Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jak na Švédy bez Schicka? Hlavně nedostat zbytečný gól, říká Rada. S Holešem v záloze, radí Uhrin

Český fotbal bojuje o postup na mistrovství světa do Kataru. V semifinále play-off čeká národní tým Švédsko a v případě úspěchu poté Polsko. Jak vidí naše šance bývalí reprezentační trenéři Dušan Uhrin a Petr Rada? Uhrin s reprezentací získal stříbrné medaile na Euru v roce 1996. Odborníkovi, jenž trénoval i reprezentaci Kuvajtu, bylo v únoru už 79 let a loni prodělal mozkovou příhodu, z níž se už ale úplně zotavil, a fotbal neustále pozorně sleduje. O šestnáct let mladší Rada stále trénuje Jablonec a národní celek vedl v letech 2008 až 2009. Zápas můžete sledovat od 20:25 v přímém přenosu na ČT sport i na webu ctsport.cz.

Jak vidíte šance českého celku proti Švédsku?

Rada: Viděl jsem to hodně pozitivně, ale po tom, co vypadl z nominace Schick, jsem trošku skeptický. Ten chlapec je rozhodující článek naší hry. Ale už to jeho zranění, které si způsobil před měsícem, mě hodně vystrašilo. Já jsem ten zápas viděl a už tehdy jsem si říkal, že bude těžké, aby se dal do tohohle zápasu do pořádku. Kuchta taky není špatný, hráli proti nám ve Španělsku, zapadl do toho nového kolektivu, dává góly, ale Schick je o stupínek výš. Vždycky se vyvrbí, že vám někdo vypadne, ale Schick je velké mínus na misce vah.

Uhrin: Podle toho, co čtu, to nevypadá moc dobře. Zadek nemáme nic moc, a když v útoku schází Schick, tak je to problém z hlediska zakončení. Jeho absence je velké mínus pro český tým. To může být zásadní. Ale doufám, že budeme mít trochu štěstí, což je taky důležité. Pro nás je dobré, že nemůže nastoupit Ibrahimovic, který góly pořád dávat umí, i když už je mu čtyřicet.

Jak velká výhoda je pro Švédsko, že se hraje u nich a jen na jeden zápas?

Rada: Nebyla by to výhoda, kdyby lidi do ochozů nemohli, jak to bylo ještě nedávno. Pro Švédy sice není fotbal na úrovni hokeje a lyžování, ale úspěchy mají a diváci je poženou. Pro oba týmy je ale nakonec lepší, že budou hrát před plným stadionem, než když se hrálo bez diváků.

Uhrin: Bude vyprodáno, pro Švédy je to výhoda veliká. I když někdy domácí fotbalisty ta zodpovědnost před svými fanoušky také víc svazuje.

Schází vám v současné nominaci někdo, kdo není zraněný a mohl by v ní být?

Rada: Schick, Coufal a třeba i Bořil, když měl fazónu – ti by pomohli hodně. Mrzí mě, že v devětadvaceti letech skončil Kadeřábek, který by se nám v téhle fázi určitě hodil. Byla to možná věc nějaké komunikace, nevím. Taky jsem věřil, že by se mohl dát do kupy a hodně by mohl pomoci Kúdela. Nevím, jak je na tom zdravotně, nastupuje jen na pár minut. Ale bohužel. Trenér vybral hráče po úvaze a musíme mu držet palce, že vybral ty nejlepší a že se trefí do sestavy.

Uhrin: Schází nám obrana. Proto se hodně mluví o Holešovi ze Slavie. Je to univerzál, a tak by mohl pomoci ve stoperské dvojici. Ale já bych ho radši viděl v záloze, tam by byl podle mého názoru platnější.

Jakou byste zvolil taktiku, kdybyste byl nyní v roli trenéra Šilhavého?

Rada: Vypadli Čelůstka i Kalas, který hrál v posledních zápasech na Euru velice dobře, musím ho vyzdvihnout. Když se nemůžete vpředu opřít o Schicka, tak možná styl hry bude trošku jiný. Švédové do toho spíš ze začátku určitě půjdou, ale nemůžeme hrát jen na obranu. Musíme být kompaktní a hodně ostražití, abychom nedostali zbytečný gól. Čím déle bude výsledek nerozhodný, tak nám to bude nahrávat víc než Švédům. Lidi je poženou dopředu, budou nervózní a pro nás by se tam mohla najít nějaká skulinka.

Ale je to zkrátka na trenérovi a my budeme jen držet palce, protože to je důležité pro celý český fotbal, a věřit, že vybral ty správné hráče a zvolí správnou taktiku. Má to těžké. Když to dopadne, budeme všichni říkat, že to udělal dobře, když to nevyjde, tak že tam měl dát tohohle a toho.

Uhrin: Já bych se soustředil na obranu a spoléhal bych na rychlé protiútoky. Důležité bude udržet střed hřiště a tam bych právě rád viděl Holeše. Ale je to věc Jardy Šilhavého, kam ho nakonec postaví, on ten tým zná líp než já.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články