Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Liverpool touží po odplatě, Real po 14. trofeji z Ligy mistrů. Kdo ovládne finále v Paříži?

Vrchol fotbalového roku na klubové scéně je tady. V repríze finále z roku 2018 se v Paříži utkají o "ušatý" pohár Liverpool a Real Madrid. "Reds" budou po neúspěšném boji o anglický titul usilovat o třetí vavřín v sezoně a zároveň o vendetu za čtyři roky starou porážku 1:3 z Kyjeva. "Bílý balet", který v letošním play-off Ligy mistrů předvedl tři strhující obraty, už v tomto ročníku opanoval španělskou nejvyšší soutěž.

Karim Benzema slaví gól
zdroj: Reuters

Liverpool v této sezoně získal po penaltovém rozstřelu Ligový i Anglický pohár, v Premier League však po dramatickém souboji skončil druhý o bod za Manchesterem City.

"Nikdo už z neděle bolest necítí. Moc se těšíme na finále proti neskutečně těžkému soupeři a tomu nejzkušenějšímu, kterého můžete v této soutěži vůbec dostat. Bez finále Ligy mistrů by to byla skvělá sezona. Pokud soutěž vyhrajeme, bude to fantastická sezona," prohlásil trenér Jürgen Klopp, jehož tým ve vyřazovací fázi přešel přes Inter, Benficu a Villarreal.

Liverpool bude hrát pro Ukrajince:

"Válka pořád pokračuje a nesmíme na to zapomínat. Přesunutí finále do Paříže je přesně lekce, kterou Rusko potřebovalo," zdůraznil Klopp. "Budeme hrát pro Ukrajince. Někteří z nich určitě budou mít možnost dívat se v televizi," přidal německý stratég, který může po triumfu v Anglickém a Ligovém poháru získat s Liverpoolem třetí trofej v sezoně.

Klub z města Beatles se s Realem utkal už v roce 1981 ve finále Poháru mistrů evropských zemí (dnešní Liga mistrů) shodou okolností rovněž ve francouzské metropoli, kde zvítězil 1:0. Před čtyřmi lety však na "bílý balet" nestačil.

Střetnutí tehdy kvůli zranění nedohrál kanonýr anglického mužstva Mohamed Salah. "Byl to nejhorší moment v mé kariéře, srazilo mě to hodně dolů. Po zápase jsem si v nemocnici říkal, že jsme přece nemohli prohrát takovým způsobem. Nikdy dřív jsem se takhle necítil. Máme Realu co oplácet," má jasno egyptský útočník.

Liverpool by se sedmým triumfem v soutěži vyrovnal na druhém místě AC Milán. Naopak velkoklub z Madridu by 14. ziskem trofeje vylepšil vlastní rekord. Real neprohrál v evropských pohárech s "Reds" pětkrát za sebou a v minulé sezoně LM je vyřadil ve čtvrtfinále. "Liverpool je jedním z nejlepších týmů na světě. Klopp je skvělý trenér. Mají velkou kvalitu, hrají s vysokou intenzitou a pyšní se dobrou organizací," prohlásil kouč Realu Carlo Ancelotti.

Jeho svěřenci na jaře vyřadili Paris St. Germain, Chelsea a Manchester City. Ve všech třech případech předvedli v domácí odvetě fenomenální obrat. Výrazně se na něm podílel kapitán Karim Benzema, který skóroval v soutěži v posledních pěti duelech. S 15 trefami je nejlepším střelcem soutěže a pouze dva zásahy ho dělí od vyrovnání rekordu jeho tehdejšího spoluhráče Cristiana Ronalda ze sezony 2013/14 v počtu gólů v jednom ročníku.

Finále se mělo původně hrát v Petrohradu, ale kvůli ruské invazi na Ukrajinu bylo přesunuto do Paříže. Hlavním delegátem zápasu bude předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek.

Předpokládané sestavy:

Liverpool: Alisson - Alexander-Arnold, Konaté, Van Dijk, Robertson - Henderson, Fabinho, Keita - Salah, Mané, Díaz.

Real: Courtois - Carvajal, Militao, Alaba, Mendy - Kroos, Casemiro, Modrič - Valverde, Benzema, Vinícius Júnior.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články