kolář - Coufal, Kúdela, Ngadeu, Bořil - Souček - Zmrhal, Stoch (78. Sýkora), Hušbauer, Olayinka (89. Frydrych) - Škoda (82. Mešanovič). Trenér: Trpišovský.

Petr Rada (trenér Jablonce): "Hodnotí se mi to blbě, protože jsme prohráli poslední utkání podzimu. Z toho jsem trochu zklamaný, ale nejsem zklamaný z výkonu. Myslím, že v prvním poločase jsme odvedli velice kvalitní výkon, byli jsme lepší, měli jsme spoustu šancí. Do 20. minuty jsme měli tři velké šance, bohužel jsme ani jednu neproměnili a pak jsme byli potrestaní z penalty. Do druhého poločasu jsem hráčům říkal, že se s tím zápasem dá něco udělat. Takových 20 minut to bylo vyrovnané, nebyly moc šance. Pak jsme dostali branku z ničeho, byli jsme zbytečně daleko od balonu a Slavia nás potrestala druhým gólem. Proti takhle silnému týmu už bylo 0:2 pro nás hodně těžké, už jsme to ani nezdramatizovali kontaktním gólem. Slavia to vyhrála zkušeností, v závěru už nás k ničemu nepustila. Celkově z naší strany ale dobré utkání. Za podzim jsem hráčům poděkoval."

Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "To utkání pro nás nezačalo dobře, Jablonec byl od první minuty takový pohyblivější. Přehrával nás ve středu pole, měl dobrý pohyb, hodně odražených míčů. Nás dnes výrazně podržel Ondra Kolář, který nás udržel v zápase. Potom se nám podařilo vstřelit branku a přežít poločas. V druhém poločase se naše hra trochu zlepšila, bylo to vyrovnanější. Celkově jsme ale v zápase tahali za kratší konec, Jablonec byl určitě lepší. Měl víc nebezpečných situací, ale my jsme ten zápas zvládli vítězně. Hráči potvrdili, že už jsou nebo mohou být velký tým, když dokážou zvládnout utkání, které se pro nás špatně začne vyvíjet, s takovýmhle soupeřem. Jablonec hraje výborně a pro nás to byl jeden z nejtěžších zápasů podzimu. Uhráli jsme to silou vůle a bojovností. S podzimem spokojenost. V lize máme z 19 zápasů 49 bodů, což je úžasné, navíc se nám podařilo postoupit v Evropské lize."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články