Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Ukrajinu nakoplo duo Ja-Ja, ovšem byla z toho jen těsná výhra nad Severní Makedonií

Dvojice stěžejních forvardů Andrij Jarmolenko - Roman Jaremčuk podržela svůj tým a dvěma góly pomohla k důležité výhře. Ukrajinci vedli proti Severní Makedonii o dvě branky, nakonec ještě trochu znervózněli, a tak zvítězili 2:1. Svěřenci Andrije Ševčenka zachovali naděje na postup ze skupiny C. Jako první udeřil Jarmolenko, hned po něm další ukrajinská opora Jaremčuk. O snížení se z penalty už jen postaral Ezgjan Alioski. A další pokutový kop neproměnil ukrajinský záložník Ruslan Malinovskij.

Andrij Jarmolenko a Roman Jaremčuk slaví gól
zdroj: Reuters autor: ROBERT GHEMENT

"Jsem rád za tři body, které jsme získali. Nezaměřoval bych se jenom na hráče, kteří dali góly nebo asistovali. Podívejte se na naši obranu, jak skvělý výkon dnes podala. Cenu pro nejlepšího hráče utkání chci sdílet s celým týmem," uvedl křídelník Jarmolenko.

"Odehráli jsme zápas dvou různých poločasů. V tom druhém jsme ukázali, proč jsme na Euru. Tento tým Severní Makedonie má kvalitu a zaslouží si tady být. Je nám líto, že to neskončilo pozitivním výsledkem," přidal trenér Angelovski.

Ukrajina na evropském šampionátu zvítězila podruhé v historii a přerušila sérii šesti porážek. Balkánského soupeře zdolala potřetí za sebou. Svěřenci kouče Andreje Ševčenka uzavřou skupinu proti Rakousku znovu v Bukurešti, Severní Makedonie rovněž v pondělí v Amsterdamu změří síly s Nizozemskem.

Ukrajinci začali aktivněji a v deváté minutě měli i první šanci, když Malinovského střelu vyrazil brankář Dimitrievski. Na druhé straně Elmas tečoval míč do boční sítě.

Jarmolenko poté nejprve zblízka neprostřelil gólmana Severní Makedonie, ale vzápětí ve 29. minutě otevřel skóre. Míč z rohového kopu Karavajev prodloužil na zadní tyč, odkud už ukrajinský kapitán nezaváhal.

Hned za pět minut Jarmolenko vyslal do úniku na hranici ofsajdu stojícího Jaremčuka, který chladnokrevně zvýšil. Oba ofenzivní hráči se trefili i v předchozím duelu s Nizozemskem. Žádné jiné duo ještě v prvních dvou zápasech ME neskórovalo.

Snížení sedmatřicetiletého kapitána Panděva po přehození ukrajinského brankáře Buščana v závěru první půle neplatilo kvůli ofsajdu. "V první půli jsme dali Ukrajině hodně místa i šancí. Náš presink byl špatný a nebyli jsme agresivní," upozornil obránce Alioski.

Severní Makedonie zahrozila i krátce po změně stran, ale Ademiho ránu vytáhl Buščan. Jeho protějšek Dimitrievski zase zneškodnil přímý kop Malinovského z velkého úhlu.

Ukrajinský brankář poté skvěle vytáhl Trajkovského střelu nad břevno, ale Karavajev fauloval Panděva a Severní Makedonie zahrávala penaltu. Z ní sice Alioski nepřekonal Buščana, z dorážky ale zaváhání okamžitě napravil.

Balkánský debutant začal mít převahu. Buščan vyrazil Trajkovského střelu, s další akcí si poradila obrana východoevropského mužstva, které v té době působilo hodně nervózně.

Ukrajinci se mohli uklidnit a přidat pojistku v 84. minutě. Rozhodčí Rapallini po kontrole u videa nařídil penaltu za Avramovského ruku v šestnáctce, jenže Malinovskij nechal jen vyniknout Dimitrievského. Severní Makedonie si nicméně už žádnou větší možnost nevypracovala a přes zlepšený výkon ve druhé půli znovu vyšla naprázdno.

"Byl to těžký zápas proti velmi kvalitnímu soupeři. Chci každému pogratulovat a poděkovat našim fanouškům, že sem přicestovali a fandili nám. Tahle výhra je pro ně," prohlásil Jarmolenko.

Skupina C (Bukurešť):

Ukrajina - Severní Makedonie 2:1 (2:0)

Branky: 29. Jarmolenko, 34. Jaremčuk - 57. Alioski. Rozhodčí: Rapallini - Belatti, Bonfa (všichni Arg.) - Hernández (video, Šp.). ŽK: Šaparenko - Velkovski, Avramovski. Diváci: 10.001 (omezený počet).

Sestavy:

Ukrajina: Buščan - O. Karavajev, Zabarnyj, Matvijenko, Mykolenko - Stěpaněnko - Jarmolenko (70. Cygankov), Šaparenko (78. Sydorčuk), Zinčenko, Malinovskij (90.+2 Sobol) - Jaremčuk (70. Besedin). Trenér: Ševčenko.

S. Makedonie: Dimitrievski - S. Ristovski, D. Velkovski (85. Tričkovski), Musliu - Nikolov (46. Trajkovski), Ademi (85. Ristevski), Spirovski (46. Čurlinov), Alioski - Bardhi (77. Avramovski) - Panděv, Elmas. Trenér: Angelovski.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články