Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Pistolník Ramos splatil důvěru na maximum, odevzdané Švýcarsko sestřelil hattrickem

V základní sestavě dostal přednost před Cristianem Ronaldem a svůj úkol na hrotu splnil na jedničku s hvězdičkou. Jednadvacetiletý portugalský forvard Goncalo Ramos totiž v osmifinále mistrovství světa vstřelil Švýcarsku hattrick a výrazně přispěl k jednoznačnému vítězství 6:1. Svěřenci trenéra Fernanda Santose proto s lehkostí postoupili mezi osm nejlepších a v sobotu si zahrají ve čtvrtfinále s Marokem.

V dresu evropských šampionů z roku 2016 skórovali také Pepe, Raphaël Guerreiro a střídající Rafael Leao, za národní tým ze země helvétského kříže snížil Manuel Akanji.

Portugalci opanovali čtvrtý z posledních pěti vzájemných zápasů, připsali si druhé nejvýraznější vítězství na MS a nejvyšší v play-off. „Můžeme být maximálně spokojeni. I když to samozřejmě nebylo dokonalé a bez chyb, hráli jsme opravdu velmi dobře. Po celé utkání jsme měli správný přístup a koncentraci,“ lebedil si Santos.

Švýcaři utrpěli nejdrtivější porážku na závěrečném turnaji. „Jsme opravdu velmi zklamaní. Chtěl bych se omluvit fanouškům, tohle nebyla naše pravá tvář. Měli jsme velké plány, ale takový je někdy fotbal,“ konstatoval záložník Xherdan Shaqiri.

Ramos navázal na Skuhravého

Jak už bylo zmíněno, kouč Portugalců Santos nechal v úvodu jen na lavičce Ronalda, který na velké akci scházel v základní sestavě poprvé od utkání se Švýcarskem na ME v roce 2008. 

„Musíme teď o týmu přemýšlet jako o kolektivu. Stále si myslím, že Cristiano v něm má velmi důležitou roli,“ upozornil Santos, jenž po posledním utkání ve skupině s Jižní Koreou (1:2) lehce zkritizoval Ronalda za to, že se kapitánovi nelíbilo jeho vystřídání.

Švýcaři drželi se soupeřem krok jen v úvodní čtvrthodině, od prvního inkasovaného gólu ovšem tahali za kratší konec. Félix našel v 17. minutě ve vápně Ramose, ten si posunul míč kolem obránce a poté jej nekompromisně napálil pod břevno. Šlo o jeho teprve druhou reprezentační trefu.

Na druhé straně brankář Costa jistil Shaqiriho dalekonosný pokus z přímého kopu, ale jinak dominovala reprezentace z Pyrenejského poloostrova. Ve 32. minutě Schär jen se štěstím neposlal hlavičku do vlastní sítě, z následného rohu však Švýcaři inkasovali poté, co neuhlídali stopera Pepeho. Zkušený zadák se v 39 letech a 283 dnech stal nejstarším střelcem gólu ve vyřazovací fázi mistrovství světa.

Brankostroj navíc pokračoval. Ve 43. minutě sice reflexivně vychytal Sommer v samostatném úniku Ramose, ale šest minut po pauze už se útočník Benfiky Lisabon podruhé v zápase prosadil, když po Dalotově stříleném centru z pravé strany zblízka usměrnil míč do sítě.

Portugalec João Félix v souboji se Švýcarem Granitem Xhakou
zdroj: REUTERS

Portugalci, kteří na letošním ročníku Ligy národů dvakrát porazili českou reprezentaci, hráli ve velké pohodě. V 55. minutě zakončil další pohlednou kombinaci ranou pod břevno levý bek Guerreiro a zvýšil už na 4:0. Krátce nato se ovšem dočkali přesného zásahu i Švýcaři, když po rohu Ramos nešťastně prodloužil míč za sebe a Akanji jej na zadní tyči doklepl do sítě.

Za dalších devět minut znovu udeřili Portugalci. Félix nezištně vysunul Ramose a ten přes Sommera dloubl míč do sítě. V play-off MS dal hattrick jako první fotbalista od roku 1990, kdy Tomáš Skuhravý pomohl Československu k vítězství 4:1 nad Kostarikou. Zároveň se stal prvním hráčem na MS od Němce Miroslava Kloseho v roce 2002, který třikrát skóroval při debutu v základní sestavě.

„Ani v těch nejdivočejších snech jsem nepomyslel na to, že ve vyřazovací fázi šampionátu budu členem základní sestavy. A že dám hattrick? Nevím, co říci. Je to paráda,“ řekl Ramos, k němuž před úvodním hvizdem mluvil i Ronaldo. „Motivoval mě stejně jako celý tým. Je to náš lídr, kapitán a vždy se snaží pomoci,“ dodal Ramos.

Svěřenci trenéra Santose dohrávali závěr v exhibičním duchu. Na trávník se jako střídající dostal i Ronaldo, ale radost z gólu mu tentokrát sebral ofsajd. Tým z Pyrenejského poloostrova se přesto ještě jedné branky dočkal, když se ve druhé minutě nastavení trefil technickou střelou k zadní tyči další náhradník Leao. 

„V předchozím průběhu turnaje jsme předváděli dobrý fotbal, odehráli jsme dobrá utkání. Bohužel jsme tentokrát nedokázali do hry dostat to, co nás v základní skupině zdobilo. Soupeř byl prostě lepší a dominoval,“ uznal kouč Yakin.

Portugalsko - Švýcarsko 6:1 (2:0)

Branky: 17., 51. a 67. G. Ramos, 33. Pepe, 55. Guerreiro, 90.+2 Leao - 58. Akanji. Rozhodčí: C. A. Ramos - Morín, Hernández (všichni Mex.) - Fischer (video, Kan.). ŽK: Schär, Comert (oba Švýc.). Diváci: 83 720.

Portugalsko: Costa - Dalot, Pepe, Dias, Guerreiro - Carvalho - B. Silva (81. Neves), Otávio (73. Vitinha) - B. Fernandes (87. Leao), G. Ramos (73. Horta), Félix (73. Ronaldo). Trenér: Santos.

Švýcarsko: Sommer - Akanji, Schär (46. Cömert), Rodriguez - E. Fernandes, Xhaka, Freuler (54. Zakaria), Vargas (66. Okafor) - Sow (54. Seferovic) - Embolo (89. Jashari), Shaqiri. Trenér: Yakin.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články