Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Mistrovství světa v roce 2026 uspořádá trojlístek USA, Kanada a Mexiko

Fotbalový šampionát budou poprvé v historii hostit tři země. Mistrovství světa 2026, na němž se premiérově představí 48 týmů, uspořádají společně USA, Kanada a Mexiko. V Moskvě o tom rozhodl kongres mezinárodní fotbalové federace FIFA. Severoamerická kandidatura dostala 134 hlasů, její jediný soupeř Maroko 65.

Je nám líto, video expirovalo.
Šampionát v roce 2026 uspořádají USA, Mexiko a Kanada

Ve prospěch severoamerické trojice rozhodl podle vyjádření kongresu dostatek moderních stadionů, dostupnost a výborná infrastruktura. Podle odhadů organizátorů by mělo mistrovství v Kanadě, USA a Mexiku vynést FIFA 11 miliard dolarů, zatímco v případě Maroka šlo o polovinu. Africký stát by navíc musel postavit devět úplně nových stadionů a pět zrenovovat.

"Dnes zvítězil především fotbal," prohlásil šéf americké fotbalové federace Carlos Codeiro. "Máme obrovskou radost, ale současně cítíme velkou čest a pokoru, že nás členové FIFA vybrali za pořadatele světového šampionátu," přidala v prohlášení severoamerická fotbalová konfederace CONCACAF.

Hlasování v Moskvě bylo veřejné, což bylo v ostrém kontrastu s předchozími volbami, kdy pořadatelství šampionátů v letech 2018 a 2022 získaly Rusko a Katar. Posléze bylo zatčeno přes 40 činovníků, kteří byli obviněni a odsouzeni za korupci, především při prodeji marketingových a vysílacích práv.

Vyšetřování rozsáhlého skandálu měla na starost americká prokuratura, která sídlí nedaleko stadionu MetLife v New Jersey pro 87 tisíc diváků. Právě tam by se podle organizátorů mělo za osm let hrát finálové utkání. Spojené státy by měly hostit 60 z 80 zápasů rozšířeného turnaje, Mexiko s Kanadou po deseti.

Předseda FIFA Gianni Infantino na kongresu oznámil, že příští rok se bude ucházet o znovuzvolení do čela světové fotbalové federace. "Ano, budu znovu kandidovat," řekl Infantino. FIFA vede od února 2016, kdy ve funkci nahradil dlouholetého šéfa Seppa Blattera, který odstoupil kvůli rozsáhlé korupční aféře. Pro volby, které se uskuteční příští rok v červnu v Paříži, zatím bývalý generální sekretář UEFA nemá soupeře.

"Chci pokračovat další čtyři roky, protože věřím v to, co dělám. A věřím, že mám co nabídnout FIFA a celému fotbalu. Cítím, že mám velkou podporu z celého světa od lidí, kteří chtějí FIFA jako silnou organizaci a kteří vnímají, že se FIFA snaží o rozvoj fotbalu," prohlásil Infantino.

Mexiko jako první stát uspořádá šampionát potřetí, hostilo ho už v letech 1970 a 1986. V USA se po roce 1994 uskuteční mistrovství světa podruhé, v Kanadě bude poprvé. Maroko naopak neuspělo s kandidaturou ani na pátý pokus.

Pro severoamerickou kandidaturu hlasovali v Moskvě i zástupci Fotbalové asociace ČR, zatímco Maroko podpořily například Slovensko s Nizozemskem a Francií. Voleb se nemohly zúčastnit svazy Americké Samoy, Guamu, Portorika a Amerických Panenských ostrovů, protože jsou nezačleněným americkým územím. Írán se zdržel hlasování.

"Myslím, že zvolení společné kandidatury Kanady, USA a Mexika, nebylo pro většinu zástupců světových federací překvapením. Nevýhodou může být možná jen časový posun, jednoznačným plusem ale bude ekonomický přínos pro FIFA, UEFA i členské národní asociace," řekl předseda FAČR Martin Malík.

Zástupce marocké kandidatury mrzelo, že neměla plnou podporu afrického kontinentu, protože 11 afrických zemí hlasovalo pro konkurenci. Stejně tak jako země z Blízkého východu.

"Doufali jsme, ale ztratili jsme hodně hlasů na vlastním kontinentu a od našich arabských bratrů. Pak jsme neměli šanci," řekl ambasador marocké kandidatury a bývalý nigerijský fotbalista Daniel Amokachi. "Počítali jsme s našimi přáteli, ale byli jsme zrazeni," dodal fenomenální marocký běžec Hicham El Guerrouj, který pomáhal s kandidaturou.

ZAJÍMAVOSTI MS 2026

Motto: Jednota. Jistota. Příležitost.
Pořadatelská města: 16 (deset v USA, po třech v Kanadě a Mexiku)
Počet zápasů: 80 (60 v USA, po deseti v Kanadě a Mexiku)
Uspořádaná MS: 1970, 1986 (oboje Mexiko), 1994 (USA)
Výhody: dostatek moderních stadionů, výborná infrastruktura
Nevýhody: velké vzdálenosti, napjatější politické vztahy USA s Mexikem kvůli imigraci
Ostatní:
 - poprvé v historii se turnaje zúčastní 48 týmů, rovněž tři země společně ještě nikdy MS
   nehostily;
 - USA, Kanada i Mexiko původně plánovaly, že se budou o šampionát ucházet
   samostatně, nakonec se ale rozhodly využít toho, že FIFA 
předloni zrušila zákaz
   společných kandidatur;
 - v širším seznamu bylo 41 měst, nyní jich je 23;
 - společnou kandidaturu podpořily hlavy všech zemí či anglický fotbalista David Beckham;
 - pořadatelé očekávají, že se prodá rekordních 5,8 milionu vstupenek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články