Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Po barcelonské derniéře v LM cítil bezmoc. Evropskou ligu musíme vyhrát, zdůraznil Xavi

Velké zklamání a bezmoc cítil trenér fotbalistů FC Barcelona Xavi po středeční porážce 0:3 na stadionu Bayernu Mnichov, která znamenala vyřazení katalánského velkoklubu z Ligy mistrů. Jeho tým obsadil ve skupině E třetí místo a na jaře bude pokračovat v Evropské lize. Xavi přiznal, že konec v LM pro něj znamená obrovskou ránu. Druhou nejprestižnější soutěž podle něj musí "Blaugranas" vyhrát.

Trenér Xavi na barcelonské lavičce v Mnichově
zdroj: DPA autor: Frank Hoermann

"Řekl jsem hráčům, že dneškem začíná nová éra. Nemůžeme si dovolit být v Evropské lize," prohlásil Xavi. "Toto je naše realita a musíme jí čelit s důstojností. Jsem extrémně naštvaný a cítím za to zodpovědnost. Musíme se s tím vyrovnat, nic jiného nám nezbývá."

"Začínáme od nuly a musíme tvrdě makat. Nemám rád slovo selhání, protože jsme se snažili. Aktuálně převládá pocit bezmoci, ale uděláme všechno pro to, abychom Barcu vrátili tam, kam patří. Očekával jsem, že budeme hrát v jiné soutěži. Pro mě jako trenéra je to rána. Některé věci musíme změnit," doplnil.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Bayern Mnichov - Barcelona

Jeho svěřenci naplno bodovali ve skupině jen ve dvou z šesti duelů a s Ligou mistrů se rozloučili při skóre 2:9. Do osmifinále místo nich postoupila z druhé pozice lisabonská Benfica po vítězství 2:0 nad Dynamem Kyjev. Skupinu suverénně ovládl Bayern, který si podmanil všech šest zápasů, 3:0 triumfoval i na barcelonském Camp Nou.

"Blaugranas" si i proto zahrají v únoru v úvodním vyřazovacím kole Evropské ligy proti jednomu z týmů, jenž v hlavní fázi obsadil druhou příčku. Ve druhé nejprestižnější soutěži starého kontinentu se představí poprvé od roku 2004, kdy se hrála ještě jako Pohár UEFA.

Není to nejlepší scénář, ale musíme ji vyhrát

"Realitou je zkrátka Evropská liga, musíme ji vyhrát a zvítězit v každém utkání. Není to nejlepší scénář, ale nic jiného nám nezbývá," dodal španělský mistr světa a dvojnásobný evropský šampion.

Odchovanec FCB se klubu ujal v listopadu po rozvázání smlouvy v katarském Al Sáddu. S katalánským celkem uspěl ve dvou z pěti soutěžních duelů.

V La Lize je jeho tým na sedmém místě se ztrátou 16 bodů na vedoucí Real Madrid. V Lize mistrů Barcelona nepostoupila do vyřazovací fáze poprvé od sezony 2000/01, od té doby v ní scházela jen v ročníku 2003/04 při zmíněné účasti v Poháru UEFA.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články