Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Maroko si vyšláplo na Belgii a flirtuje s postupem, De Bruyne a spol. jsou v problémech

O další překvapení se na mistrovství světa v Kataru postarali fotbalisté Maroka. Ve druhém utkání totiž porazili favorizovanou Belgii brankami Abdelhamida Sabiriho a Zakarii Abuchlála 2:0 a ve skupině F se posunuli na postupové druhé místo.

Bronzový tým z předchozího šampionátu proto nenavázal na utrápené vítězství 1:0 nad Kanadou a nevyužil možnost zajistit si v předstihu účast v osmifinále. Africké mužstvo po bezbrankové remíze s Chorvatskem poprvé na turnaji vyhrálo, sérii bez nalezení přemožitele protáhlo na devět zápasů a pošesté za sebou neinkasovalo.

Belgičané ve čtvrtek uzavřou skupinovou fázi očekávaným šlágrem proti Chorvatsku, Maroko se v souběžně hraném utkání střetne s Kanadou.

"Je to pro nás hořký výsledek. Teď musíme držet při sobě a reagovat v dalším utkání s Chorvatskem," řekl trenér Belgie Roberto Martínez.

"Porazili jsme jeden z nejlepších týmů na světě, ale chceme víc. Chceme postoupit. Musíme pokračovat, zotavit se a uhrát dobrý výsledek i s Kanadou," přidal marocký kouč Valíd Radžradžuí.

Náhradník Kadžuí vynuloval favorita

Za africké mužstvo měl původně nastoupit brankář Bono, který si se spoluhráči dokonce zazpíval hymnu při nástupu, ale pak se mu dle marocké televize 2M udělalo špatně a požádal o vystřídání.

Jeho náhradník Kadžuí už v 5. minutě v první větší šanci vychytal Batshuayie. Útočník Fenerbahce v jubilejním 50. reprezentačním duelu nenavázal na vítěznou trefu proti Kanadě.

"Rudí ďáblové" měli během první půle převahu v držení míče, ale předvedli pouze nepřesnou Onanaovu hlavičku a slabý pokus Meuniera. Afričané hru vyrovnali a několikrát zahrozili, například Hakimí po rychlém úniku přestřelil.

Těsně před odchodem do kabin pohladil De Bruyne z přímého kopu horní síť marocké svatyně a z další standardní situace poslal outsidera do vedení Ziyech, ale gól byl po zásahu VARu odvolán kvůli ofsajdu spoluhráče Saíse.

Belgičan Kevin De Bruyne v akci v utkání s Marokem
zdroj: REUTERS

Po změně stran Kadžuí vyrazil ránu Edena Hazarda, na druhé straně Boufal po individuální akci o kousek minul. Belgičané v čele s De Bruynem se herně trápili, po hodině však střídající Mertens přinutil k dalšímu zákroku marockého gólmana.

Srdnatě hrající svěřenci trenéra Radžradžuího otevřeli skóre v 73. minutě. Sabiri z přímého kopu zatočil míč z velkého úhlu na přední tyč, kam už se Courtois nestihl přemístit. Favorité už se do závěrečného tlaku ani šancí nedostali, nepomohl jim ani uzdravený střídající kanonýr Lukaku.

Naopak ve druhé minutě nastavení přidal druhou trefu Maroka další náhradník Abuchlál střelou do horního růžku po Ziyechově zpětné přihrávce. 

"Skórovali jsme ve správnou chvíli a zasloužili jsme si vyhrát. Po sedmdesáti minutách byli někteří naši hráči unaveni, ale skvělá podpora fanoušků nám opravdu pomohla a dodala nám potřebnou energii," uvedl marocký záložník Ziyech.

Belgie - Maroko 0:2 (0:0)

Branky: 73. Sabiri, 90.+2 Abuchlál. Rozhodčí: Ramos - Morín, Hernández - Guerrero (video, všichni Mex.). ŽK: Onana - Sabirí. Diváci: 43 738. 

Belgie: Courtois - Meunier (81. Lukaku), Alderweireld, Vertonghen - Castagne, Onana (60. Tielemans), Witsel, T. Hazard (75. Trossard) - De Bruyne, E. Hazard (60. Mertens) - Batshuayi (75. De Ketelaere). Trenér: Martínez.

Maroko: Kadžuí - Hakimí (68. Attíat-Allá), Adžuird, Saís, Mazráví - Únahí (78. Jamík), Amrabat, Amallá (68. Sabiri) - Ziyech, Nasjrí (73. Hamdallá), Búfál (73. Abuchlál). Trenér: Radžradžuí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články