Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Gebre Selassie vystřelil Brémám výhru, Lewandowski překonal bundesligový rekord

První gól Theodora Gebre Selassieho v sezoně nasměroval Brémy k vítězství 2:0 nad Augsburgem v rámci 16. kola německé ligy. Vedení v tabulce si pojistil Bayern, který brankou Thomase Müllera udolal Freiburg 2:1 - jeho spoluhráč Robert Lewandowski překonal bundesligový rekord. Lipsko ve Wolfsburgu remizovalo 2:2 a bodem musel vzít zavděk také Dortmund, který doma nedokázal zdolat Mohuč (1:1). Leverkusen s Patrikem Schickem v sestavě prohrál 0:1 na hřišti Unionu Berlín.

Theodor Gebre Selassie oslavuje gól s trenérem Brém Florianem Kohfeldem
zdroj: DPA autor: Carmen Jaspersen

Lewandowski poslal Bayern do vedení už v 7. minutě a jako první hráč nastřílel v německé nejvyšší soutěži 21 gólů už v první polovině ročníku. Polský kanonýr skóroval v šesti posledních ligových zápasech.

Freiburg srovnal v 62. minutě zásluhou bývalého hráče Bayernu Nilse Petersena, který byl v tu dobu na hřišti jen několik sekund, ale poslední slovo měl Müller, jenž skákavou střelou rozhodl o vítězství favorita.

Bavorský velkoklub částečně odčinil středeční vyřazení z Německého poháru s druholigovým Kielem. Tabulku vede už o čtyři body před Lipskem. Freiburg přišel po pěti duelech o vítěznou šňůru a je osmý.

Gebre Selassie spasil Werder

Gebre Selassie zlomil v závěru stav 0:0. V 84. minutě si naběhl do vápna na vysoký centr a akrobaticky ze vzduchu poslal míč k přední tyči. Tři body následně Werderu potvrdil Felix Agu. Brankář Jiří Pavlenka se radoval z čistého konta, naopak Tomáš Koubek a Marek Suchý zůstali na straně Augsburgu na lavičce.

Po roce a půl se vrátil do sestavy Frankfurtu Luka Jovič a hned v prvním utkání po příchodu na hostování z Realu Madrid dvakrát skóroval. Góly srbského útočníka pomohly Frankfurtu k čtvrté výhře v řadě, tentokrát 3:1 nad posledním týmem soutěže Schalke. Celek z Gelsenkirchenu nenavázal na první ligové vítězství v sezoně z minulého kola proti Hoffenheimu.

Lipsko, Mönchengladbach i Dortmund se ztrátou

Lipsko vstřelilo gól už po pěti minutách, když se trefil Nordi Mukiele. Domácí Wolfsburg však stihl ještě do poločasu skóre otočit, prosadili se dva jejich nejlepší střelci v aktuálním ligovém ročníku - Wout Weghorst rozvlnil síť pojedenácté, Renato Steffen potřetí. Dělbu bodů zařídil po přestávce Willi Orban.

Ztrátu Wolfsburgu mohl využít Mönchengladbach, ale na hřišti Stuttgartu remizoval 2:2. První trefu obstaral kapitán hostů Lars Stindl z penalty, který se v sezoně trefil podeváté. Vyrovnání zařídil v 58. minutě Nicolás González a byl to gól jubilejní – Stuttgart se v Bundeslize jako pátý tým dostal na metu 3000 vstřelených branek.

Po chvíli se hosté znovu ujali vedení, výhru jim však sebrala penalta v šesté minutě nastaveného času, kterou proměnil nejlepší střelec domácích Silas Wamangituka.

Dortmund zatlačil soupeře již od úvodu, branka Erlinga Haalanda ve 2. minutě ale nebyla kvůli ofsajdu uznána. První gólovou oslavu si tak užili hráči Mohuče, v 57. minutě jim dal vedení prvním gólem v sezoně Levin Öztunali. Borussia se vzmohla k vyrovnání v 73. minutě a o chvíli později měla k dispozici penaltu, kapitán Marco Reus ale netrefil bránu.

Celý zápas odehrál v dresu Herthy Berlín záložník Vladimír Darida. Při bezbrankovém duelu na hřišti Kolína nad Rýnem dostal žlutou kartu.

Krize Leverkusenu trvá

Utkání v Berlíně rozhodl v 88. minutě z brejku po sprintu z vlastní poloviny Cedric Teuchert. Střídající útočník už pět minut po přestávce nastřelil tyčku hostující svatyně.

Český reprezentant Schick se na rozdíl od minulého bundesligového zápasu proti Brémám neprosadil a v 69. minutě šel ze hřiště. Leverkusen prohrál a z posledních čtyř utkání získal jen jeden bod. Union, který už šest zápasů neprohrál, se nečekaně posunul bod za svého soupeře na čtvrté místo zajišťující Ligu mistrů.

Německá fotbalová liga - 16. kolo:

Union Berlín - Leverkusen 1:0 (88. Teuchert), Brémy - Augsburg 2:0 (84. Gebre Selassie, 87. Agu), Dortmund - Mohuč 1:1 (73. Meunier - 57. Öztunali), Hoffenheim - Bielefeld 0:0, Kolín nad Rýnem - Hertha Berlín 0:0, Wolfsburg - Lipsko 2:2 (22. Weghorst, 35. Steffen - 5. Mukiele, 54. Orban), Stuttgart - Mönchengladbach 2:2 (58. González, 96. Wamangituka z pen. - 34. Stindl z pen., 61. Zakaria), Bayern Mnichov - Freiburg 2:1 (7. Lewandowski, 75. Müller - 62. Petersen), Eintracht Frankfurt - Schalke 3:1 (72. a 90.+2 Jovič, 28. Silva - 29. Hoppe).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články