Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Češi otevřeli kvalifikaci šesti brankami, Souček nasázel Estoncům hattrick

Roli jednoznačného favorita ustáli s přehledem, přestože inkasovali jako první. Čeští fotbalisté deklasovali na neutrální půdě v polském Lublinu oslabené Estonce 6:2 a zahájili kvalifikaci o postup na mistrovství světa 2022 v Kataru vítězně. Hattrickem se blýskl Tomáš Souček, jednou rozvlnili síť Patrik Schick, Antonín Barák a Jakub Jankto.

Čeští fotbalisté se radují z gólu v utkání proti Estonsku
zdroj: REUTERS

Národní tým dal šest gólů mimo domácí hřiště počtvrté v samostatné historii. Rekordním výsledkem od rozdělení federace je vítězství 8:1 nad Andorrou z roku 2005.

Využil i toho, že soupeř musel kvůli koronavirové karanténě na poslední chvíli obměnit polovinu kádru. Reprezentanti porazili Estonsko i ve čtvrtém vzájemném duelu. Do světové kvalifikace vstoupili úspěšně teprve potřetí v samostatné historii a poprvé od roku 2000. 

"Za vysokou výhru v prvním zápase kvalifikace jsme samozřejmě rádi. Byť je to na půdě outsidera, který měl ještě navíc problém ohledně pandemie. Jsem rád, že jsme začali vítězně a máme první krok za sebou," hodnotil trenér Jaroslav Šilhavý.

V české sestavě nescházela podle očekávání čtveřice z Bundesligy Pavel Kadeřábek, Vladimír Darida, Schick a brankář Jiří Pavlenka, která kvůli cestovním koronavirovým omezením v Německu po souboji s Estonskem tým opustí.

Národní celek od začátku diktoval tempo, ale ve 12. minutě jako první inkasoval. Na kolmici od Vassiljeva si naběhl Sappinen a střelou mezi nohy překonal Pavlenku. Hostující mužstvo inkasovaný gól nevyvedl z míry a už za šest minut srovnal v akrobatické pozici po Daridově centru Schick. Připsal si desátou branku v reprezentačním "áčku".

Ve 27. minutě navíc favorit obrátil stav, když Barák zblízka po efektní otočce dostal míč do sítě. Hosté dominovali a ve 32. minutě se po Janktově centru z rohu prosadil hlavou Souček. Čerstvý vítěz ankety o nejlepšího českého hráče roku poté uspěl i ve 43. minutě, kdy přízemní střelou k tyči zvýšil - 1:4.

"Nezačalo to dobře, ale když už dostat gól, tak takhle na začátku. Měli jsme celý zápas na to reagovat a už do poločasu jsme si udělali takhle dobrou pozici," řekl Barák.

Záložník West Hamu potřeboval na premiérový reprezentační hattrick pouze 16 minut. Tři minuty po pauze totiž doklepl míč do odkryté branky poté, co mu v ideální střelecké pozici přihrál Kadeřábek.

Hattrick dal naposled v reprezentaci Milan Baroš v roce 2009. "Jsem strašně rád, že jsem mohl pomoci týmu a že jsem mohl dát hattrick v nároďáku. Děkuji klukům, že mi to tak krásně připravili. Nikdy na to nezapomenu," uvedl Souček.

V 56. minutě skórovali Češi znovu. Darida našel centrem Jankta a ten na zadní tyči sklepl míč do sítě. O deset minut později mohli Estonci snížit, ale Vaštšukovu střelu Pavlenka vytěsnil na břevno. Outsider se prosadil až v 86. minutě, kdy z otočky zamířil přesně k tyči střídající Anier.

Estonsko - Česká republika 2:6 (1:4)

Branky: 12. Sappinen, 86. Anier - 32., 43. a 48. Souček, 18. Schick, 27. Barák, 56. Jankto. Rozhodčí: Papapetru - Petropulos, Aptosoglu (všichni Řec.). 

Estonsko: Aksalu - Antonov (75. Puri), Pürg, Paskotši, Lilander - Alliku (73. Kirss), Poom, Vaštšuk (82. Frolov), Vassiljev (73. Anier), Oigus - Sappinen (88. Roosnupp). Trenér: Reim.

Česko: Pavlenka - Kadeřábek, Kúdela, Čelůstka (85. Zima), Bořil - Darida, Souček - Provod (65. Vydra), Barák (65. Pekhart), Jankto (65. Masopust) - Schick (79. Holeš). Trenér: Šilhavý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články