Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Lukaku s Meunierem nemilosrdně trestali ruská zaváhání, Belgie má první vítězství

Belgie, jeden z hlavních favoritů evropského šampionátu, vstoupila do turnaje jednoznačnou výhrou 3:0 nad Ruskem. V dresu "Rode Duivels" se v Petrohradu dvakrát prosadil nejlepší střelec reprezentace Romelu Lukaku a jednou rozvlnil síť střídající Thomas Meunier. Vedoucí tým žebříčku FIFA neprohrál ani osmé vzájemné utkání. Sborná se na Euru neradovala pošesté za sebou od triumfu 4:1 nad Českem v roce 2012.

Fotbalisté Belgie oslavují gól na ME
zdroj: REUTERS

Belgie hned z první šance v 10. minutě otevřela skóre. Lukaku v ofsajdovém postavení využil Semjonovovu minelu a prosadil se pohotovou přízemní střelou. Při oslavě zakřičel na kameru vzkaz "Chrisi, mám tě rád", jenž byl určen dánskému spoluhráči z Interu Milán Eriksenovi, který zkolaboval v odpoledním duelu s Finskem.

"Zápas jsem si užil, ale pro mě bylo těžké hrát a koncentrovat se, protože jsem myslel na Christiana. Doufám, že je v pořádku. Tenhle výkon věnuju jemu," prohlásil Lukaku. "Hodně jsem plakal, protože jsem se o něj samozřejmě bál. Moje myšlenky jsou s ním, jeho přítelkyní, dvěma dětmi a rodinou," dodal.

Rusové se ale z inkasovaného gólu rychle oklepali a jednoznačného favorita na chvíli zatlačili. Mário Fernandes mohl vyrovnat, ale z rohu hlavičkoval jen doprostřed branky na připraveného Courtoise.

Hosté ve 34. minutě po dalším velkém zaváhání soupeře zvýšili. Thorgan Hazard poslal míč do šestnáctky, brankář Šunin ho vyrazil jen k Meunierovi a čerstvý náhradník dorážkou nezaváhal. Pravý bek Dortmundu jako první střídající hráč v dějinách ME skóroval v úvodní půli. Castagne, jehož Meunier nahradil, si zlomil oční jamku a turnaj pro něj skončil.

Bronzoví medailisté z posledního světového šampionátu, kterým scházel zraněný klíčový záložník De Bruyne, si po změně stran dlouho především kontrolovali náskok. Do větších příležitostí se ale nedostávali ani Rusové.

"Byl to těžký zápas, ale Belgii jsme pomohli k vítězství. Když dostaneme gól, je potřeba dál hrát. Tým musí mít charakter. Porce kritiky za náš výkon je zcela oprávněná," řekl ruský kouč Stanislav Čerčesov.

Až v 88. minutě Meunier vyslal do úniku Lukaka a ten využil i svoji druhou velkou možnost. Belgičané protáhli sérii bez porážky na deset utkání, Rusy porazili potřetí za sebou a pokaždé při tom dali minimálně tři branky.

"Jsme sebevědomý tým. Dneska jsme podali skvělý výkon. Mám radost, snad budeme na tomhle turnaji růst," dodal osmadvacetiletý útočník Lukaku.

Belgie - Rusko 3:0 (2:0)

Branky: 10. a 88. Lukaku, 34. Meunier. Rozhodčí: Mateu Lahoz - Cebrián Devís, Del Palomar - Hernández (video, všichni Šp.). Diváci: 26 264. 

Belgie: Courtois - Alderweireld, Boyata, Vertonghen (77. Vermaelen) - Castagne (27. Meunier), Dendoncker, Tielemans, T. Hazard - Mertens (72. E. Hazard), Lukaku, Carrasco (77. Praet). Trenér: Martínez.

Rusko: Šunin - Mário Fernandes, Semjonov, Džikija, Žirkov (43. Karavajev) - Ozdojev, Barinov (46. Divějev) - Zobnin (63. Muchin), Golovin, Kuzjajev (30. Čeryšev, 63. Mirančuk) - Dzjuba. Trenér: Čerčesov.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články