Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Obdivuji, jak to hráči zvládli. Dění na Ukrajině je jako hrozný sen, řekl Trpišovský

Situace na Ukrajině se přímo dotýká slávistických obránců Tarase Kačaraby a Maksyma Talovjerova, kteří oba nastoupili v úspěšné odvetě proti Fenerbahce (3:2). Trenér Slavie Jindřich Trpišovský po utkání uvedl, že způsob, jakým zápas zvládli, obdivuje. Dění na Ukrajině mu připadá jako hrozný sen.

Radost slávistických hráčů
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Nebylo to nic jednoduchého. Kluci mají na Ukrajině rodinné příslušníky, asistent Jarda Köstl má zase manželku a její příbuzné z Ukrajiny. Sledovali jsme to podrobně, situace dnes vyeskalovala. Kluků nám bylo hrozně líto. Pro nás je to nepředstavitelné, co musejí prožívat. Je to obrovská bezmoc. Atmosféra nás od rána poznamenala, byl to obrovský šok," řekl Trpišovský po vítězství.

Kačaraba odehrál celý zápas, Talovjerov nastoupil v 78. minutě. "Pokud by nechtěli nastoupit, samozřejmě bychom to respektovali. Vycházeli jsme z toho, v jakém jsou stavu. Nechci to moc tahat ven, ale na Tarasovi to bylo vidět extrémně. Od rána hltal zprávy po telefonu, zjišťoval, v jakém stavu jsou jeho nejbližší," uvedl Trpišovský.

"Snažili jsme se mu pomoct, fanoušci mu pomohli. Snažili jsme se kluky podpořit, mluvili s nimi o jejich roli v zápase. Jejich odpověď byla krátká a stručná, že chtěli být s týmem. Jsou tady s týmem, doma nemohou nikomu pomoct. Čím míň jsme o tom pak mluvili, tím líp. Musí to být neskutečně těžké, když se doma dějí takové věci a vy máte jít hrát fotbal. Je obdivuhodné, jak to oba zvládli," doplnil Trpišovský.

Na trenéra silně zapůsobily i momenty před výkopem. Stadionem v Edenu se například rozezněla píseň "Bratříčku, zavírej vrátka" od Karla Kryla, která vznikla v reakci na okupaci Československa v srpnu 1968 vojsky států Varšavské smlouvy.

"Jsem trochu starší generace. Ne, že bych to přímo zažil, ale samozřejmě jsem ovlivněn rodiči. Všichni víme, co tu probíhalo. Karla Kryla jsem poslouchal tajně doma, když mi to táta pouštěl, když jsem byl malý kluk. Spoustu textů umím nazpaměť, zasáhlo mě to hodně," připustil Trpišovský.

Sport
zdroj: ČT4

"Kdyby mi někdo před časem řekl, že v Evropě jeden stát rozpoutá válku s druhým, tak bych tomu nevěřil. Další věc je, že je to kousek od nás. Člověk se ptá, kde se to může zastavit, co se bude dít dál. Nedávno jsme se všichni bavili o covidu a teď pár set kilometrů od nás létají rakety, obsazují se lidem domovy a ve válce umírají lidé. Nejsme na to připravení. Ty zprávy šly už delší dobu, ale člověk si furt říká, že lidi mají mozek, že se to vyřeší. Ale dnes je to realita. Furt se mi to zdá jako hrozný sen," řekl Trpišovský.

Neví, zda se ukrajinských hráčů ve Slavii nebude týkat všeobecná mobilizace. "Nevyznám se, jak to tam přesně je. Nechci a nebudu to komentovat. Je to vážné téma. Taková možnost asi je. Jde o ty kluky, odehráli zápas a teď už to mají stranou. Neumíme si představit, jak to na ně dolehne přes noc a další den," doplnil Trpišovský.

Byl velmi spokojený, jak Slavia oba duely s Fenerbahce, které vyhrála shodně 3:2, zvládla. "Oba zápasy jsme se snažili vést tak, aby to vyhovovalo nám. Byli jsme si vědomi, jak velký je Fenerbahce klub a jaké hráče má. Aktivním fotbalem se nám podařilo udělat zápas pro Fenerbahce hodně nepříjemný. Chtěli jsme mít hodně míč," uvedl kouč.

"Fenerbahce udělalo maximum, nastoupili v jiném rozestavení, pak ho ještě dvakrát v průběhu zápasu změnili. Kluci na to ale dokázali skvěle zareagovat, byli pracovitější a v některých pasážích fotbalovější," dodal Trpišovský.

Podle tureckého tisku o něj projevil zápas Besiktas Istanbul. "To je otázka na mého manažera. V zimě nějaký kontakt proběhl, ale ve Slavii mám dlouhodobou smlouvu a jsem tu spokojený. Máme tady s kluky rozdělanou práci. Za kontakt jsme poděkovali," řekl Trpišovský.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články